IV Małopolski Festiwal Smaku 2008
Różnorodność Małopolski dostrzegalna jest na każdym kroku. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: ukształtowaniu powierzchni (począwszy od gór, Podhala i Tatr, na piaskach Pustyni Błędowskiej skończywszy), architekturze, odmiennych tradycjach i kulturze, a nawet różnicach religijnych. Bogactwo Małopolski jest dostrzegalne również na naszych stołach. Po trudnym okresie unifikacji, która objęła także polską kuchnię, nadszedł czas na pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego regionu Małopolski.
Samorząd Województwa Małopolskiego, we współpracy z Małopolski Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, podejmuje działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski oraz kreowanie pozytywnego wizerunku regionu.
W roku 2008 już po raz czwarty odbył się Małopolski Festiwal Smaku.
Finał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pomimo zimnej i deszczowej aury ale w gorącej atmosferze odbył się IV Małopolski Festiwal Smaku. 40 wystawców laureatów-półfinałów przybyło do Krakowa na Plac Wolnica celem zaprezentowania swoich najlepszych produktów. Prezentacja miała miejsce w dniach 20-21 września 2008. Małopolski Festiwal Smaku zgromadził licznie przybyłą publiczność (około 20 tys.), która miała możliwość degustowania przedstawionych produktów oraz wybrania i zagłosowania w formie plebiscytu na najsmaczniejszy i najciekawszy produkt. Wystawione produkty podlegały również fachowej ocenie , której dokonało profesjonalne jury w składzie:
Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski, Stanisław Churzak, Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto
Wyniki Konkursu „Małopolski Smak”
Zwycięscy konkursu
Wyroby Piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową
Sery i przetwory mleczne: Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny
Miody: Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany
Przetwory owocowe i warzywne: Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stromy z Bańki Niżnej za kwaśnicę
Najlepsze danie restauracyjne: Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro
Wyniki plebiscytu „ Małopolski Smak”
Wyroby Piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: KRAK- MARFISH z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni
Sery i przetwory mleczne: Ryszard Piaskowy, Gospodarstwo Agroturystyczne ze Słupic za sery owcze ze 100% mleka owczegoMiody: Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy
Przetwory owocowe i warzywne: Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici za podpłomyk z cebulą