Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Uprawa soi metodami ekologicznymi

Soja jest jedną z podstawowych roślin uprawnych w świecie, a jej znaczenie gospodarcze jest trudne do przecenienia. Uprawa tego gatunku metodami ekologicznymi w Polsce jest w mało znana i w niedostatecznym stopniu rozpowszechniona . Aby wyjść naprzeciw  zapotrzebowaniu rynku i oczekiwaniom producentów Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie na zlecenie MRiRW  przeprowadził  badania naukowe oceniające przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych naszego kraju. Przedmiotem oceny było 5 odmian soi o różnej wczesności dojrzewania: Progres, Augusta, Aldana  pochodzących z krajowej hodowli oraz  Annushka i Mavka Firmy AgroYoumis PL. Doświadczenie zrealizowano w sześciu powtórzeniach dla dwóch gęstości siewu tj 80 i 110 roślin/m2 oraz w dwóch rozstawach międzyrzędzi /20 i 33 cm/. Siew nasion wykonano 09 05 2014 r na stanowisku po uprawie owsa, po wcześniejszym zastosowaniu nawozu Fertil 12,5 w dawce 300 kg/ha i zaprawieniu nasion Nitraginą. W okresie wegetacji przeprowadzono dwukrotne pielenie ręczne uprawy odpowiednio w dniach 5-6 czerwca oraz 10-12 lipca. W okresie prowadzenia doświadczenia wykonywano okresowe lustracje  połączone z ocenami zdrowotności i  ocenami innych czynników  plonotwórczych przewidzianych dla doświadczeń ścisłych.  Uzyskane wyniki przedstawia tab nr 1

Czynniki

Obsada

Szt/m2

Wegetacja

dni

Wysokość

Roślin /cm/

Wyleganie*

Plon nasion

t/ha

Odmiany

 

 

 

 

 

Progres

63

119

60

8

2,92

Aldana

66

123

71

8

3,66

Augusta

68

124

72

5

3,52

Annushka

66

124

80

6

3,38

Mavka

72

144

106

5

4,12

Rozstawa

 

 

 

 

 

20 cm

65,3

127

78

6

3,52

33 cm

68,3

127

78

6

3,59

Gęstość siewu

 

 

 

 

 

80 szt/m2

61,9

127

77

6

3,36

110 szt/m2

71,7

127

79

7

3,68

* wyleganie: oceniane w skali 1-9, gdzie 9 oznacz całkowitą odporność na wyleganie, a 1-jej brak

Średni plon nasion badanych odmian  wyniósł od 3,52 t/ha i wahał się od 2,92 t/ha dla odmiany Progres do 4,12 t/ha dla odmiany Mavka, która okazała się też odmianą najwyższą ale także o najdłuższym okresie wegetacyjnym. Wydłużony o około 20 dni okres wegetacyjny tej odmiany może stwarzać problemy z dojrzewaniem i zbiorem nasion w latach o przeciętnych warunkach pogodowych. Nie stwierdzono wpływu czynnika rozstawy międzyrzędzi oraz gęstości siewu na wysokość plonowania oraz długość okresu wegetacji roślin. Największą zawartość białka stwierdzono u odmiany Mavka a tłuszczu u odm. Annushka. Pozostałe parametry nasion pokazano w tab nr 2

Odmiany

MTN /g/

% białka

% tłuszczu

Progres

177

39,35

21,39

Aldana

181

39,10

21,84

Augusta

145

38,19

21,44

Annushka

142

36,82

22,80

Mavka

197

39,40

22,16

Uzyskane wyniki potwierdzają wysoki potencjał plonowania soi również w uprawach ekologicznych w naszych warunkach glebowo-klimatycznych i wskazują, że celowe jest rozszerzenie zakresu uprawy tej rośliny w Polsce.

Wnioski i zalecenia dla producentów opracowane przez zespół badawczy IHiAR-PIB w Radzikowie

  1. Zabiegi pielęgnacyjne przedsiewne i powschodowe skutecznie ograniczyły zachwaszczenie.  W składzie botanicznym głównym chwastem była komosa biała następnie chwastnica jednoroczna, psianka czarna, wiechlina spłaszczona i rdest plamisty. Nie obserwowano różnic odmianowych w konkurencyjności w stosunku do chwastów.
  2. Soja charakteryzowała się bardzo dobrą zdrowotnością. Wystąpiło niewielkie porażenie septoriozą soi a sporadycznie cerkosporozą i antraknozą.
  3. Stwierdzono istotne różnice w liczbie i suchej masie brodawek pomiędzy odmianami oraz średnimi dla rozstaw międzyrzędzi i gęstości wysiewu.
  4. Odmiany soi różniły się wysokością roślin mierzoną w łanie, wyleganiem przed zbiorem, wczesnością, poziomem plonowania oraz zawartością białka i tłuszczu w nasionach. Panujące korzystne dla wzrostu i rozwoju roślin warunki atmosferyczne tj temperatura i rozkład opadów pozwoliły na uzyskanie wysokiego poziomu plonowania.
  5. Każda z testowanych odmian może być wykorzystana do uprawy ekologicznej. Z pewną ostrożnością należy podchodzić do późnej odmiany Mavka i  lokalizowaniu jej uprawy w rejonach o korzystniejszych warunkach termicznych.

                                                               W oparciu o badania polowe IHiAR-PIB Radzików opracował  Stanislaw Cyra, dn. 24.06.2016 r.