Agroturystyka

Produkty regionalne

Produkty regionalne, tradycyjne, lokalne

Produkty regionalne są to produkty, środki żywnościowe produkowane w danym regionie, charakterystycznym dla nich. Proces wytwarzania, przetwarzania i prezentacji produktu odbywa się w tym regionie. Do produktów regionalnych, które posiadają oznaczenia stosowane w krajach członkowskich należą produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

 Czytaj więcej »

IV Małopolski Festiwal Smaku 2008

Samorząd Województwa Małopolskiego, we współpracy z Małopolski Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, podejmuje działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski oraz kreowanie pozytywnego wizerunku regionu.

 Czytaj więcej »

Produkty regionalne ofertą markową gospodarstw agroturystycznych Małopolski - podsumowanie projektu

Projekt miał na celu przyczynienie się do rozbudowy rynku produktów regionalnych i tradycyjnych w województwie małopolskim oraz ich promocję i dystrybucję. Zakładał on połączenie dwóch dziedzin rolnictwa – agroturystyki i rynku produktów regionalnych i tradycyjnych, co przyczyni się do podniesienia poziomu ekonomicznego warunków życia na wsi.

 Czytaj więcej »

Magiczna siła ziół

Obecnie zioła znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu i kosmetyce. Zbiorowi i stosowaniu ziół przypisywano magiczne działanie. Zioła zbierane o określonych porach roku i dnia  mają większe nasilenie pożądanych składników, również sposób przechowywania ziół i receptura sporządzania z nich naparów  ma szczególne znaczenie przy zachowaniu ich właściwości leczniczych.

 Czytaj więcej »

Czy grillowanie jest zdrowe?

Potrawy z grilla cieszą się w Polsce dużą popularnością. Są aromatyczne i smaczne a gotowanie w ogrodzie jest dużo przyjemniejsze niż stanie nad garnkami w kuchni. Ale wraz z rozpowszechnieniem tego sposobu przygotowania potraw (grill pojawił się w Polsce 10 lat temu) rozgorzała dyskusja, czy potrawy z grilla są zdrowe, czy też nie.

 Czytaj więcej »

Unijny certyfikat dla fasoli „Piękny Jaś”?

W Polsce unijnym certyfikatem dotychczas zostały objęte cztery miody pitne, miód wrzosowy z Dolnego Śląska oraz produkty z województwa małopolskiego: oscypek i bryndza podhalańska. Zaś ostatnio do Brukseli, do Komisji Europejskiej trafił wniosek o rejestrację dla fasoli „Piękny Jaś”. Produkt ten został już wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został także zarejestrowany jako produkt regionalny z Małopolski.

 Czytaj więcej »

Kolorowe zupy wiosenne

Podajemy przepisy na zupy wiosenne.

 Czytaj więcej »

Zacznij dzień od śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Od niego zależy nasza dobra forma w ciągu następnych kilku godzin. Przyzwyczailiśmy się jadać obfite sycące kolacje, nigdy nie zapominamy o obiedzie, ale wiele z nas wychodzi z domu bez posiłku. Rezygnowanie ze śniadania nie jest jednak korzystne dla naszego zdrowia. Warto pamiętać o starym porzekadle, które mówi, że należy jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad i kolację biedaków.

 Czytaj więcej »

Tradycyjna żywność poszukiwana

Coraz częściej świadomi konsumenci poszukują na rynku naturalnych, tradycyjnych produktów żywnościowych. Poszukują  „prawdziwego” mleka i jego przetworów, chleba z mąki razowej z pieca opalanego drewnem, masła ze śmietany, wędlin  z mięsa, dżemów i soków z owoców itp. Na rynku nie brakuje produktów żywnościowych, są jednak mało naturalne, nadmiernie uszlachetnione, wytworzone z substytutów, z dodatkami, polepszaczami itd.

 Czytaj więcej »

Bożonarodzeniowy stół

Święta Bożego Narodzenia  to najbardziej rodzinne święta w naszej tradycji. Przygotowania do świąt w każdej rodzinie rozpoczynają się już z kilku dniowym a nawet tygodniowym wyprzedzeniem. Szczególnie w ten wyjątkowy wieczór nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Polecane przyrządzisz bez problemu, nawet jeśli to twój kulinarny debiut.

 Czytaj więcej »

Gotuj z głową

Większość produktów spożywczych przed konsumpcją jest poddawana różnym zabiegom, które prowadzą do zwiększenia strawności produktów, pozbawiania ich drobnoustrojów i substancji zbędnych oraz nadania pożądanego smaku, wyglądu i konsystencji.

 Czytaj więcej »

Naturalnie że lokalnie – produkt lokalny na obszarach Natura 2000

Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze regionu jest jego wartością, która zauważona i odpowiednio wykorzystana w strategiach i planach rozwoju, procentuje na przyszłość. Szczególnie predystynowane do rozwoju w oparciu o dziedzictwo są obszary objęte ochroną, obszary wiejskie i małych miejscowości. Fundacja Wspierania Inicjatyw Ekologicznych we współpracy merytorycznej z Fundacją Miejsc i Ludzi Aktywnych uruchamia w 2015 r. cykl szkoleniowy „Szkoła Rozwoju – Ekomarka” aby pokazać szanse i możliwości wykorzystania potencjału obszarów Natura 2000 pod kątem rozwoju regionu, pobudzania przedsiębiorczości.

 Czytaj więcej »

Tradycyjne produkty z Powiśla Dąbrowskiego

Pięć produktów z Powiśla Dąbrowskiego złożyło wpis o rejestrację w Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie jako Produkty Tradycyjne z udokumentowaną tradycją wyrobu. Za tradycyjne uważa się metody produkcji wykorzystywane, od co najmniej 25 lat. Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami. Wynikające z prawa unijnego regulacje zapewniają ochronę, która uniemożliwia fałszywe używanie nazwy nawiązującej do tradycyjnej metody wytwarzania lub wskazującej na miejsce, gdzie dany wyrób jest produkowany.

 Czytaj więcej »

Zioła dobre na wszystko

Kilka dobrych rad w przygotowaniu pełnowartościowych ziół i przypraw.

 Czytaj więcej »

Potrawy z mięsa króliczego

Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych ,delikatnych, soczystych i lekko strawnych. Konsystencja mięsa jest drobnoziarnista o dużej zawartości białka powyżej 20%, a małej zawartości tłuszczu 3-5% .Mięso jest łatwo przyswajalne przez organizm i wykorzystywane w około 90%.

 Czytaj więcej »

Wręczenie nominacji do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA w 2014 r. - fotogaleria

27-go lutego 2014 roku w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyło się wręczenie Nominacji Wojewódzkich do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu AGRO POLSKA.

 Czytaj więcej »

Zmiana ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz niektórych innych ustaw

W dniu 26 lipca 2016 roku weszła w życie podpisana w czerwcu br. przez Prezydenta ustawa o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Została ona opublikowana w dniu 11 lipca 2016 roku w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2016 poz. 1001).

 Czytaj więcej »