Menu główne

Bydło

  • Zanim krowy wyjdą na pastwisko

    W wielu małopolskich gospodarstwach wypas bydła stanowi podstawę jego żywienia w sezonie wiosenno-letnim. Utrzymanie pastwiskowe uważane jest za tani i niskonakładowy system żywienia. Co do tego, że przebywanie zwierząt na pastwisku wpływa pozytywnie na ich zdrowie, nie ma wątpliwości. Ruch, dostęp do słońca i świeżego powietrza oraz młodej zielonki...
  • Hodowca polskiej czerwonej

    Podhale to rejon gdzie w dalszym ciągu w wielu gospodarstwach rolnych nadal dominuje hodowla bydła rasy polska czerwona. W ostatnim okresie na terenie gminy Czarny Dunajec obserwuje zwiększone zainteresowanie  utrzymaniem tej rasy w gospodarstwach. Ze względu na możliwość otrzymania dopłat do krów  w ramach programu rolno-środowiskowego: ochrona...
  • Problem chorób metabolicznych u bydła mlecznego na Podhalu - szkolenie dla hodowców

    7 marca 2014 r. w GOK w Czarnym Dunajcu odbyło się szkolenie dla hodowców bydła mlecznego zorganizowane przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu wspólnie z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie. Spotkanie miało za zadanie przybliżyć problem chorób metabolicznych w stadach bydła...
  • Rewolucja genomowa w hodowli bydła

    krowy na sianie
    Czy czasy tradycyjnej oceny wartości hodowlanej zwierząt odchodzą powoli do lamusa? Obecnie coraz większą popularnością cieszy się w Europie, a w perspektywie również w Polsce ocena genomowa.