Złote Warzechy rozdane
XVIII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalny „O Złotą Warzechę” odbył się 17 listopada b.r. w remizie OSP w Lachowicach. Gości powitali: starosta Józef Bałos, gospodarz stryszawskiej gminy Rafał Lasek i dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury Renata Chudzik, a pozdrowienia i podziękowania dla uczestników skierowali ze sceny również senator RP Andrzej Pająk i prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.
Motywem przewodnim tej edycji konkursu były potrawy z baraniny i jagnięciny. Temat ten nie znalazł się przypadkiem na liście potraw konkursowych, ponieważ w regionie podbabiogórskim potrawy z baraniny i jagnięciny stanowiły dla mieszkańców jedną z głównych podstaw żywienia. Wiąże się to z tradycjami hodowli owiec na tym terenie i całych Karpat. Początkowo główny dochód osiągano ze sprzedaży skór i wełny a mięso było niedoceniane i jako tani produkt uboczny spożywane przez mniej zamożne rodziny. Obecnie zmienił się pogląd w tym zakresie. Doceniono walory smakowe, dietetyczne i zdrowotne młodej baraniny i jagnięciny. Przy mniejszym zainteresowaniu skórami i wełną mięso baranie staje poszukiwanym i cenionym produktem spożywczym.
W konkursie wzięło udział piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu suskiego oraz młodzież z Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Do oceny potraw i napitków powołane zostały dwie komisje konkursowe.
Po burzliwych obradach komisje przyznały następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria I - potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW "Zawojanki" - za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka - za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami
Kategoria II - potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna - za klopsiki z jagnięciny z fasolą "Jaś"
II miejsce: KGW Baczyn - za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za pieczeń baranią na dziko oraz KGW "Zawojanki" za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za pieczeń baranią z żurawiną
Kategoria III - nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów - za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za "Cyconkę"
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za "Łzy świeszcza" oraz KGW Baczyn - za nalewkę różaną
Wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek przyznano Zespołowi Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniły kapele: "Spod Jałowca" i "Mała Ziemia Suska", a regionalny koloryt całości dopełnił udział członków "Bractwa Zbójników spod Babiej Góry".
Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice. Zakup jagnięcego mięsa na przygotowanie potraw konkursowych sfinansowany został ze środków Małopolskiej Izby Rolniczej. Takie inicjatywy stanowią wspaniałą formę promocji regionalnego produktu i samego regionu.
Anna Biedrawa