Technologia

Zboża

Pielęgnacja ziarna po zbiorze jesienią i zimą

Prawidłowo zakonserwowane ziarno po zbiorze gwarantuje długotrwałe przechowywanie bez strat jakościowych.

 Czytaj więcej »

Głownia pyląca - choroba kukurydzy

Sprawcą choroby jest Sphacelotheca reiliana. Grzyb ten po raz pierwszy pojawił się na plantacjach kukurydzy w województwie lubelskim w 1961 roku.

 Czytaj więcej »

Kukurydza - uprawa z przyszłością?

Kukurydza staje się coraz bardziej popularną uprawą, gdyż zapotrzebowanie na nią ciągle rośnie. Rekordowa światowa produkcja ziarna, która w 2007 roku wyniosła 770 mln ton z trudem zaspokoi coraz większe spożycie.

 Czytaj więcej »

Walory żywieniowe pszenicy orkisz

Zawartość glutenu w mące orkiszowej jest wyższa niż w pszenicy zwyczajnej. Chleb wykonany z mąki orkiszowej jest dłużej świeży. W tej mące występuje dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają cholesterol w krwi człowieka. Orkisz zawiera  więcej witamin rozpuszczanych w tłuszczach, czyli A, E, D niż pszenica zwyczajna. Poza tym orkisz zawiera więcej witamin z grupy B: B1,B2 oraz PP.

 Czytaj więcej »

Głownia guzowata - choroba kukurydzy

Głownia guzowata występuje na plantacjach kukurydzy powodując  straty w plonach od 3,5% do 10% w zależności od warunków agtotechnicznych. Największe nasilenie choroby w rejonach cieplejszych, w uprawach na piaszczystych glebach gdzie ilość wody jest ograniczona.  

 Czytaj więcej »

Na ratunek pszenicy ozimej

Jesienna susza w 2011 r. utwierdziła w przekonaniu rolników jak ważnym czynnikiem jest woda, której niedobór w okresie przygotowań gleby do siewu ozimin nie pozwolił na wykonanie działań w odpowiednim terminie agrotechnicznym.

 Czytaj więcej »

Doping dla zbóż

Istotnym czynnikiem w produkcji zbóż jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawożenia NPK. Jednak niezwykle ważne dla tych upraw są także mikroelementy: mangan, miedź, magnez czy cynk. Odgrywają one kluczową rolę w systemach enzymatycznych wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmach roślinnych. Nawożenie doglebowe jest podstawowym sposobem dostarczania roślinie makroskładników.

 Czytaj więcej »

Czy uprawa kukurydzy może być opłacalna? Rozmowa z właścicielem 800 ha gospodarstwa

Rozmowa z Panem Janem Reczkiem, właścicielem 800 ha gospodarstwa w Kilianowie (Kąty Wrocławskie)

 Czytaj więcej »

Startowe nawożenie kukurydzy

Nie od dzisiaj wiadomo, że szybki start oraz wyrównane wschody w uprawie  kukurydzy są podstawą do osiągnięcia wysokich i dobrej jakości plonów. Odpowiednio wyrównana obsada i szybkie wschody są kluczem do sukcesu. W uprawie kukurydzy  zależy nam na jednej dużej wypełnionej w pełni kolbie na każdej roślinie.

 Czytaj więcej »

Pałecznica zbóż - nurtujący problem

Pałecznica zbóż najczęściej występuje na jęczmieniu ozimym, w warunkach podniesionej wilgotności gleby o małej aktywności biologicznej. Pojawia się tam gdzie na uprawach długo zalega śnieg powyżej 90 dni oraz w warunkach gdy spadnie śnieg na nie zamarznietą glebę.

 Czytaj więcej »

Lista Odmian Zalecanych do uprawy na obszarze województwa małopolskiego na rok 2014: pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto ozime, pszenica jara, jęczmień jary, owies

 Czytaj więcej »

Lista Odmian Zalecanych do uprawy na obszarze województwa małopolskiego na rok 2014 ustalona na posiedzeniu Zespołu Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego w Węgrzcach w dn. 4.02.2014 r.

 Czytaj więcej »

Wiosna w zbożach

W Polsce powierzchnia uprawy zbóż wynosi około 8 mln ha, czyli ponad 70% ogólnej struktury zasiewów,  z czego około 2 mln ha zajmuje pszenica. Jej forma ozima jest w Polsce i w Europie podstawowym surowcem w przemyśle młynarsko-piekarniczym i ma strategiczne znaczenie dla gospodarki żywnościowej.

 Czytaj więcej »

Bezpieczny start ozimin

Ochrona roślin jest filarem do budowy zdrowych roślin poprzez ograniczenia w występowaniu różnych chorób, gnębiących uprawy od siewki po zbiór. Z chwilą wyboru odpowiedniej zaprawy nasiennej rozpoczynamy proces ochrony roślin, przyczyniając się do zapobiegania porażenia materiału siewnego przez choroby grzybowe występujące w początkowym okresie rozwoju rośliny.

 Czytaj więcej »

Polecane odmiany pszenżyta ozimego

Pszenżyto to forma międzygatunkowa zboża. Jest przede wszystkim zbożem pastewnym. Obecnie uprawiane odmiany są bardzo mało przydatne do wypieku chleba. Jednakże trwają prace hodowlane w tym kierunku. Można również wykorzystać ziarno pszenżyta do produkcji bioetanolu.

 Czytaj więcej »