Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne

Technologie ekologicznej uprawy rolniczej

Zalecane odmiany ziemniaków do upraw ekologicznych w województwie małopolskim

Zapraszamy do zapoznania się z broszurką pt. "Zalecane odmiany ziemniaków do upraw ekologicznych w województwie małopolskim" - znajduje się w załączniku (plik pdf do pobrania).

Łzawica ogrodowa - uprawa, właściwości i zastosowanie

Łzawnica ogrodowa to jednoroczna trawa pochodząca z południowej Azji, z rodziny wiechlinowatych o różnorodnym zastosowaniu.

Lnianka - uprawa, właściwości i zastosowanie

Lnianka jest to roślina oleista należąca do rodziny kapustowatych. Nosi też inne nazwy takie jak rydz, rydzyk, lennica czy ryżyk. W przeszłości występowała w stanie naturalnym na terenie Syberii. Do Polski trafiła w XV wieku.

Ekologiczna uprawa kapusty

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw należących do rocznych i dwuletnich roślin z rodziny krzyżowych. Kapusta w swym składzie zawiera 16 wolnych aminokwasów, liczne fermenty, cukry, witaminy.

Ziemniaki w uprawie ekologicznej

W rolnictwie ekologicznym ziemniaki są jedną z najważniejszych roślin okopowych uprawianych w tym systemie. Powierzchnia uprawy corocznie zmniejsza się, w 2017 roku zajmowały 1742,19 ha, co stanowiło 0,3% wszystkich upraw ekologicznych, ale nadal stanowią ważny produkt spożywczy, jak również dochodowy dla gospodarstw.

Aminokwasowe biostymulatory wzrostu w rolnictwie ekologicznym

Biostymulatory zawierające naturalne aminokwasy nie są jeszcze stosunkowo dobrze  poznane przez rolników, chociaż niektórzy z nich już się przekonali w ostatnich latach o ich wyjątkowej skuteczności. Wynika ona z tego, że wykorzystywany jest, oprócz odżywiania, mechanizm polegający na biostymulacji roślin.

Uprawa zbóż ozimych w gospodarstwach ekologicznych

Uprawa zbóż ozimych w gospodarstwach ekologicznych wiąże się z doborem odmian, które charakteryzują się dużą zimotrwałością, bo łan przerzedzony w okresie zimy ulega silnemu zachwaszczeniu wiosną.

Bez czarny w rolnictwie ekologicznym

Do roślin polecanych do uprawy w gospodarstwach ekologicznych warto zaliczyć bez czarny -  ze względu na bogactwo i wartości prozdrowotne tej rośliny.

Soja w rolnictwie ekologicznym

Soja to najwartościowsza roślina spośród roślin strączkowych, posiadająca szczególne znaczenie w żywieniu ludzi i zwierząt. Jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z Azji.

Dziurawiec zwyczajny w uprawach ekologicznych

Dziurawiec zwyczajny jest to wieloletnia roślina zielarska należąca do rodziny dziurawcowatych (Hypericaceae), która jest uprawiana na całym świecie. Dawniej wierzono, że można produkować z niego talizmany chroniące przed czarami i złem. Najcenniejsze są liście i złotożółte kwiaty dziurawca - to w nich właśnie koncentrują się lecznicze substancje. Jak niesie legenda, najlepiej zbioru dokonywać w nocświętojańską (24 czerwca), ponoć wtedy właśnie moc dziurawca jest największa (z tego powodu zwie się go często zielem świętojańskim lub zielem św. Jana).

Strony