Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
27 listopada 2018

Złote Warzechy rozdane

XVIII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalny „O Złotą Warzechę” odbył się 17 listopada b.r. w remizie OSP w Lachowicach. Gości powitali: starosta Józef Bałos, gospodarz stryszawskiej gminy Rafał Lasek i dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury Renata Chudzik, a pozdrowienia i podziękowania dla uczestników skierowali ze sceny również senator RP Andrzej Pająk i prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.

Motywem przewodnim tej edycji konkursu były potrawy z baraniny i jagnięciny. Temat ten nie znalazł się przypadkiem na liście potraw konkursowych, ponieważ w regionie podbabiogórskim potrawy z baraniny i jagnięciny stanowiły dla mieszkańców jedną z głównych podstaw żywienia. Wiąże się to z tradycjami hodowli owiec na tym terenie i całych Karpat. Początkowo główny dochód osiągano ze sprzedaży skór i wełny a mięso było niedoceniane i jako tani produkt uboczny spożywane przez mniej zamożne rodziny. Obecnie zmienił się pogląd w tym zakresie. Doceniono walory smakowe, dietetyczne  i zdrowotne młodej baraniny i jagnięciny. Przy mniejszym zainteresowaniu skórami i wełną  mięso baranie staje  poszukiwanym i cenionym produktem spożywczym. 

W konkursie wzięło udział piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu suskiego oraz młodzież z Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.

Do oceny potraw i napitków powołane zostały dwie komisje konkursowe.
Po  burzliwych obradach komisje przyznały następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria I - potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW "Zawojanki" - za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka - za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami

Kategoria II - potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna - za klopsiki z jagnięciny z fasolą "Jaś"
II miejsce: KGW Baczyn - za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za pieczeń baranią na dziko oraz KGW "Zawojanki" za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za pieczeń baranią z żurawiną

Kategoria III - nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów - za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za "Cyconkę"
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za "Łzy świeszcza" oraz KGW Baczyn - za nalewkę różaną

 Wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek przyznano Zespołowi Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.

Oprawę muzyczną imprezy zapewniły kapele: "Spod Jałowca" i "Mała Ziemia Suska", a regionalny koloryt całości dopełnił udział członków "Bractwa Zbójników spod Babiej Góry".

Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice. Zakup jagnięcego mięsa na przygotowanie potraw konkursowych sfinansowany został ze środków Małopolskiej Izby Rolniczej. Takie inicjatywy stanowią wspaniałą formę promocji regionalnego produktu i samego regionu.

Anna Biedrawa