Menu główne

Uprawa innych roślin

Plan nawozowy w gospodarstwie rolnym

Plan nawozowy sporządza się w celu ustalenia optymalnej dawki nawozów. Roślina powinna otrzymać tak dużo składników ile potrzebuje do wytworzenia wysokiego plonu (realnego na danym polu), ale jednocześnie tak mało, aby nie ponieść niepotrzebnych kosztów. Składniki nawozowe przewyższające zapotrzebowanie danej rośliny nie zostaną przez nią pobrane i zostaną utracone. Należy jednak pamiętać, że nie ma „złotego środka”, bo nawet idealnie opracowana dawka nawozów przy konfrontacji z pogodą może wymagać korekty.

Uprawa fasoli „Piękny Jaś”

Fasola to jedno z najwartościowszych warzyw zawierających wiele substancji odżywczych. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością barwą a także smakiem. Fasola zawiera duże ilości białka 22% i jest bogata w Potas i Wapń. Fasola jest rośliną ciepłolubną potrzebującą dużo ciepła w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków nie znosi zacienienia.