Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
24 października 2019

Hiszpańskie przykłady porozumień rolników w aspekcie skróconych łańcuchów dostaw i eksportu produktów rolnych – relacja z wyjazdu

W dniach 16-23 października br. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 zrealizowało operację w formie wyjazdu studyjnego pn. „Hiszpańskie przykłady porozumień rolników w aspekcie skróconych łańcuchów dostaw i eksportu produktów rolnych". W projekcie uczestniczyło 16 osób z terenu województwa małopolskiego, w tym przedstawiciele jednostek naukowych, instytucji okołorolniczych oraz rolnicy.

Celem wyjazdu była prezentacja dobrych praktyk w zakresie rozwoju działalności wytwórczej gospodarstw rolnych oraz organizacji łańcucha dostaw produktów żywnościowych na przykładzie hiszpańskich rozwiązań.

Podczas wyjazdu uczestnicy mieli okazję zapoznać się z przykładami tworzenia rynków sprzedaży. Jednym z nich był największy rynek hurtowy w Europie – Mercamadrit, powstały w latach 60. celem równomiernej dystrybucji żywności. Jest to instytucja publiczna skupiająca 900 firm zatrudniających 8 tysięcy pracowników, 51% udziałów to wkład miasta, pozostała cześć to opłaty najmu  punktów sprzedażowych.  Powierzchnia giełdy to 220 ha, posiada trzy hale: rybną, owocowo-warzywną i mięsną. Miejsce to jest dostępne wyłącznie odbiorcom detalicznym i restauracjom.

Kolejnym punktem wyjazdu było odwiedzenie rynku detalicznego Mercado Central w Alicante. Spełnia on funkcję miejskiego targu artykułów spożywczych, w którym to zaopatrują się mieszkańcy. Na targu tym można zakupić wszystkie lokalne produkty wysokiej jakości. Dużą popularnością cieszą się regionalne ryby, warzywa, wina, sery, owoce morza, warzywa i owoce.

W programie wyjazdu znalazły się również gospodarstwa rolne, będące członkami największego zrzeszenia spółdzielni w Hiszpanii ANECOOP. Jest to kooperatywa spożywcza założona przez podmioty zrzeszone w formie spółdzielni, celem dokonywania wdrożeń i upowszechniania najlepszych odmian owoców i warzyw. Do zrzeszenia należy wiele spółdzielni skupiających z kolei wiele gospodarstw rolnych na terenie Hiszpanii.

Rejon Almerii, gdzie działają spółdzielnie zrzeszone w ANECOOP, to największy producent pomidorów w Hiszpanii, uzyskał własne świadectwo pochodzenia tych warzyw Tomate La Cañada-Níjar. Pomidory ze znakiem świadectwa pochodzenia wyróżniają się wyjątkowym smakiem, zapachem, kolorem oraz odmianami typowymi dla swojego obszaru upraw. W Almerii mieści się również najbardziej znany i profesjonalny w Europie ośrodek produkcji papryki, szczególnie w okresie zimowym. Poprzez zastosowanie uprawy pod osłonami, możliwe jest zróżnicowanie produkcji papryki.

Kolejnym wizytowanym gospodarstwa było El Tendre Almazara, specjalizujące się w uprawie oliwek i tłoczeniu oliwy pod marką Extra Vegrin, prowadzone od sześciu pokoleń jako firma rodzinna, będące członkiem grupy producentów rolnych założonej w 1839 roku. Gospodarstwo uprawia własne oliwki na powierzchni około 7 hektarów, ale też skupuje oliwki od okolicznych farmerów. Świadczy ponadto usługi tłoczenia oliwy dla okolicznych rolników. Oliwa z oliwek sprzedawana jest na obszarze całej Hiszpanii, ale również eksportowana do innych krajów Unii Europejskiej.

W trakcie wyjazdu studyjnego nie zabrakło również winnic.Winnica Finca Callaclo, o powierzchni 60 hektarów, maponad 100-letnią tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Produkuje ponad 150 tysięcy litrów wina rocznie. W przypadku Hiszpanii jest to mała, rodzinna winnica. Druga winnica Tierras de Salforin, którą odwiedzili uczestnicy, korzeniami sięga ponad 2 tysięcy lat wstecz. Początkowo, po założeniu zrzeszenia producentów wina, wino sprzedawane było w dużych ilościach bez butelkowania. Historia wina butelkowanego w tej winnicy rozpoczęła się w roku 2000. Obecnie winnica znajduje się na 60 hektarach. Pracuje się w niej nie tylko nad przywróceniem dawnych odmian winorośli, ale i też nad przywróceniem dawnej formy przechowywania wina (gliniane amfory), dostosowanej do dzisiejszych standardów.

Anna Tobiasz