Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Główne zadania pszczelarza na przedwiośniu

Pszczoły wylatują na pierwszy oblot oczyszczający w celu opróżnienia jelita. Oblot następuje przy temp +80C. Pierwszym i najważniejszym zadaniem pszczelarza jest jak najszybsze dostarczenie do pasieki dużej ilości czystej, świeżej wody tak aby pszczoły mogły ją znosić do ula po zakończonym oblocie. Drugą czynnością pszczelarza jeszcze przed oblotem jest usunięcie osypu zimowego, odblokowanie wylotów oraz maksymalne poszerzenie otworu wlotowego. Należy przy tym wyjąć wszystkie wkładki zwężające i usunąć kratki metalowe przeciw gryzoniom. Następną ważną rzeczą są obserwacje. Jeżeli pszczoły zachowują się nerwowo, nerwowo latają wokół ula, są agresywne, słychać głośne, nierównomierne „brzęczenie”, może to oznaczać utratę matki. W tym przypadku należy połączyć rodzinę z inną bądź dodać rodzinie nową, zakupioną matkę. Pamiętajmy, że ul można tylko otworzyć a całości, kiedy temperatura powietrza w cieniu przekracza +150C. Otwarcie ula w  niższej temperaturze może doprowadzić do wychłodzenie gniazda, zaziębienia czerwiu a w najgorszym wypadku do zamarcia całego roju.

Do głównych czynności przeglądu wiosennego zaliczamy:

  • Sprawdzenie ilości pokarmu i ewentualnie uzupełnienie zapasów
  • Określenie liczebności i siły rodziny
  • Ocenienie jakości plastrów i w razie konieczności ich wymiana
  • Sprawdzenie stanu czerwiu
  • Podjęcie decyzji o poszerzeniu lub zmniejszeniu gniazda
  • Określenie zagrożenia warrozą i podjęcie odpowiednich zabiegów
  • Ogólne sprawdzenie stanu i zdrowia rodziny
  • Zidentyfikowanie możliwych chorób i odpowiednie zabiegi
  • Oczyszczenie dennic i ścian
  • Ocieplenie gniazda

Ilość pokarmu zależy od rodzaju ula, musi być m.in. 5 kg. Jednak jeśli jest mniej niż 3-4 plastry, należy dołożyć ramki z gotowym zasklepionym pokarmem, bądź podkarmić pszczoły. Najlepszym rozwiązaniem będzie podanie ciasta miodowo-pyłkowo-cukrowego. Jeśli widzimy spadające z pomostu pszczoły, wolno chodzące i słabe owady na plastrze oznacza to początek śmierci głodowej. W tym wypadku należy przeprowadzić szybkie podkarmianie awaryjne. Należy skropić pszczoły siedzące na plastrach syropem cukrowym w proporcji 1kg:1litr. Jeśli jest mało czerwiu lub całkowity jego brak, należy połączyć rodzinę bądź wymienić matkę. Jeśli chodzi o warrozę to należy w marcu i w kwietniu zaaplikować 2 razy apiwarol. Potem nie wolno stosować ciężkiej chemii ponieważ substancje aktywne wchłaniają się do miodu, który my potem odwirujemy i zjemy. Wiosną należy zwężyć gniazda tak jak na jesieni, nie wolno ochładzać pszczół. Dokładamy ocieplenie na górę. Dopiero później maj/czerwiec wolno poszerzać gniazdo węzą w celu: zmniejszenia nastroju rojowego oraz zapewnienia miejsca na stale napływający pokarm. Jeśli w ulu są niepokojące objawy należy je dobrać do opisu poszczególnych, możliwych chorób, które są podane w literaturze. Następnie określić i podjąć odpowiednie leczenie. W zależności od typu ula, można wymienić dennicę, jeśli jest ona brudna, zanieczyszczona i zapleśniała na nową. W celu stymulacji i przyspieszenia rozwoju wiosennego pszczelarze podają wyżej opisane ciasto miodowo -pyłkowo - cukrowe, często też odsklepiają zimowy pokarm, który robotnice przenoszą nad czerw.

Agata Koza, dn. 19.12.2016 r.