Program „Agro Smak 2”
31 października 2006 r. zakończył się projekt finansowany przez Fundusz Współpracy ze środków Programu ,,Agro-Smak 2” realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.
Przedsięwzięcie o nazwie ,,Tworzenie rynku produktów tradycyjnych i regionalnych szansą rozwoju obszarów wiejskich województwa małopolskiego” skierowane było do rolników i domowników z terenów wiejskich w Małopolsce. Zachęciło ono mieszkańców do podejmowania działalności w formie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych jako alternatywnego lub dodatkowego źródła dochodu.
Projekt miał charakter edukacyjny i informacyjny. Realizowany był na terenie całego województwa małopolskiego. W ramach projektu odbyło się 10 seminariów i 3 konferencje oraz wydano ulotkę tematyczną.
Zakres szkoleń obejmował takie zagadnienia jak:
- znaczenie systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych,
- unijne i polskie regulacje prawne,
- procedury rejestracyjne,
- formy prawne organizacji grup działających na rzecz produktu tradycyjnego i regionalnego.
Projekt miał na celu przyczynienie się do rozbudowy rynku produktów regionalnych i tradycyjnych w Małopolsce oraz podniesienie poziomu organizacyjnego rynku tych produktów. Dzięki realizacji projektu pozyskano potencjalnych producentów tych wyrobów, którzy w przyszłości mogą stać się reprezentantami województwa małopolskiego na Liście Produktów Tradycyjnych oraz w Systemie Rejestracji i Ochrony Nazw Produktów Unii Europejskiej.