Ważne dla rolników proponowane zmiany w VAT
Ministerstwo Finansów w projekcie nowelizacji ustawy o VAT przewiduje różne zmiany ważne także dla rolników. Generalnie w nowelizacji chodzi o uproszczenie sytemu.
Niektóre zmiany mogły jednak pogorszyć sytuację właścicieli zwierząt domowych, hodowców, producentów nabiału i mięsa. Ministerstwo Finansów proponowało bowiem podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne z 8% do 23%. W wyniku protestów zainteresowanych osób i grup zawodowych ministerstwo wycofało się ze swojego pomysłu.
Inną proponowaną zmianą jest podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne o zawartości min. 20% soku z 5% do 23%. Zmiana dotyczyłaby wszystkich napojów owocowych i warzywnych z wysoką zawartością soku w tym także tych, które oferuje się dzieciom do 3 roku życia. W konsekwencji na polskim rynku nastąpiłby wzrost spożycia napojów bez dodatku soku z owoców i warzyw oraz zmniejszenie zawartości soku lub przecieru w napojach. Taka podwyżka pogorszyłaby sytuację rolników i sadowników. Przeciwko podwyżce protestuje Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Podnosi, że wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów owocowych i warzywnych, względem innych produktów do picia na rynku co będzie miało poważne konsekwencje dla producentów soków i rolników. Julian Pawlak, Prezes Zarządu KUPS mówi, że będzie to potężny cios dla sadowników, zwłaszcza w sytuacji kiedy niezbędne jest zagospodarowanie każdej tony surowca. Polskie soki, nektary i napoje owocowe oraz warzywne są konkurencyjne na rynku ze względu na wysoką zawartość soku dwukrotnie wyższą od średniej europejskiej. W Polsce jest to ok. 20% a w UE ok. 10%. Najbardziej na podwyżce stawki VAT stracą producenci jabłek. Stracą także producenci czarnej porzeczki, wiśni, aronii czy marchwi. Dr Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw ocenia, że zapotrzebowanie na jabłka spadnie nawet o ok. 123,5 tys. ton.
Ministerstwo Finansów w projekcie nowelizacji Ustawy o VAT proponuje także m.in. obniżki stawki VAT:
- Na owoce tropikalne i cytrusowe oraz niektóre orzechy ze stawki 8% na stawkę 5%
- Na pieczywo cukiernicze, makaron, płatki zbożowe ma być jedna ujednolicona stawka w wysokości 5% zamiast dotychczasowych trzech stawek 5,8 i 23%
- Bez zmian pozostałaby stawka 8% na drewno opałowe a także towary oraz usługi zwykle wykorzystywane w produkcji rolniczej
Planowane są korzystne zmiany w systemie ryczałtowym dla rolników. Ma być rozszerzony katalog własnych produktów, które rolnik będzie mógł sprzedać, korzystając ze zwolnienia z VAT. Znajdą się tu m.in. rośliny wcześniej w Polsce nie uprawiane – jak orzeszki ziemne, kiwi, owoce tropikalne czy wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym lub farmacji.
Marek Rowecki
Źródła:
- Tygodnik dla rolników (Fakt za miastem) z 20.12.2018 r.
„Nie będzie podwyżek leków weterynaryjnych”, Ewa Trzaska
- AgroNews z 18.12.2018 r.
„KUPS: zmiany w VAT pogorszą sytuację rolników i sadowników”, Kamila Szałaj