Małopolscy producenci nominowani do ogólnopolskiej edycji „Polski Producent Żywności”
W dniu 7 sierpnia br. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie odbyła się XXIII edycja Wojewódzkiego Konkursu „Polski Producent Żywności 2019” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem Konkursu jest promocja najwyższej jakości produktów wytwarzanych według tradycyjnych metod produkcji.
Decyzją Kapituły Wojewódzkiej pod przewodnictwem Wicemarszałka Pana Łukasza Smółki, w skład której z ramienia Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wszedł Pan Dominik Pasek p. o. Dyrektora, w ogólnopolskim etapie konkursu Małopolskę reprezentować będzie 16 produktów, które zachwycają niepowtarzalnym smakiem i wysoką jakością specjałów lokalnych nie tylko mieszkańców, ale i tym razem zachwyciły Kapitułę Konkursową, która nominowała wszystkie zgłoszone produkty.
Lista uczestników etapu wojewódzkiego Polski Producent Żywności 2019:
1. P.P.U.H. Patrycja &Paweł Sp. cywilna Z. K. R. Rydzyk - Chleb świąteczny
2. Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” B. Wolarek W. Wolarek sp. j. - Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
3. Z. P. H. U. „ELIMEX” Jacek Pabis - Mięsiwo z pieca
4. Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski - Mięta w soku jabłkowym
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej - Ser twarogowy niedojrzewający tłusty
6. „Niepołomicki Bartnik Pasieka Pszczela” Tadeusz Porębski - Miód spadziowy
7. Barczyk Zakład Mięsny Spółka Jawna - Policzki wieprzowe w galaretce
8. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel - Pstrąg ojcowski tęczowy wędzony
9. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska - Rzodkiewki kiszone
10. Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor - Kiełbasa myśliwska
11. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j. - Sopocka wędzona z listkiem
12. Maciej Kapała Pracownia Pierogowa Sekret Smaku - Pierogi z pieczoną perliczką w miodzie
13. Gospodarstwo Rolne Bolesław Bobak - Ser gazdowski gołka
14. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” - Miód lipowy
15. Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz - Miód pszczeli nektarowo-spadziowy
16. F.P.H.U. Rzepka Janina - Bundz solony wędzony
Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XXIII ogólnopolskiej edycji Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2019". Wręczenie tytułów nastąpi podczas trwania targów POLAGRA FOOD 2019, 30 września w Poznaniu i towarzyszyć jej będzie wystawa nagrodzonych produktów. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy. Wszystkim nominowanym gratulujemy życząc dalszych sukcesów w rozwoju Małopolskiej tradycji kulinarnej.
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego
źródło: https://www.malopolska.pl/aktualnosci/rolnictwo/malopolskie-firmy-z-nominacjami-do-konkursu-polski-producent-zywnosci-2019