Wydarzenia

Image descriptionAgropromocja 2007: Małopolskie specjały

Agropromocja nieodzowne łączy się z małopolskimi specjałami i smakołykami przygotowywanymi przez panie z kół gospodyń wiejskich z terenu małopolskich powiatów.

Konkursy kulinarne odbywające się podczas wystawy przypominają o bogatym dziedzictwie kulturowym naszych małopolskich wsi.


W organizowanym corocznie, w pierwszym dniu Agropromocji Konkursie Potraw Regionalnych, jak zawsze, panie z KGW raczyły nasze podniebienia wspaniałymi potrawami, które od lat przygotowywały ich mamy i babcie. Prawdziwy smak chleba, zapach własnoręcznie przygotowanych wyrobów wędliniarskich, kwaśnic, pierogów, ciast i wyborny smak napojów i nalewek pobudzały wyobraźnię, a dodatkowo dzięki niezwykle barwnym strojom ludowym,, które prezentowały gospodynie, bez trudu, z pomocą wyobraźni można było się przenieść do malowniczej, dawnej, polskiej wsi. Skosztować można było m.in. moskoli, kwaśnic, fizołów, pierogów z różnymi nadzieniami, bobu z grzybami, ciast drożdżowych, zawijoków, nalewek. Najlepszymi potrawami regionalnymi okazały się: pęcak na żeberku z fizołami (KGW Szlembark), paszteciki po kraśnieńsku (KGW Krasne Lasocice), garnek cygański (KGW Ptaszkowa), golonka w kapuście (KGW Brunary), żeberka w kapuście (KGW Dębno).


Ważnym punktem podczas tegorocznej Agropomocji był regionalny finał VII ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy produkt żywnościowy z Małopolski. W niedzielę, na koniec dnia zostały ogłoszone wyniki tego konkursu. W tym roku o najwyższe laury ubiegały się takie produkty jak: Warkocz Tarłówny, podpłomyk Jodłownicki, szynka dojrzewająca, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z kurkami, chleb wiejski z czarnuszką, ser żółty łososiński, „Chytre mięso”, nalewki ziołowe, wódka z fasoli Piękny Jaś, kiszone rydze, kawa z orkiszu, jabłka łąckie i inne.

Ponadto doskonałych specjałów zwiedzający próbowali oraz kupowali podczas prezentacji i degustacji potraw na placu przed Pałacem w pierwszym i drugim dniu Agropromocji. Tutaj na szczególną uwagę zasłużyły KGW i stowarzyszenia agroturustyczne, które prezentowały i oferowały do sprzedaży, chętnie kupowane przy takich okazjach, chleby i kołacze pieczone w prawdziwych piecach, prawdziwe oscypki, wspaniałe miody i inne niezwykle smakowite potrawy.


Produkty regionalne wzbogacają naszą małopolską ofertę turystyczną i stają się jednym z powodów, dla których warto było odwiedzić Agroporomocję 2007. Wiele z nich, zidentyfikowanych w ww. konkursach wzbogaciło Listę Produktów Regionalnych, a także stara się lub posiada już certyfikat unijny.


Lucyna Kmak



| Opracowane przez Admin |