Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
01 marca 2007

Biofach 2007

W Norymberdze w dniach 15-18 lutego odbyły się doroczne targi żywności ekologicznej Biofach.

W 9 ogromnych, nowoczesnych halach Centrum kongresowo-targowego zaprezentowało się 2100 wystawców z 73 krajów.

Obejrzeć a także często spróbować można było ekologicznych produktów i przetworów dosłownie z całego świata, od łososi z Alaski po miody z Kaszmiru , kawę z Etiopii, czy wędliny z Bawarii.

W tym roku wiodącym krajem były Włochy, które wystąpiły z przebogatą ofertą regionów od Sycylii po Toskanię. Warto przypomnieć, że w ubiegłorocznej edycji krajem wiodącym była Polska.

Zwiedzając stoiska stwierdzić było można, że żywność ekologiczna i jej przetwórstwo staje się wielkim i opłacalnym biznesem, którego produkty są poszukiwane i nabywane coraz częściej.

Spotkać tam można było właściwie wszystko. A więc przetwory zbożowe , mleczne i mięsne w niezliczonych asortymentach i gatunkach, owoce świeże i suszone , oliwki , grzyby, miody oraz inne produkty pszczele i ich przetwory, kawy, herbaty, słodycze, zioła, przyprawy oraz napoje. Cała jedna hala przeznaczona była na prezentację i degustację kilkuset gatunków win ekologicznych z całego niemal świata od Chile po Czechy.

Polska reprezentowana była przez stoisko Ministerstwa Rolnictwa gdzie spotykali się wszyscy Polacy licznie odwiedzające targi oraz przez firmy produkcyjne i grupy przetwórców z województwa pomorskiego, mazowieckiego i podkarpackiego. Zaprezentowały one m.in. sękacze, sery kozie, nalewki, nasiona i przetwory zbożowe. Nasze województwo reprezentowała tłocznia soków Maurer z Zabrzeża.

Obserwacja targów pozwala na refleksję, że aczkolwiek w produkcji ekologicznej jesteśmy jeszcze na początku drogi, warto czynić starania i inwestować w tę gałąź rolnictwa i przetwórstwa.

Jan Ślósarz