Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Wymagania termiczno-wilgotnościowe przy przechowywaniu ziemniaków

W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków

  1. Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12-18 C, przy wilgotności powietrza 75- 95%, średni czas wietrzenia na dobę 10-24 h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  2. Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12-18 C, przy wilgotności powietrza 90-95%, średni czas wietrzenia na dobę 1-4 h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  3. Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5-1 C na dzień, przy wilgotności 90-95%, średni czas wietrzenia na dobę 6-10h. Dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
  4. Długotrwałe przechowywanie(do 8 m - cy ) przy wilgotności powietrza 90 -95%, średni czas wietrzenia na dobę 2-6 h dla:
    - Sadzeniaków przy temperaturze; 2-6 C,
    - Jadalnych przy temperaturze ; 4-6 C,
    - Przetwórstwa spożywczego przy temperaturze; 6-8 C,
    - Przemysłowych przy temperaturze; 2-4 C
  5. Przygotowanie do użytkowania(około 10 dni) dla:
    - Jadalne do przerobu na produkty spożywcze; temperatura 10 C, przy wilgotności powietrza 85-95%, średni czas wietrzenia na dobę 1-4 h
    - sadzeniaki - podkiełkowywanie 10-15 C ,przy wilgotności powietrza 75-80 %

Dorota Paczyńska
Opracowano na podstawie IHAR - Jadwisin "Przechowywanie ziemniaków"