Technologia

Technologia

Orzechy i im podobne

Orzechy włoskie jak i laskowe są nieodzownym przysmakiem podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale warto je jadać przez cały rok. Pełne są składników odżywczych, które pomagają zachować w dobrej kondycji ciało oraz umysł.

Orzechy są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia. Zawierają bogactwo białek i składników mineralnych głównie potas, wapń i magnez .Są nieocenionym źródłem witamin A, C, E . Dostarczają naszemu organizmowi   błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przez co skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi .Korzystnie wpływają na układ krwionośny ,zapobiegają atakom serca oraz   obniżają poziom cukru we krwi. Podnoszą sprawność intelektualną ,łagodzą stany depresyjne i poprawiają nastrój.

Są wysokokaloryczne więc powinny być spożywane regularnie, lecz z umiarem.

Przechowywanie      

Ze względu na wysoką  zawartość olejów możliwości przechowywania orzechów są bardzo ograniczone, gdyż są podatne na jełczenie. Dlatego świeże należy kupować w niewielkich ilościach. Najlepiej jest kupować orzechy w łupinach. Przechowujemy  je około 6 miesięcy w chłodnym ,suchym i ciemnym miejscu, do tego bardzo dobrze nadają się metalowe szczelnie zamykane pojemniki. Orzechy obrane z łupin szybko tracą swoje wartości odżywcze pod działaniem tlenu. Należy je zużyć w ciągu 4-6 dni. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy tarte i mielone. Orzechy należy wiórkować  ucierać i mleć bezpośrednio przed użyciem .

Niedojrzałe lub źle przechowywane mogą być szkodliwe.


Zastosowanie

Orzechy można jeść same lub dodawać do wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub tarte dodaje się do sałatek , deserów,  puree , sufletów a także do pieczonych w domu ciast i chleba.

Nabierają intensywniejszego smaku podczas prażenia, lecz wysoka temperatura niszczy składniki odżywcze w nich zawarte.

Popularne na naszych stołach są także :

MIGDAŁY słodkie gorzkie – można je kupić w łupinach lub bez ,w skórce lub bez, siekane wiórkowane  lub solone .Wykorzystywane powszechnie w kuchni do sałatek, deserów oraz pieczonych ciast i ciasteczek. Są składnikiem  marcepanu .

ORZECHY KOKOSOWE – owoce palmy kokosowej, są dostępne w całości jako świeże owoce jak również jako suszone .  Suszone  znajdują u nas szersze zastosowanie  . Zwiórkowany miąższ     używany jest do wypieków ciasteczek i różnych słodyczy.

ORZESZKI PISTACJOWE –dostępne w łupinach lub bez, solone lub nie solone .Pistacje nie solone są  lekką przekąską. W kuchni używamy ich do farszów, sosów i wielu deserów.

ORZESZKI ZIEMNE – Dostępne w łupinach lub bez ,prażone i solone. Należą do owoców strączkowych rosnących pod ziemią. Przemysł wykorzystuje je do produkcji masła orzechowego i oleju. Orzeszki chętnie przegryzamy między posiłkami. Można je stosować do sałatek, deserów i wielu pikantnych potraw jak również domowych wypieków.

KASZTANY JADALNE – Dostępne w łupinach , łuskane, suszone, mielone. Pochodzą z Włoch tam jadane są jako gotowane, prażone lub duszone. Dzięki wysokiej zawartości skrobi można z nich otrzymywać mąkę. Są bardzo smaczne bez dodatków. W kuchni używa się ich zarówno do słodkich jak i pikantnych potraw.

 

                                                                                      Danuta Łabędź