Menu główne

Zboża

Szkodniki upraw rolniczych oraz określenie progów ekonomicznej szkodliwości

Zwalczanie szkodników zbóż, w ostatnich latach nabrało większego znaczenia. Spowodowane to jest coraz wyższymi stratami  wyrządzanymi przez szkodniki oraz ich rolą w roz­przestrzenianiu się chorób, obniżaniu plonów, a tym samym zmniejszeniu opłacalności uprawy zbóż. Szczególnie dobre warunki rozwoju stwarzają owadom wszelkie monokultury roślinne, którymi także są uprawy rolnicze, prowadzone na dużych obszarach. W takich warunkach może do­chodzić do gradacji, czyli do masowego występo­wania poszczególnych gatunków szkodników.

Czy odmiany przewódkowe włączyć do płodozmianu?

Przewódki są to odmiany zbóż jarych (pszenica, pszenżyto, żyto), które mają w swoim pochodzeniu genetycznym formy ozime. Gen zimotrwałości, który posiadają powoduje, że są one tolerancyjne na stresy środowiskowe. Mogą spokojnie przetrwać okres niskich temperatur i bezpiecznie przezimować. Przewódki poza terminem wiosennym mogą być wysiewane w okresie późnojesiennym tj. koniec października, początek listopada a w sprzyjającym warunkach pogodowych pod koniec stycznia i w lutym.

Pielęgnacja ziarna po zbiorze jesienią i zimą

ListaPrawidłowo zakonserwowane ziarno po zbiorze gwarantuje długotrwałe przechowywanie bez strat jakościowych.

Głownia pyląca - choroba kukurydzy

Sprawcą choroby jest Sphacelotheca reiliana. Grzyb ten po raz pierwszy pojawił się na plantacjach kukurydzy w województwie lubelskim w 1961 roku.

Walory żywieniowe pszenicy orkisz

Zawartość glutenu w mące orkiszowej jest wyższa niż w pszenicy zwyczajnej. Chleb wykonany z mąki orkiszowej jest dłużej świeży. W tej mące występuje dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają cholesterol w krwi człowieka. Orkisz zawiera  więcej witamin rozpuszczanych w tłuszczach, czyli A, E, D niż pszenica zwyczajna. Poza tym orkisz zawiera więcej witamin z grupy B: B1,B2 oraz PP.

Głownia guzowata - choroba kukurydzy

Głownia guzowata występuje na plantacjach kukurydzy powodując  straty w plonach od 3,5% do 10% w zależności od warunków agtotechnicznych. Największe nasilenie choroby w rejonach cieplejszych, w uprawach na piaszczystych glebach gdzie ilość wody jest ograniczona. 

Doping dla zbóż

Istotnym czynnikiem w produkcji zbóż jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawożenia NPK. Jednak niezwykle ważne dla tych upraw są także mikroelementy: mangan, miedź, magnez czy cynk. Odgrywają one kluczową rolę w systemach enzymatycznych wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmach roślinnych. Nawożenie doglebowe jest podstawowym sposobem dostarczania roślinie makroskładników.

Startowe nawożenie kukurydzy

Nie od dzisiaj wiadomo, że szybki start oraz wyrównane wschody w uprawie  kukurydzy są podstawą do osiągnięcia wysokich i dobrej jakości plonów. Odpowiednio wyrównana obsada i szybkie wschody są kluczem do sukcesu. W uprawie kukurydzy  zależy nam na jednej dużej wypełnionej w pełni kolbie na każdej roślinie.

Pałecznica zbóż - nurtujący problem

Pałecznica zbóż najczęściej występuje na jęczmieniu ozimym, w warunkach podniesionej wilgotności gleby o małej aktywności biologicznej. Pojawia się tam gdzie na uprawach długo zalega śnieg powyżej 90 dni oraz w warunkach gdy spadnie śnieg na nie zamarznietą glebę.

Strony