Technologia

Technologia

A może hodowla szynszyli...

Szynszyle to zwierzęta wywodzące sie z Ameryki Południowej, zamieszkujące tereny Andów na wysokości od ok. 3000 do 5000 m n.p.m., będące częścią takich państw, jak Chile, Boliwia, Argentyna i Peru. Szynszyle są świetnie przystosowane do czasem trudnych warunków atmosferycznych występujących w ich środowisku naturalnym. W Polsce są hodowane od 1956 roku, gdy Władysław i Elwira Rżewscy sprowadzili pierwsze zwierzęta. Należą one do rzędu Rodentia, rodziny Chinchillidae i rodzaju Chichilla. Są to gryzonie z rodzaju kopytkowatych. W warunkach hodowlanych waga i wielkość zwierząt waha od 400 - 700 g, długość tułowia 20 - 37 cm, długość ogona 9-17 cm.
Aby być dobrym hodowcą i uzyskiwać wysokie efekty początkujący lub mały hodowca powinien nawiązać stałą współpracę z dużą fermą. Zapewnia ona fachową pomoc i możliwość zakupienia wszystkiego, co jest potrzebne na fermie. Zakupione zwierzęta hodowlane muszą być najwyższej klasy, by w przyszłości otrzymać piękne potomstwo i dobre efekty ekonomiczne.
Rozpoczynając hodowlę musimy dla zwierząt przygotować pomieszczenie izolowane drewniane lub murowane, w którym temperatura będzie wynosić 14 - 24°C o wilgotności 50 - 70 % przez cały rok. Zwierzęta są hodowane w klatkach z siatki w rodzinach 4 samice + 1 samiec. Każda rodzina potrzebuje klatki (wymiary: 160 x 40 x 50 cm). Na 10 m2 można hodować 80 szt.
Podstawą karmienia jest pasza granulowana, siano i cały czas dostępna czysta woda. Nie wolno podawać surowych gałązek drzew, zielonek, słodyczy, pieczywa itp. Pojenie odbywa się za pomocą poidełek automatycznych lub butelkowych. Co najmniej trzy razy w tygodniu przez około 15 minut szynszyle muszą korzystać z kąpieli pyłowej, która wpływa korzystnie na jakość futra i sprawia zwierzętom dużo przyjemności.
Ciąża u samicy trwa około 111 dni. W ciągu roku można uzyskać 2- 3 mioty, a w jednym miocie rodzi się 1 - 5 młodych. W chwili urodzenia szynszyle są pokryte puszkiem, widzą, są od razu samodzielne. Przez 56 dni przebywają razem z matką na tacy z wiórkami. Po tym okresie oddziela się je od matki, każde do osobnej klatki. Dojrzałość płciową osiągają po 7, a futrzarską po 8 miesiącach.
Jedną z ferm, która nawiąże współpracę z nowozakładaną fermą szynszyli jest Zarodowa Ferma Szynszyli „Raba” w Myślenicach, która istnieje od 1991 roku. Została założona w oparciu o importowane niemieckie zwierzęta i technologię. Stosuje nowoczesną technologię chowu, posiada bogate doświadczenie hodowlane. W chwili obecne posiada ponad 630 matek stada podstawowego, głównie szynszyle standard i czarne aksamitne, lecz także beżowe Towera, beżowe polskie, białe Wilsona, fioletowe i szafiry.
Ferma „Raba” zawiązuje z kupującym umowę gwarancyjną kupna sprzedaży. Gwarantuje:
- dostarczenie wysokiej jakości materiału hodowlanego o utrwalonej linii genetycznej,
- przekazanie nowoczesnej technologii chowu
- doskonałą paszę i wyposażenie dostarczane własnym transportem,
- sprzedaż klatek, akcesoriów i pełnego wyposażenia fermy,
- bezpłatne szkolenia na fermie w zakresie pielęgnacji zwierząt, oceny dojrzałości, skórowania i przechowywania skór,
- wyprawę skór,
- skup szynszyli żywych, skór surowych i wyprawionych po najkorzystniejszych cenach (skupy odbywają się kilka razy w roku).
Ferma „Raba” organizuje seminaria, wystawy szynszyli i szkolenia dla hodowców. W oparciu o kilkunastoletnie doświadczenie opracowała swój program żywienia szynszyli. Podstawą dobrego żywienia jest: granulat pełnoporcjowy, siano górskie bardzo dobrej jakości, kostka do ścierania zębów oraz dobra woda. Dla urozmaicenia diety podaje się mieszanki ziołowe, pasze dodatkowe i smakołyki. Wszystkie składniki pożywienia muszą być najwyższej jakości, świeże i wolne od pleśni. Nie podaje się zielonych traw, świeżych gałązek i warzyw oraz wody studziennej nie zbadanej pod względem bakteriologicznym.

 

Teresa Wójtowicz


Źródło: materiały informacyjne Zarodowej Fermy Szynszyli „Raba”, ul. Drogowców 8, 32-400 Myślenice, tel. (012) 372 01 20, www.raba.hosting.pl