Technologia

Technologia

Wielkość owoców ma znaczenie!

Spośród czynników wpływających na wielkość owoców bardzo istotne jest właściwe odżywienie młodych, szybko rosnących zawiązków. Najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około 7–8 tygodniach od zawiązania owoców. W przypadku krzewów owocowych okres ten jest jeszcze krótszy. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że z zawiązków, które były wyraźnie mniejsze od innych wyrastają mniejsze owoce. Trzeba też pamiętać, że większe owoce z reguły chętniej znajdują nabywców.

W uprawę drzew owocowych warto włączyć aktywatory zawierające filtraty z alg. Dzięki wieloletnim badaniom naukowym wiadomo, że algi są niezwykle bogatym źródłem substancji fizjologicznie czynnych – oligosacharydów, aminokwasów, witamin i fitohormonów, które aktywują między innymi odżywianie mineralne roślin (poprzez stymulację enzymów biorących udział w pobieraniu składników pokarmowych), fotosyntezę i syntezę poliamin. Na przykład aktywator Calibra zawiera również mangan i cynk – mikroelementy będące aktywatorami licznych enzymów, ich niedobór może również powodować, że owoce są drobne i mniej soczyste.

Preparat ten poprawia odżywienie młodych intensywnie rosnących zawiązków owoców poprzez aktywację pobierania składników mineralnych przez roślinę, stymuluje intensywne podziały komórkowe w młodych zawiązkach, tym samym przyczyniając się do ich szybszego wzrostu. Pamiętajmy, że więcej podziałów komórkowych w młodych zawiązkach to więcej komórek w każdym zawiązku, a w perspektywie większe owoce. Aktywacja odżywienia mineralnego młodych zawiązków jest szczególnie ważna w przypadku obfitego owocowania, bo zawiązanie dużej liczby owoców może prowadzić do ich zdrobnienia.

Wyniki doświadczeń przeprowadzonych w sadach i na plantacjach roślin jagodowych wyraźnie wskazują, że aktywator nie tylko poprawia wielkość owoców (większy udział w plonie owoców o większej średnicy), ale także ich cechy jakościowe.


Jabłoń

W doświadczeniach prowadzonych zarówno w sadach doświadczalnych SZD Brzezna czy SGGW, jak i w sadach produkcyjnych jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ stosowania aktywatora na wielkość owoców. Stwierdzono również poprawę struktury plonu – mniej owoców o średnicy poniżej 65 mm. W wielu przypadkach zaobserwowano również, ze owoce zebrane z drzew opryskiwanych aktywatorem miały wyższą zawartość cukrów i jędrność. Oprysk szczególnie polecamy w przypadku odmian mających tendencję do drobnienia owoców np. Gala, Golden Delicious, również Šampion.


Czereśnia

Zastosowanie aktywatorów w uprawie czereśni pozwala uzyskać nie tylko większe owoce, ale również poprawić ich cechy jakościowe. W większości doświadczeń stwierdzono wyższą zawartość cukrów w owocach, w kilku doświadczeniach zaobserwowano również ograniczenie pękania owoców po obfitych opadach, a także bardziej intensywne i wcześniejsze wybarwienie odmian o jaśniejszej barwie (Vega, Summit). Zgodnie z opinią sadowników, u których prowadzono doświadczenie, owoce z drzew opryskiwanych aktywatorem nadawały się do zbioru o kilka dni wcześniej niż owoce z drzew kontrolnych. Nie trzeba nikogo przekonywać, że w przypadku odmian wczesnych gwarantuje to możliwość uzyskania lepszych cen za owoce. W roku 2010, kiedy niekorzystne warunki pogodowe utrudniały zawiązywanie owoców, stwierdzono, ze na drzewach opryskiwanych aktywatorem pozostało więcej owoców, co wraz ze wzrostem masy pojedynczych owoców znacznie zwiększyło plon.


Borówka

Również w doświadczeniach prowadzonych w uprawie borówki uzyskano poprawę wielkości owoców i ich cech jakościowych, takich jak zwartość cukrów. Co istotne, owoce z krzewów opryskiwanych aktywatorem były większe od owoców zbieranych w kontrolnej części plantacji (nieopryskiwanych) praktycznie przez cały okres zbiorów.


Truskawka i inne uprawy roślin jagodowych

Pozytywne efekty obserwowano po zastosowaniu aktywatora również w uprawie innych gatunków roślin jagodowych. Na plantacji porzeczki czarnej odmiany Tisel i Tiben, stwierdzono korzystny wpływ zabiegu nie tylko na średnicę owoców, ale również na liczbę owoców w gronie i zawartość cukrów w owocach. W doświadczeniach przeprowadzonych w uprawie malin i truskawek oprócz pozytywnego wpływu aktywatora na wielkość owoców i zawartość cukrów, zaobserwowano również, że owoce zebrane z części plantacji opryskiwanych aktywatorem są intensywniej wybarwione.


Podsumowując aktywatory stanowią ciekawe uzupełnienie istniejących technologii nawożenia drzew i krzewów owocowych. Dzięki unikalnemu mechanizmowi działania aktywują zarówno podziały komórkowe w zawiązkach owoców, jak i ich odżywienie. Pozwalają uzyskać większe owoce często o lepszych walorach smakowych i atrakcyjne wizualnie, a więc chętniej znajdujące nabywców.


Anna Skomska, 14.06.2012