Technologia

Technologia

Czyszczenie i dezynfekcja chlewni

Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich jest nieodzownym elementem nowoczesnej produkcji zwierzęcej. Oprócz nowoczesnych metod chowu połączonych ze stosowaniem profilaktyki, odkażanie i dezynfekcja stanowi podstawowy czynnik zwalczania chorób. Mikroorganizmy chorobotwórcze znajdujące się w chlewni są nie tylko przyczyną występowania różnych chorób często o wysokiej śmiertelności, ale wpływają również na obniżenie wyników produkcyjnych – płodność i mleczność loch, wykorzystanie paszy i przyrosty w tuczu świń. Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń dla świń ogranicza ilość niebezpiecznych zarazków do poziomu, który nie wpływa szkodliwie na produkcyjność i dobrostan zwierząt.

 Celem działania całego systemu oczyszczania i odkażania jest niedopuszczenie do przeniesienia się zakażenia z jednego cyklu produkcyjnego na drugi. Gruntowną dezynfekcję chlewni można przeprowadzić tylko przy stosowaniu zasady utrzymania zwierząt „ całe pomieszczenie puste, całe pomieszczenie pełne”. Użycie bowiem silnie działających środków dezynfekcyjnych i gorącej wody pod ciśnieniem nie jest możliwe w nawet częściowo obsadzonych pomieszczeniach.

Przenoszenie się choroby z jednego cyklu produkcyjnego na drugi następuje głównie trzema drogami:

- drogi stałe – budynki, sprzęt, odpadki organiczne, system pojenia, system zadawania paszy, otoczenie zabudowań

 - drogi ruchome – świnie, ludzie, gryzonie, muchy, psy i koty, sprzęt, odpadki organiczne i czynniki przenoszone drogą powietrzną

- drogi żywieniowe - pasza i woda

W zwalczaniu chorób przenoszonych tymi drogami istotna rolę odgrywają procesy odkażania. Odkażanie okresowe jest przeprowadzane po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego, likwiduje stałe drogi szerzenia się zakażeń, natomiast odkażanie ciągłe służy likwidacji dróg ruchomych i żywieniowych.

Możliwości czyszczenia i dezynfekcji zależą od wielkości stada i konstrukcji budynku.

Przy utrzymaniu małego stada konieczność czyszczenia chlewni bywa ograniczona ze względu na niewielką liczbę zwierząt i brak podziału chlewni na sekcje, co może utrudniać gruntowne czyszczenie. Woda używana do czyszczenia powoduje podwyższenie wilgotności w budynku, co zwłaszcza w okresie zimowym, może stać się przyczyną zachorowań wśród zwierząt przebywających w chlewni w trakcie czyszczenia. Dlatego w przypadku małych stad kojce należy zamiatać, a nieczystości usuwać za pomocą szufli. Pomieszczenia można również dezynfekować wapnem.

W stadach średniej wielkości najważniejsze jest czyszczenie pomieszczeń dla warchlaków i tuczników po każdorazowym opróżnieniu kojców. Kojce porodowe powinny być regularnie czyszczone, choć niekoniecznie po każdym oproszeniu. W tym przypadku zaleca się dezynfekcję kojca, poprzedzoną czyszczeniem przy użyciu wysokociśnieniowej myjki wodnej.

W dużych stadach ryzyko strat spowodownych chorobami zakaźnymi jest na tyle wysokie, że czyszczenie i dezynfekcja powinny odbywać się tu regularnie.


Odkażanie okresowe:

Etap I. Uprzątnięcie i czyszczenie na sucho – dokładne oczyszczenie powierzchni pomieszczeń z wszelkiego rodzaju brudu i odpadów. Wszystkie świnie i ruchomy sprzęt należy usunąć z budynku.

Etap II. Wstępne mycie i odkażanie- mycie pod ciśnieniem, prowadzone od górnych części ścian w kierunku podłogi. Wszystkie powierzchnie, jeżeli jest to możliwe powinny wyschnąć przed dezynfekcją. Żeby zwiększyć skuteczność mycia należy zastosować odkażające detergenty.

Etap III. Mycie i odkażanie systemów pojenia i wyposażenia ruchomego –system rurociągowy odłączyć od dopływu wody i przepłukać do samego końca. Jeżeli jest to możliwe zdjąć poidła i zanurzyć w roztworze odkażającym. Zbiornik główny dokładnie oczyścić i napełnić na nowo. Dodać odpowiedni środek odkażający o szerokim zakresie działania, ale nie tworzący toksycznych pozostałości i pozostawić do namoknięcia. Przepłukać cały system łącznie z wszystkimi poidłami, po czym napełnić go świeżą wodą. Sprzęt usunięty z budynku należy dokładnie oczyścić i odkazić przed ponownym umieszczeniem w czystej już chlewni. Należy go umyć pod ciśnieniem przy użyciu odkażającego detergentu. Następnie przenieść na czysty teren i ponownie odkazić takimi preparatami jak np. Virkon.

Etap IV. Dezynfekcja – konieczna, aby obniżyć poziom drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym celu należy zastosować środek o znanej skuteczności działania przeciwko wirusom, bakteriom grzybom, pasożytom itp. Należy starannie zwilżyć wszystkie powierzchnie środkiem odkażającym, zwracając uwagę na miejsca trudno dostępne. Ważne jest również odpowiednie stężenie środka odkażającego oraz przestrzeganie właściwego czasu odkażania. Odkażone powierzchnie powinny wyschnąć przed wprowadzaniem świń do chlewni.

Odkażanie ciągłe:

Odkażanie ciągłe wykonuje się w obecności zwierząt w chlewni. W budynkach, które wykorzystywane są bez przerw, może to być jedyny rodzaj stosowanego odkażania. Zadaniem dezynfekcji ciągłej jest niedopuszczenie do przedostania się drobnoustrojów na fermę oraz uniemożliwienie rozprzestrzeniania i namnażania zarazków wewnątrz fermy.

Odkażanie ciągłe dotyczy następujących obszarów działania:

-nadzór nad wprowadzaniem świń i wstępem ludzi na fermę. Pracownicy przed wejściem do pomieszczenia zakładają kombinezony i buty używane tylko w tym pomieszczeniu. Zakazać wstępu do chlewni osobom obcym. Przed wejściem do budynku umieścić wanienki z płynem odkażającym i pilnować, aby osoby wchodzące do chlewni przechodziły przez nie. Pamiętać o okresowej wymianie środka dezynfekcyjnego.

- dezynfekcja wszystkich pojazdów wjeżdżających na teren fermy-baseny dezynfekcyjne - dezynfekcja powietrza - ma na celu zmniejszenie liczby zarazków w chlewni i ograniczenie dostępu z zewnątrz zarazków przenoszonych drogą powietrzną. Ten rodzaj odkażania przeprowadza się przez zamgławianie, a stosowany środek musi być bezpieczny dla zwierząt.

 

                                                                                                     Grażyna Suliga