Technologia

Technologia

Tak powstają pyszne, tłoczone soki

Tłocznia Owoców Pawłowski, pana Antoniego, Marcina i Ilony Pawłowskich, to mała, rodzinna tłocznia owoców i warzyw działająca w Żbikowicach w gminie Łososina Dolna. Zajmuje się produkcją (oczywiście w małym zakresie) 100% soków owocowo-warzywnych. Soki powstają ze świeżych owoców i warzyw, pochodzących z gospodarstwa państwa Pawłowskich, które ma powierzchnię 10 ha i w większości jest to sad owocowy.

Soki są naturalnie mętne, nie rozcieńczane wodą, pozbawione konserwantów, bez dodatku cukru i substancji słodzących. Są tłoczone na zimno i poddawane tylko procesowi pasteryzacji, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości odżywcze użytych do ich produkcji owoców i warzyw. Soki są rozlewanie do specjalnie zaprojektowanych worków typu bag-in-box o pojemności 5 litrów, które następnie są zamykane zaworem Vitop wygodnym w użyciu i zapewniającym trwałość soku, gdyż pozwala na wielokrotne dozowanie soku, bez dostępu powietrza do wewnątrz, co zabezpiecza go przed zepsuciem. Tak wytłoczone i zapakowane soki zachowują swoją świeżość do 14 dni po otworzeniu kurka, pod warunkiem prawidłowego zamykania, czyli zwór musi być zalany sokiem.

W tłoczni państwa Pawłowskich powstaje przede wszystkim czysty sok jabłkowy, jak również soki o smakach mieszanych: jabłkowo-marchwiowy, jabłkowo-buraczany, jabłkowo-marchwiowo-buraczany, jabłkowo-aroniowy, jabłkowo-porzeczkowy, jabłkowo-selerowy (niektóre z nich produkowane są sezonowo).

Tłocznia Owoców Pawłowski jest zrzeszona w LGD „Na śliwkowym szlaku”. Jako firma na rynku działa od kwietnia 2013 roku. Soki z Tłoczni Owoców Pawłowski można kupić bezpośrednio u Państwa Pawłowskich oraz w kilku sklepach w Krakowie oraz Gliwicach, jak również zyskały uznanie konsumentów w punktach sprzedaży organizowanych przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska (np. krakowski Targ Jesienny).

 

Produkcja soków w Tłoczni Pawłowski - fotorelacja


Fot. 1. Jabłka w koszach przygotowane do produkcji, zebrane w rodzinnym sadzie i starannie wyselekcjonowane.


 

Fot. 2. Do tłoczenia wykorzystywana jest maszyna austriackiej firmy Kreuzmayr, owoce są myte i transportowane podajnikiem.

Fot. 3. Sok jest już wyciśnięty.

Fot. 4. Z soczystych owoców zostają tylko półsuche wytłoki, które są produkcyjnymi odpadami.

Fot. 5. Wyciśnięty sok jest przepompowywany do zbiorników 220-litrowych.

Fot. 6. Pasteryzator Kreuzmayr, dzięki któremu sok jest podgrzewany.

Fot. 7. Rozlewanie soków do wysterylizowanych worków.

Fot. 8. Worki z sokami chłodzą się na stojakach.

Fot. 9. Worki z sokami gotowe do dalszego pakowania.

Fot. 10. Paleta z sokami zapakowanymi w kartony z logo Tłoczni Owoców Pawłowski.