Przedłużenie okresu stosowania pasz GMO
Jeszcze 2 lata, od 1 stycznia 2019 r. do 1 stycznia 2021 r., będzie można stosować paszę GMO. Początkowo w marcu tego roku projekt ministerstwa zakładał przedłużenie tego okresu o 5 lat. Minister Jan Krzysztof Ardanowski przeforsował na razie 2 letni okres przedłużenia. Należy też przyspieszyć prace nad pozyskaniem krajowego białka. Pod koniec 2020 r. okaże się, czy 2 lata wystarczą na przestawienie się z pasz sojowych( czyli faktycznie pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych) na alternatywne pasze wysokobiałkowe.
Polska rocznie importuje ok. 2 miliony ton modyfikowanej genetycznie śruty sojowej z Argentyny, Brazylii czy USA. Jest wykorzystywana m. in. w żywieniu prosiąt i drobiu. Dlatego zakaz stosowania w żywieniu zwierząt paszy GMO byłby poważnym problemem dla polskich producentów mięsa zwłaszcza, że wprowadzenie w większym stopniu śruty rzepakowej podrożyłoby koszty produkcji.
Wg szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej obecnie udział śruty sojowej w pokryciu zapotrzebowania na białko paszowe w Polsce wynosi prawie 2/3 całego zapotrzebowania.
Źródła:
TVP INFO 30.10.2018 r.
Tygodnik dla rolników Fakt za miastem 27.12.2018 r.
„Kolejne 2 lata można stosować paszę GMO”, ET