Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
23 lipca 2016

Operacje realizowane w ramach Planów Operacyjnych Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w zakresie SIR (MODR Karniowice)

Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich funkcjonuje między innymi w oparciu o operacje (projekty)  realizowane w ramach dwuletnich Planów Operacyjnych KSOW.  Operacje realizowane są w dwóch działaniach:

•    Działanie 2 – Działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla doradców i służb wspierających wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich,

•    Działanie 5 – Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca” w ramach PROW na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy.

O terminach naborów operacji informujemy na stronie internetowej www.modr.pl.

Plan Operacyjny na lata 2014-2015:

1. Niekonwencjonalne sposoby zagospodarowania nadwyżek produkcyjnych w zakresie owoców i warzyw w województwie małopolskim – wyjazd studyjny.

Celem operacji jest zapoznanie grupy rolników, doradców oraz przedstawicieli instytucji i organizacji działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich w województwie małopolskim z technologią przetwarzania oraz konserwacji nadwyżek produkcyjnych w zakresie owoców i warzyw.  W trakcie wyjazdu studyjnego przestawiona zostanie między innymi  technologia pozyskiwania soków pitnych z owoców innowacyjną metoda zimnego tłoczenia. Celem dodatkowym jest ułatwienie nawiązywania kontaktów pomiędzy producentami a przedstawicielami instytucji działających w otoczeniu rolnictwa i na rzecz wdrażania innowacji w rolnictwie.


Plan Operacyjny na lata 2016-2017:

1. Budowa materii organicznej w glebie w oparciu o innowacyjne metody agrotechniczne  – zalecenia dla praktyki rolniczej.

Celem operacji jest popularyzacja innowacyjnych rozwiązań w zakresie stosowania nawozów wapniowych. Wapnowanie gleb jest kluczowym elementem prawidłowej agrotechniki.  W wyniku realizacji operacji zaproponowany zostanie kompletny schemat organizacyjny obejmujący dystrybucję i racjonalne stosowanie nawozów wapniowych.  Poprzez uczestnictwo osób należących do różnych grup zawodowych działających w obszarze rolnictwa realizacja operacji sprzyjać będzie aktywizacji uczestników  oraz  tworzeniu sieci kontaktów pomiędzy osobami wspierającymi wdrażanie innowacji w rolnictwie.


2. Kaskadowe szkolenie informacyjne w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich oraz działania „Współpraca”.

Celem operacji jest aktywizowanie uczestników oraz przekazywanie wiedzy na temat funkcjonowania sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) oraz działania "Współpraca" PROW na lata 2014-2020. Beneficjentami operacji będą potencjalni uczestnicy grup operacyjnych w tym w szczególności rolnicy, przedsiębiorcy, przedstawiciele świata nauki a także doradcy, przedstawiciele organizacji branżowych, konsumenckich i samorządu terytorialnego.


3. Innowacje organizacyjne w usługach agroturystycznych.

Celem operacji jest popularyzacja innowacyjnych rozwiązań organizacyjnych w zakresie aktywnego poszerzenia oferty o świadczenie usług edukacyjnych i organizacji szkoleń w gospodarstwach agroturystycznych. Operacja poprzez rozpowszechnianie dobrych praktyk i aktywizowanie różnych grup społecznych na rzecz rozpowszechniania nowych rozwiązań wpisuje się w priorytet PROW 2014-2020 dotyczący ułatwiania transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie oraz na obszarach wiejskich a także rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich.  Realizuje również cel KSOW w zakresie ułatwienia tworzenia oraz funkcjonowania sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, podmiotami rolniczymi, jednostkami naukowymi, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz pozostałymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich poprzez aktywizowanie podmiotów działających w branży agroturystycznej.


4. Nowoczesne technologie w produkcji serowarskiej - warsztaty serowarskie i marketing produktów mleczarskich (operacja planowana).

Celem projektu jest ułatwienie transferu wiedzy w rolnictwie, w szczególności w gospodarstwach produkujących mleko w województwie małopolskim, poprzez praktyczne przeszkolenie osób zainteresowanych innowacyjnymi technologiami w produkcji różnych gatunków serów. Promowanie małego przetwórstwa w przyczyni się do skrócenia łańcucha żywnościowego, co z punktu widzenia małopolskiego rolnictwa przynieść może pozytywne skutki w postaci poprawy rentowności gospodarstw. Dodatkowo jest to cenna inicjatywa w odniesieniu do możliwości promocji żywności wyprodukowanej z surowców pochodzących od rodzimej rasy bydła mlecznego z zastosowaniem nowoczesnych i innowacyjnych metod, co w przyszłości może przyczynić się do zwiększenia zainteresowania hodowlą bydła polskiego czerwonego.


5. Partnerstwo na rzecz produkcji ekologicznej szansą rozwoju małopolskich gospodarstw.

Celem operacji jest przedstawienie i popularyzacja innowacyjnych rozwiązań organizacyjnych w zakresie produkcji ekologicznej.   W ramach wyjazdu zrealizowany zostanie wyjazd studyjny na teren województwa podkarpackiego. Projekt ma na celu poszerzenie wiedzy rolników na temat korzyści płynących z produkcji ekologicznej, zachęcenie indywidualnych producentów, przetwórców i grup producentów do przestawiania się na ekologiczne metody produkcji a także wskazanie dobrych praktyk i rozwiązań ukierunkowanych na tworzenie spójnego rynku żywności ekologicznej.


6. Dziedzictwo kulinarne powiatu gorlickiego i nowosądeckiego jako element innowacyjności gospodarstw agroturystycznych.

Celem operacji jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego jako elementu wspierającego wielofunkcyjność i innowacyjność gospodarstw agroturystycznych. Operacja ma na celu pogłębienie wiedzy teoretycznej i praktycznej  uczestników,  zajmujących się świadczeniem usług agroturystycznych, pokazanie pozytywnych przykładów w gospodarstwach prowadzących dodatkowe usługi w zakresie wytwarzania produktów żywnościowych w formie edukacyjnych pokazów dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

 

Powyższe operacje współfinansowane są ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie