Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Technologie ekologicznej uprawy rolniczej

Agrotechnika pszenżyta w gospodarstwie ekologicznym

To temat demonstracji w ramach realizowanej operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Motywem przewodnim spotkań zorganizowanych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Węgrzcach w dniach 23 i 24 maja br. był wpływ przedplonu na plonowanie pszenżyta ozimego przy zachowaniu takich samych pozostałych czynników uprawy.

 

Gospodarstwo demonstracyjne

Ograniczanie zachwaszczenia w gospodarstwie ekologicznym

Z rolniczego punktu widzenia chwasty to rośliny pojawiające się w uprawach polowych i trwałych użytkach zielonych wbrew woli rolnika. Konkurują z roślinami uprawnymi o miejsce, światło, wodę i składniki pokarmowe, obniżając ilość i jakość plonów.

Zjawisko allelopatii w rolnictwie ekologicznym

Allelopatia to wzajemne oddziaływanie biochemiczne na siebie roślin, które może być korzystne i stymulować roślinę do wzrostu, chronić ją przed szkodnikami, jak i niekorzystne, czyli uniemożliwiać jej prawidłowy rozwój.

Ekologiczny system uprawy a różnorodność biologiczna gleby

Różnorodnością biologiczną, zwaną także bioróżnorodnością, określamy zróżnicowanie żywych organizmów występujących na Ziemi. Od kilkunastu lat w Polsce wdrażane są programy ochrony różnorodności biologicznej.

Łzawica ogrodowa - uprawa, właściwości i zastosowanie

Łzawnica ogrodowa to jednoroczna trawa pochodząca z południowej Azji, z rodziny wiechlinowatych o różnorodnym zastosowaniu.

Lnianka - uprawa, właściwości i zastosowanie

Lnianka jest to roślina oleista należąca do rodziny kapustowatych. Nosi też inne nazwy takie jak rydz, rydzyk, lennica czy ryżyk. W przeszłości występowała w stanie naturalnym na terenie Syberii. Do Polski trafiła w XV wieku.

Ekologiczna uprawa kapusty

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw należących do rocznych i dwuletnich roślin z rodziny krzyżowych. Kapusta w swym składzie zawiera 16 wolnych aminokwasów, liczne fermenty, cukry, witaminy.

Ziemniaki w uprawie ekologicznej

W rolnictwie ekologicznym ziemniaki są jedną z najważniejszych roślin okopowych uprawianych w tym systemie. Powierzchnia uprawy corocznie zmniejsza się, w 2017 roku zajmowały 1742,19 ha, co stanowiło 0,3% wszystkich upraw ekologicznych, ale nadal stanowią ważny produkt spożywczy, jak również dochodowy dla gospodarstw.

Aminokwasowe biostymulatory wzrostu w rolnictwie ekologicznym

Biostymulatory zawierające naturalne aminokwasy nie są jeszcze stosunkowo dobrze  poznane przez rolników, chociaż niektórzy z nich już się przekonali w ostatnich latach o ich wyjątkowej skuteczności. Wynika ona z tego, że wykorzystywany jest, oprócz odżywiania, mechanizm polegający na biostymulacji roślin.

Uprawa zbóż ozimych w gospodarstwach ekologicznych

Uprawa zbóż ozimych w gospodarstwach ekologicznych wiąże się z doborem odmian, które charakteryzują się dużą zimotrwałością, bo łan przerzedzony w okresie zimy ulega silnemu zachwaszczeniu wiosną.

Strony