Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
26 lipca 2012

Gmina Pleśna w kolejnej smacznej odsłonie

Jubileuszowe, bo dziesiąte już „Święto Owoców i Produktów Pszczelich w Gminie Pleśna” organizowane przez Centrum Kultury Sportu i Promocji Gminy Pleśna wraz z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach miało tego roku wyjątkowy charakter. Potrawy, smakołyki i wszelkie kulinaria zdominowały nie tylko program imprezy, ale również znakomitą większość stoisk wystawowych. Ogromna ilość gości, mieszkańców i osób przyjezdnych miała niewątpliwą przyjemność rozsmakowania się w potrawach i produktach przygotowanych przez wystawców na konkurs „Pleśnieński Smak”; poznania „smaków małopolski” w postaci certyfikowanych produktów regionalnych oraz sprawdzenia jak w Polsce, po włosku gotuje Paolo Cozza – gość specjalny „Święta”.

Wspaniała pogoda i ciekawy program imprezy przyciągnęły wielu znamienitych gości – parlamentarzystów, przedstawicieli samorządowych władz wojewódzkich i powiatowych, osoby reprezentujące wiele ważnych instytucji różnego szczebla oraz wielkie grono amatorów regionalnej kuchni. Wszyscy niecierpliwie czekali na werdykt jury konkursowego. Około godz. 19.00 Przewodnicząca Komisji – Barbara Kawula (specjalista ds. żywienia) z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach ogłosiła laureatów:


- w kategorii potrawy domowe:

- I miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne "Czarna Sosna" Józefy i Marka Ciombor z Ryglic - za kozinę po ryglicku,

- II miejsce - Gospodarstwo Rolne Małgorzaty Chryk z Wesołowa - za ser żółty dojrzewający,

- III miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne "Nad Stawami" - Jadwigi Sikora z Janowic - za sandacza nadziewanego pieczarkami,

oraz wyróżnienia:

- Gospodarstwo Agroturystyczne "Nad Wyciągiem" Barbary Bała z Janowic - za leczo warzywne z chlebem czosnkowym,

- Gospodarstwo Agroturystyczne Haliny Gruszka z Ryglic - za pierogi domowe,

- Lokalna Grupa Działania "Dunajec - Biała" Barbara Zych - za masło rzuchowskie z fasolą "Piękny Jaś".


- w kategorii desery, ciasta i wypieki:

- I miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne "U Zochy" - Zofii Gromba z Janowic - za placek z czereśniami,

- II miejsce - Firma "Marcepan" Władysława Janika z Pleśnej - za ciasto owocowe - mozaika porzeczkowa,

- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej - za miodownik wolański,

oraz wyróżnienie:

- Gospodarstwo Agroturystyczne "U Dajany" - Danuta Kostrzyńska z Jastrzębi - za prołzioki.


- w kategorii napoje, wina i nalewki:

- I miejsce - Winnica "Zawisza" Mariusza Chryk z Wesołowa - za wino białe "Muskat 2011",

- II miejsce - Winnica "Michałowin" Jana Michałowskiego z Rzuchowej - za wino białe, półwytrawne "Rzuchowskie",

- III miejsce - winnica "Zadora" Zofii Michałowskiej ze Szczepanowic - za wino czerwone "Rondino".


- w kategorii miody:

- I miejsce - Pasieka Wędrowna "Burnat" Błażeja i Kornela Burnatów z Chojnika - za miód lipowy,

- II miejsce - Pasieka Leśna "Karwat" Zdzisława Karwat z Tarnowa - za pierzgę w miodzie,

- III miejsce - Koło Pszczelarzy z Pleśnej reprezentowane przez Piotra Antoszewskiego - za miód lipowy.


Komisja dokonała również oceny przygotowania stoisk wystawowych i za najbardziej atrakcyjne uznała stoisko Koła Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna.

Swojej własnej oceny przygotowanych potraw dokonał również Paolo Cozza i jak przystało na rodowitego Włocha tytułem najlepszego smaku „Święta” uhonorował wino. Ów utytułowany wyrób pochodzi z winnicy „Zawisza” Pana Mariusza Chryka z Wesołowa.


„Święto Owoców i Produktów Pszczelich” w swoim programie mieściło również ogłoszenie wyników gminnego „Konkursu na najładniejszy ogród przydomowy” z wystawą fotograficzną najpiękniejszych ogrodów, prezentacje twórców ludowych i rzemieślników wykonujących ginące już dziś zawody, występy zespołów artystycznych i koncert gwiazdy wieczoru – zespołu „Turnioki”. Święto tradycyjnie zakończyła zabawa taneczna, a uczestnikom pozostały zapewne smaczne wspomnienia, które muszą wystarczyć do przyszłego roku. Zapraszamy w lipcu 2013 r. do Pleśnej!

Jolanta Zych