Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
19 listopada 2018

Sprzedaż produktów rolnych - wyjazd studyjny do Niemiec

W dniach od 24 do 28 września 2018 roku Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizował wyjazd studyjny do Nadrenii Północnej – Westfalii dla grupy 20 rolników i doradców. Nadrenia Północna – Westfalia położona jest w zachodniej części Niemiec, a stolicą tego kraju związkowego jest Düsseldorf. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników  z rolnictwem regionu, a w szczególności ze sposobami sprzedaży produktów rolnych. Projekt mógł zostać zrealizowany dzięki współfinansowaniu ze środków pomocy technicznej PROW 2014-2020 w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Na początku wyjazdu grupa odwiedziła gospodarstwo Spargelhof Frenken w miejscowości Meerbusch, prowadzone  już od czterech pokoleń jako przedsiębiorstwo rodzinne. Gospodarstwo specjalizuje się od ponad 20 lat w produkcji szparagów oraz innych warzyw. Właściciele dostarczają produkty do sieci handlowych a ponadto prowadzą sprzedaż w niewielkim sklepiku. Dodatkowo w gospodarstwie organizowane są  pokazy i imprezy tematyczne dla dzieci chcących poznać życie na wsi (począwszy od najmłodszych lat). Rodzice przyprowadzający dzieci na takie spotkania często stają się później klientami gospodarstwa. Dzięki uczestnictwu w projekcie “Trasa szparagowa Nadrenii Północnej - Westfalii” gospodarstwo korzysta ze wspólnego programu marketingowego (np. jednolite ulotki i plakaty). Według właścicieli  gospodarstwa dużym problemem w Niemczech są nadal skomplikowane procedury związane ze sprzedażą bezpośrednią w szczególności jeżeli chodzi o rozliczenia podatkowe.

W kolejnym dniu uczestnicy mieli możliwość odwiedzenia Centrum Uprawy Doświadczalnej Warzyw i Owoców w Kolonii będącego projektem Izby Rolniczej Nadrenii Północnej - Westfalii. Podejmowane są tam badania dotyczące prowadzenia upraw przy wykorzystaniu ograniczonej ilości nawozów, pestycydów i wody, zarówno w szklarniach jak i w terenie. Centrum prowadzi działalność doradczą oraz szkoleniową w zawodach rolniczych.  Oferuje także szeroki zakres  analiz laboratoryjnych dla rolników.  

Potrzeby rynku produktów ekologicznych w Niemczech są bardzo duże, o czym świadczą sukcesy kolejnego, odwiedzonego w czasie wyjazdu gospodarstwa należącego do rodziny Bursch. Gospodarstwo uprawia warzywa i owoce ekologiczne według standardów Stowarzyszenia Demeter (produkcja biodynamiczna). Wytworzone produkty są sprzedawane we własnym sklepie w Bornheim-Waldorf oraz na 17 własnych straganach w regionach Bonn, Kolonii i Leverkusen co jest ogromnym wyzwaniem logistycznym.  W sklepie sprzedawane są również produkty ekologiczne pochodzące z innych gospodarstw i przetwórni. Jako uzupełnienie działalności przy gospodarstwie prowadzona jest kuchnia pokazowa i restauracja. 

Na zakończenie wyjazdu grupa odwiedziła gospodarstwo ekologiczne Lammertzhof, w którym na powierzchni około 45 hektarów znaleźć można wiele różnych upraw rolniczych. Właściciele gospodarstwa wspierają bioróżnorodność, tak więc oprócz warzyw uprawiają tu ponad 160 wysokogatunkowych gatunków jabłoni, grusz, czereśni, śliw i orzechów włoskich. Prowadzony jest również chów drobiu i na niewielka skalę również owiec. Gospodarstwo posiada około 2000 stałych klientów, którym przygotowuje i dostarcza co tydzień paczki z produktami ekologicznymi o minimalnej wartości 15 euro. Zakupów można dokonać również w mieszczącym się w gospodarstwie sklepie. Właściciel gospodarstwa stosuje tradycyjne technologie uprawy oraz nieskomplikowane maszyny. Według jego słów zaawansowane technologie wdrażane w gospodarstwach przyczyniają się do uzależnienia rolników od koncernów, czego on sam chce uniknąć.

Wojciech Ślósarz