Technologia

Ogrodnictwo

Dopłaty do truskawek i malin

Od 2008 roku będą obowiązywać nowe zasady wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Grupy producenckie (status wstępnego uznania) zrzeszające producentów owoców i warzyw mogą otrzymać do 75 % zwrotu kosztów inwestycji ujętych w planie dochodzenia do pełnego uznania.

 Czytaj więcej »

Działania zapobiegawcze w integrowanej produkcji marchwi

Integrowana Produkcja marchwi polega na łączeniu różnych metod ochrony roślin w celu poprawy warunków ochrony środowiska naturalnego oraz produkcji zdrowej żywności. Korzyść dla rolnika polega na większych możliwościach sprzedaży lepszego produktu, często po wyższej cenie.

 Czytaj więcej »

Reforma wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw w Unii Europejskiej

W wyniku obserwacji funkcjonowania rynków owocowo-warzywnych w ostatnich latach Komisja uznała, że obowiązujący do 2007 r. system dotyczący sektora owoców i warzyw, ustanowiony wcześniej wydanymi oraz najświeższymi rozporządzeniami (WE nr 2201/96 z dnia 28.10. 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych oraz WE nr 2202/96 z dn. 28.10.1996r. wprowadza program pomocy wspólnotowej dla producentów niektórych owoców cytrusowych), wymaga zmian, aby osiągnąć zwiększenie konkurencyjności i orientacji rynkowej tego sektora.

 Czytaj więcej »

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.)

Borówka wysoka jest krzewem dorastającym do 3 m wysokości. W naturalnych warunkach rośnie najczęściej na wilgotnych lub mokrych,  umiarkowanie kwaśnych torfowiskach wokół bagien, moczarów, jezior, w wąwozach i na osłoniętych od wiatrów stokach.

 Czytaj więcej »

Deserowe odmiany truskawek

Skończył się trudny sezon truskawkowy 2007: na plantacjach odmian wczesnych przymrozki zniszczyły pierwsze kwiaty, później wystąpiła susza, a w okresie zbioru niektóre plantacje zostały uszkodzone przez gwałtowne burze i grad. Teraz można zastanowić się nad założeniem nowych plantacji, przygotować stanowisko pod sadzenie i wybrać odmianę, która przyniesie określone korzyści.

 Czytaj więcej »

Polskie wino na naszych stołach?

Już wkrótce polskie regionalne wina gronowe mają szansę na stałe wpisać się w kartę win, być może nie tylko polskich.

 Czytaj więcej »

Trawiaste piękności w ogrodzie

Jeszcze kilka lat temu w punktach sprzedaży roślin ogrodowych wybór traw ozdobnych był zupełnie niewielki. Poza nielicznymi gatunkami kostrzewy czy mozgi trzcinowatej w barwnych odmia-nach oraz kilkoma gatunkami przeznaczonymi do oczek wodnych – nie było zbyt dużego wyboru. Obecnie, zarówno w sprzedaży , jak i w prywatnych ogrodach można spotkać ogromną rozmaitość tych roślin – od najniższych, wyżej wspomnianych gatunków  kostrzewy, do potężnych, wysokich  miskantów dorastających często do 3 metrów wysokości.

 Czytaj więcej »

Klony palmowe ozdobą naszych ogrodów

Klony palmowe są krzewami lub małymi drzewami, wyróżniają się pięknym kształtem i zmienną barwą liści, niektóre mają czerwone pędy, szczególnie zimą i wczesną wiosną. Liście klonu palmowego mogą być intensywnie zielone, miedziane bądź purpurowe.

 Czytaj więcej »

Suchodrzew Jadalny (owoc jagodowy)

Suchodrzew Jadalny jest rośliną, która budzi coraz większe zainteresowanie na rynku owoców jagodowych. Należy on do grupy roślin, które nie wymagają dużych nakładów na założenie i prowadzenie plantacji. Ponadto gatunek ten lepiej radzi sobie w gorszych warunkach przyrodniczych niż inne rośliny uprawne. Jest mało wrażliwy na choroby i szkodniki. Z tego względu może być uprawiany w gospodarstwach ekologicznych

 Czytaj więcej »

Właściwe przygotowanie warzyw do przechowywania

Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to także łatwiejszy i efektywniejszy zbiór maszynowy. Warzywa złożone na długie składowanie, które czasem może trwać nawet 8-10 miesięcy, muszą być odpowiednio potraktowane przed i w trakcie zbiorów.

 Czytaj więcej »

Innowacyjne technologie dla polskiego ogrodnictwa

W dniu 10 grudnia 2013 r. w Instytucie Ogrodnictwa odbyła się Sesja Wdrożeniowa „Innowacyjne technologie dla polskiego ogrodnictwa”.

 Czytaj więcej »

Liliowce – fascynujące i niewybredne

Kwiaty liliowca są jak ulotne, krótkie chwile szczęścia – gdy rozkwitają, trwają tylko jedną dobę, tylko 24 godziny, ale są tak piękne i fascynujące, że nawet dla tych paru chwil trwania pojedynczego kwiatu warto je posadzić w swoim ogrodzie.

 Czytaj więcej »

Lawenda lekarska (zioło)

Lawenda jako zioło pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Lawendę lekarską nazywamy też lawendą prawdziwą, wąskolistną. W swojej ojczyźnie osiąga wysokość 1m, natomiast w Polsce dorasta do kilkudziesięciu centymetrów.

 Czytaj więcej »

Winnica na wiosnę - kilka rad dotyczących prowadzenia winnicy

W okolicach Bochni, w Łazach, w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Jagiellońskiego jest prawie czterohektarowa winnica. Prowadzą ją małżonkowie Adam i Elżbieta Kiszka. Poprosiłem gospodarzy o kilka rad dla amatorów uprawy, dotyczących prowadzenia winnicy a także o opinię na temat walorów wina.

 Czytaj więcej »

Obowiązkowe przepisy prawne i procedury administracyjne związane z produkcją wina

Rynek wina w Unii Europejskiej podlega bardzo restrykcyjnym przepisom prawnym. Są to głównie rozporządzenia, które ujednolicają prawo winiarskie w całej Unii. Jak wiemy rozporządzenia unijne obowiązują wprost w krajach członkowskich. Dlatego zasady wyrobu win w Polsce, podobnie jak w innych państwach członkowskich, regulują w pierwszej kolejności przepisy unijne. Regulowane są  nie tylko normy obowiązujące przy produkcji win, ale także dobór odmian oraz wielkość produkcji, co ma zapobiegać nadprodukcji wina w Unii. Podczas ostatniej unijnej reformy rynku wina, Polsce podniesiono roczny limit produkcji wina z 25 tys. hektolitrów do 50 tys. hektolitrów (5 mln litrów), wyprodukowanego z krajowych upraw winorośli.

 Czytaj więcej »