Agroturystyka jako dodatkowe źródło dochodu w gospodarstwie rolnym
Agroturystyka jest formą wypoczynku na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, opartą na bazie noclegowej, najczęściej również żywieniowej, oraz formą aktywności rekreacyjnej związaną z gospodarstwem rolnym i jego otoczeniem – przyrodniczym, produkcyjnym oraz usługowym. Wzrost zainteresowania wypoczynkiem na terenach wiejskich, w otoczeniu nieskażonych zasobów przyrodniczo – krajoznawczych i kulturowych, życzliwych ludzi, roślin i zwierząt, w ciszy i spokoju, przy równoczesnej możliwości aktywnej rekreacji – jest charakterystyczny od lat siedemdziesiątych w Europie,w tym również w Polsce.
Małopolska ma bardzo korzystne warunki dla rozwoju agroturystyki. Niski poziom uprzemysłowienia i urbanizacji, mały udział zatrudnienia w zawodach pozarolniczych, duże bezrobocie, niewysokie dochody ludności, posiadanie równocześnie wolnych zasobów mieszkaniowych, korzystne walory przyrodniczo – krajobrazowe i kulturowe predysponują nasz region do świadczenia usług agroturystycznych.
Rozwój działalności agroturystycznej stwarza miejscowej ludności dodatkowe mozliwości pracy, wykorzystanie istniejacych zasobów mieszkaniowych, zagospodarowanie bezpośrednio w gospodarstwie produkowanej żywnosci (jakościowo z reguły znacznie lepszej) przy równoczesnym podnoszeniu ogólnego poziomu kultury, infrastruktury otoczenia, ochronę zabytków i środowiska oraz walorów przyrodniczo – krajobrazowych, które w przypadku agroturystyki stają się integralnymi elementami produktu rynkowego.
Jest to szczególny układ wzajemnie dopełniających się uwarunkowań i zależności, korzystny zarówno dla usługodawców jak i usługobiorców, stymulujących możliwości rozwoju usług agroturystycznych. Oferta ta, z reguły cenowo znacznie korzystniejsza, a często bardziej atrakcyjna i zaspokajająca różne oczekiwania gości, staje się bardziej konkurencyjna w porównaniu do turystyki masowej. Działalność agroturystyczna realizowana jest w gospodarstwie domowym i rolnym rodziny właściciela oraz w ich otoczeniu kulturowym i społecznym – dla gości, którzy chcą być z nimi, poznawać ich życie, zakresy zainteresowań, troski i kłopoty, obowiązki i prace, w miarę chęci i możliwości współuczestniczyć w ich wypełnianiu a równocześnie odpoczywać, poprawiać kondycję fizyczną i psychiczną, korzystać z dostępnych walorów gospodarstwa i otoczenia, oraz przygotowywanych atrakcji i ofert, a przy tym mieszkać w warunkach o odpowiednim standardzie, przygotowywać posiłki lub być żywionym „dobrą” żywnością, żyć w czystym, chronionym środowisku.
Już samo przybywanie usługobiorców jako gości – do gospodarzy, ich rodziny, domu i otoczenia – zagrody i gospodarstwa rolnego, z ich atrybutami wypoczynkowo – produkcyjnymi i przyrodniczo – krajobrazowymi, zwięrzętami domowymi i gospodarskimi, ogrodem, polem, łąkami, lasem itp. oraz określonym systemem pracy i życia – stwarza szczególny układ związków, wymuszając otwarcie się całej rodziny gospodarzy i tego czym dysponują, jako oferty pobytowej dla gości. Ważne, aby przy wzajemnej wyrozumiałości i poszanowaniu, oraz zapewnieniu podstawowych standardów i wymagań higieny oraz bezpieczeństwa – goście, życzliwie przyjmowani i mile widziani, czuli się „jak u siebie”, i to nie tylko w samym gospodarstwie ale również w otaczającej społeczności wiejskiej i otoczeniu.
Są to niełatwe do spełnienia wymagania, pomimo wielu już dokonań jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia aby efekty służyć mogły całej społeczności wiejskiej.
Maria Baczyńska