Na polu smakuje lepiej - Małopolski Festiwal Smaku w Zgłobicach
Tegoroczna XV już edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku rozpoczęła się w sobotę 29 czerwca br. na terenach, które właśnie nabyła Gmina Tarnów od spadkobierców rodziny Marszałkiewiczów, przedwojennych właścicieli majątku w Zgłobicach. Jak smakuje na polu, w sensie dosłownym, można się było przekonać na tym Rodzinnym Kulinarnym Rozpoczęciu Wakacji zorganizowanym w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku, przy wsparciu Województwa Małopolskiego. Rzeczywiście kiedyś to było szczere pole, na którym w latach 80-tych i 90-tych ubiegłego wieku Wojewódzki Ośrodek Postępu Rolniczego (późniejszy ODR Zgłobice) uprawiał zboża, okopowe, gorczycę.
Było to bez wątpienia największe i najbardziej udane wydarzenie kulinarne w regionie tarnowskim w ostatnich latach. Liczni goście, którzy przybyli do Zgłobic, mogli zasmakować tradycyjnych i regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Były dania gorące, ciasta, napoje, owoce, miody oraz przetwory. Uczestnicy mieli szansę wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz pokazach gotowania prowadzonych na żywo przez Andrzeja Polana, autora popularnych programów kulinarnych.
Każdy z wystawców mógł zgłosić do konkursu jedną potrawę. Jury pod przewodnictwem Anny Pieczarki, członka Zarządu Województwa Małopolskiego, oceniło zgłoszone specjały, przygotowane zgodnie z najlepszymi tradycyjnymi recepturami. Pierwsze miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach za „prawdziwie jońskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami”. Z werdyktem zgodzili się chyba wszyscy, którzy skosztowali tych pierogów. Niesamowity smak, z wyraźną dominacją prawdziwków, przypadł do gustu gościom. Anna Pieczarka żartowała, podkreślając, że w składzie potrawy były prawdziwki, a nie pieczarki. Koło Gospodyń Wiejskich w Jodłówce-Wałkach wyróżnione zostało za „Paciarę Baby Jagi”, KGW w Brzozowej za „Parzaki” oraz KGW „Pełna Chata” ze Rzuchowej za pasztet z cukinii. „Pełna Chata” częstowała także doskonałymi pierogami z wędzoną śliwką typu „suska sechlońska”. W imprezie wzięli udział także producenci „regionalnych smaków” z innych części Małopolski, goście mogli nabyć oryginalne także inne niż miejscowe produkty, które również zostały ocenione przez jury. Pierwsze miejsce przyznano firmie rodzinnej „Lato w słoiku” z Wadowic za konfitury. Wyróżniono także bardzo profesjonalną miejscowa winnicę „Dąbrówka”, a także gospodarstwo agroturystyczne Błaszczyków z Olszanej, za piernik z konfiturą z czarnej porzeczki. Nie zabrakło także występów artystycznych, grały i śpiewały zespoły ludowe, dzieci i młodzież ze szkoły podstawowej w Zgłobicach zaprezentowały pokazy taneczne. Dla najmłodszych gości przygotowano strefę zabaw, warsztaty wyplatania wianków i inne atrakcje. Przybyli goście chwalili zarówno rozmach imprezy jak i bardzo dogodną komunikacyjnie lokalizację. Wójt Gminy Tarnów Grzegorz Kozioł gospodarz imprezy, wyraził zadowolenie z możliwości organizowania tak dużych i udanych wydarzeń na terenie Zgłobic, gdzie można było tym razem przypomnieć sobie lub poznać smaki zawarte w potrawach przygotowywanych kiedyś przez nasze babcie i prababcie. Hasło „Cała Polska je na dworze, w Małopolsce wiemy, że na polu smakuje lepiej” w przypadku spotkania w Zgłobicach nabrało jeszcze innego wymiaru. Smakowaliśmy na polu (dosłownie i w przenośni) ale mamy na co dzień możliwość smakować na dworze albo lepiej dosłownie we dworze, przyległym do terenu imprezy, w którym obecnie znajduje się restauracja „Dworek Prezydencki”. Przed wojną w dworku tym mieszkał ówczesny prezydent Tarnowa Marszałkiewicz ,stąd nazwa hotelu i restauracji. Wydarzenie to zainaugurowało cykl Małopolskiego Festiwalu Smaku który w miesiącach: lipiec, sierpień i wrzesień zagości w 9 miejscowościach Małopolski (Zgłobice, Podegrodzie, Wojnicz, Krościenko nad Dunajcem, Wola Żelichowska, Brzesko, Słomniki, Krzeszowice, Kraków). Warto tam być.
Eugeniusz Tadel