Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
05 lipca 2019

Na polu smakuje lepiej - Małopolski Festiwal Smaku w Zgłobicach

Tegoroczna XV już edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku rozpoczęła się w sobotę 29 czerwca br. na terenach, które właśnie nabyła Gmina Tarnów od spadkobierców rodziny Marszałkiewiczów, przedwojennych właścicieli majątku w Zgłobicach. Jak smakuje na polu, w sensie dosłownym, można się było przekonać na tym Rodzinnym Kulinarnym Rozpoczęciu Wakacji zorganizowanym w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku, przy wsparciu Województwa Małopolskiego. Rzeczywiście kiedyś to było szczere pole, na którym w latach 80-tych i 90-tych ubiegłego wieku Wojewódzki Ośrodek Postępu Rolniczego (późniejszy ODR Zgłobice) uprawiał zboża, okopowe, gorczycę.

Było to bez wątpienia największe i najbardziej udane wydarzenie kulinarne w regionie tarnowskim w ostatnich latach. Liczni goście, którzy przybyli do Zgłobic, mogli zasmakować tradycyjnych i regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Były dania gorące, ciasta, napoje, owoce, miody oraz przetwory. Uczestnicy mieli szansę wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz pokazach gotowania prowadzonych na żywo przez Andrzeja Polana, autora popularnych programów kulinarnych.

Każdy z wystawców mógł zgłosić do konkursu jedną potrawę. Jury pod przewodnictwem Anny Pieczarki, członka Zarządu Województwa Małopolskiego, oceniło zgłoszone specjały, przygotowane zgodnie z najlepszymi tradycyjnymi recepturami. Pierwsze miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach za „prawdziwie jońskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami”. Z werdyktem zgodzili się chyba wszyscy, którzy skosztowali tych pierogów. Niesamowity smak, z wyraźną dominacją prawdziwków, przypadł do gustu gościom. Anna Pieczarka żartowała, podkreślając, że w składzie potrawy były prawdziwki, a nie pieczarki. Koło Gospodyń Wiejskich w Jodłówce-Wałkach wyróżnione zostało za „Paciarę Baby Jagi”, KGW w Brzozowej za „Parzaki” oraz KGW „Pełna Chata” ze Rzuchowej za pasztet z cukinii. „Pełna Chata” częstowała także doskonałymi pierogami z wędzoną śliwką typu „suska sechlońska”. W imprezie wzięli udział także producenci „regionalnych smaków” z innych części Małopolski, goście mogli nabyć oryginalne także inne niż miejscowe produkty, które również zostały ocenione przez jury. Pierwsze miejsce przyznano firmie rodzinnej „Lato w słoiku” z Wadowic za konfitury. Wyróżniono także bardzo profesjonalną miejscowa winnicę „Dąbrówka”, a także gospodarstwo agroturystyczne Błaszczyków z Olszanej, za piernik z konfiturą z czarnej porzeczki. Nie zabrakło także występów artystycznych, grały i śpiewały zespoły ludowe, dzieci i młodzież ze szkoły podstawowej w Zgłobicach zaprezentowały pokazy taneczne. Dla najmłodszych gości przygotowano strefę zabaw, warsztaty wyplatania wianków i inne atrakcje. Przybyli goście chwalili zarówno rozmach imprezy jak i bardzo dogodną komunikacyjnie lokalizację. Wójt Gminy Tarnów Grzegorz Kozioł gospodarz imprezy, wyraził zadowolenie z możliwości organizowania tak dużych i udanych wydarzeń na terenie Zgłobic, gdzie można było tym razem przypomnieć sobie lub poznać smaki zawarte w potrawach przygotowywanych kiedyś przez nasze babcie i prababcie. Hasło „Cała Polska je na dworze, w Małopolsce wiemy, że na polu smakuje lepiej” w przypadku spotkania w Zgłobicach nabrało jeszcze innego wymiaru. Smakowaliśmy na polu (dosłownie i w przenośni) ale mamy na co dzień możliwość smakować na dworze albo lepiej  dosłownie we dworze, przyległym do terenu imprezy, w którym obecnie znajduje się restauracja „Dworek Prezydencki”. Przed wojną w dworku tym mieszkał ówczesny prezydent Tarnowa Marszałkiewicz ,stąd nazwa hotelu i restauracji. Wydarzenie to zainaugurowało cykl Małopolskiego Festiwalu Smaku który w miesiącach: lipiec, sierpień i wrzesień zagości w 9 miejscowościach Małopolski (Zgłobice, Podegrodzie, Wojnicz, Krościenko nad Dunajcem, Wola Żelichowska, Brzesko, Słomniki, Krzeszowice, Kraków). Warto tam być.

Eugeniusz Tadel