Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Jedźmy więcej kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest smaczna, tania i przede wszystkim zdrowa. Zatem ze wszechmiar zasługuje na rozgłos i promowanie, tymczasem kojarzymy ją najczęściej z jedną z potraw bożonarodzeniowych i z… karmą dla kanarków.
Mimo obecności przez setki lat na polskich stołach została wyparta (jak inne kasze) przez ziemniaki i makarony. Miejmy nadzieję, że powróci na nasze stoły i zacznie podbijać jadłospisy, jak to się ma już od kilku dziesięcioleci w krajach Europy Zachodniej, gdzie rośnie systematycznie zainteresowanie zdrowym i wspomagającym organizm sposobem odżywiania.
Czymże kasza jaglana może się tak przysłużyć naszemu organizmowi? Otóż kasza ta zawiera stosunkowo niewiele skrobii i dużo łatwo przyswajalnego białka a wśród innych kasz odznacza się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) i B3 (niacyna) oraz kwasu pantetonowego (utożsamiany z wit. B5). Jest również bogata w składniki mineralne: potas, miedź, fosfor, żelazo, krzem, zawiera również lecytynę. Ponadto jest zasadotwórcza, co odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co ma istotne znaczenie dla osób mających alergie pokarmowe, jest też lekko strawna (przyswaja się lepiej niż kasza gryczana) i jest łatwiej dostępna od nasion quinoa i amarantusa, co tu dużo pisać, jest tania i dostępna w każdym sklepie.
Spożywanie jagieł zwalcza zgagę, oczyszcza organizm, wmacnia pracę jelita grubego i może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto ma działanie rozgrzewające, skutecznie usuwa nadmiar śluzu w organizmie, dlatego też poleca się jej spożywanie podczas infekcji. Generalnie kasza jaglana polecana jest osobom zmagającym się ze schorzeniami jelit, nerek, żołądka i trzustki a także cierpiącym na chroby nowotworowe.
Poleca się ją również osobom pracującym intensywnie umysłowo, ponieważ dostarczając organizmowi wit. E i lecytyny wspiera pamięć i koncentrację. Dzięki zawartości krzemionki kaszę jaglaną zalicza się do pokarmów sprzyjających urodzie – wzmacnia włosy i paznokcie.
Być może do spożywania kaszy jaglanej wiele osób zniechęca jej nieco goryczkowaty posmak. Można się go jednak pozbyć przed ugotowaniem obficie przelewając kaszę najpierw zimną a później gorącą wodą.
Jagły są nie tylko świetnym dodatkiem do rozmaitych mięs (jak mamy najczęściej w zwyczaju stosować kasze), ale też bazą do sporządzania wielu potraw tak na słodko jak i na słono. Zatem gotowaną kaszę można jadać na śniadanie z dodatkiem bakalii lub/i świeżych owoców (dostępne są też w sprzedaży płatki jaglane) a zmiksowana na krem z różnymi dodatkami z powodzeniem zastąpi budyń na deser.
Z kaszą jaglaną można przygotować sałatki, kotleciki, wykorzystać w zapiekankach lub po prostu dodać do zupy.
Mnie kasza jaglana najbardziej smakuje w postaci ciasta z kwaśnymi jabłkami, banalnego w wykonaniu, dietetycznego i smakowitego.
Po przepis polecam sięgnąć (jak po wiele innych) do bloga kulinarnego Pani Małgorzaty Kalemba – Drożdż, która jest doktorem biochemii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, autorką wielu ciekawych publikacji, ale przede wszystkim Mamą.
Polecam zatem : http://pinkcake.blox.pl/html  - „Trochę inna cukiernia”
A samą szarlotkę z kaszą jaglaną można znaleźć  tutaj: http://pinkcake.blox.pl/2012/12/Ciasto-z-kaszy-jaglanej-i-jablek.html

Jolanta Zych, dn. 28.11.2016 r.