Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
14 października 2019

Jak funkcjonują grupy operacyjne na terenie Włoch?

W dniach 7-11 października 2019 r. w ramach Sieci na rzecz Innowacji w Rolnictwie (SIR) odbył się wyjazd studyjny do Włoch „Śladami innowacji w rolnictwie północnych Włoch”. W wyjeździe wzięło udział 37 osób, m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Centrum Doradztwa Rolniczego oraz przedstawiciele wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Celem wyjazdu było zapoznanie się z przykładami funkcjonowania grup operacyjnych na terenie Włoch.

We Włoszech, w ramach polityki rolnej, dla każdego regionu funkcjonują oddzielne programy. Są one dostosowane do potrzeb danego terenu. Podczas wyjazdu odbyły się spotkania na terenie dwóch regionów: Wenecji Eugenejskiej i Emilia-Romania. Rejony te wykorzystują w różny sposób fundusze: w rejonie Wenecji przewidziane są środki na tworzenie nowych grup operacyjnych, natomiast w rejonie Emilia-Romania brak takich środków wiąże się z wieloletnią tradycją sieci współpracy miedzy różnymi podmiotami z sektora rolnictwa. Do chwili obecnej we Włoszech utworzono 322 grupy operacyjne. Działaniem wspierającym innowacje w rolnictwie, z którego korzystają grupy operacyjne, jest działanie 16 (włoski odpowiednik działania „Współpraca”), w ramach którego wypłacono do tej pory 2798737 €.  

Program wyjazdu obejmował następujące spotkania z 9 grupami operacyjnymi działającymi w różnych dziedzinach rolnictwa, z przedstawicielami włoskich odpowiedników KSOW i EIP-AGRI oraz przedstawicielami agencji płatniczej (AVEPA).

Spotkania, które odbyły się na terenie Wenecji Eugeniejskiej:

  • Wizyta na Kampusie Uniwersytetu w Padwie „Veneto Agricoultura”: spotkanie z włoskim odpowiednikiem EIP-AGRI oraz KSOW, spotkanie z przedstawicielami Agencji Płatniczej;
  • Spotkanie z Grupą Operacyjną EPI Bio-social zajmująca się tematami społecznymi na obszarach wiejskich;
  • Wizyta u Grupy Operacyjnej Rvitis 4.0 zajmującej się tematyką zastosowania robotów w rolnictwie precyzyjnym. Grupa zaprezentowała projekt robota stosowanego do oprysków w winnicy;
  • Spotkanie z Grupą Operacyjną BoDi Treviso zajmującą się tematyką innowacyjnych rozwiązań dla winiarzy. Grupa ta zajmuje się ograniczaniem ryzyka związanego z niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi oraz wpływem pogody na zdrowotność winorośli;
  • Wizyta u Grupy Operacyjnej EPI Miproled Treviso zajmującej się tematyką innowacji w produkcji szklarniowej z wykorzystaniem oświetlenia LED. Prowadzi badania wpływu światła na zdrowotność liści. Lider grupy operacyjnej to przedsiębiorstwo zajmujące się szklarniową produkcją kwiatów, posiadające 31 ha pod osłonami;
  • Wizyta u Grupy Operacyjnej EPI Antibioticfree Beef zajmującej się tematyką produkcji wołowiny wysokiej jakości. Prowadzi projekt mający na celu zmniejszenie zużycia antybiotyków w produkcji bydła mięsnego poprzez poprawę dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa biologicznego w okresie tuczu. Grupa produkcyjna, z której wywodzi się ten projekt, liczy około 100 członków;
    • Wizyta u Grupy Operacyjnej EPI Campo Mostra zajmującej się tematyką innowacyjnych technologii nawadniania. Grupa prezentowała teren doświadczalny, na którym zlokalizowane są rożne systemy nawadniania. Grupa ta, oprócz badaniami nad nawodnieniem, zajmuje się również doradztwem z zakresie systemów nawadniania;
    • Wizyta u Grupy Operacyjnej EPI Serrinnovation zajmującej się tematyką innowacji w łańcuchu produkcji jedwabiu oraz działającą na rzecz przywrócenia zanikającej produkcji jedwabiu.

Spotkania w regionie Emilia-Romania:

  • Spotkanie z grupą PRO-Viterre Romagna tworzącą projekt dotyczący ulepszenia praktyk rolniczych dla ochrona gleby pod uprawami winorośli;
  • Spotkanie z grupą CaVin zajmująca się badaniami wykorzystania wytłoków winogronowych m.in. w biogazowi.

Agnieszka Tomczyk