Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
29 października 2019

Produkty lokalne w systemach jakości żywności i krótkich łańcuchach dostaw na przykładzie Włoch

W dniach 20-28 października 2019 roku Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie zrealizowało wyjazd studyjny do Włoch w ramach projektu „Produkty lokalne w systemach jakości żywności i krótkich łańcuchach dostaw na przykładzie Włoch”. Operacja została zrealizowana w ramach Planu Operacyjnego Jednostki Regionalnej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego na lata 2018–2019.

Celem operacji było wsparcie w zakresie rozwoju działalności wytwórczej gospodarstw rolnych, uczestnictwa rolników w systemach jakości żywności i organizacji łańcuchów dostaw produktów żywnościowych poprzez prezentację dobrych przykładów z Włoch.

Cel operacji był realizowany poprzez cele szczegółowe:
• Promowanie wytwarzania produktów w systemach jakości żywności.
• Promowanie krótkich systemów sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.
• Promowanie współpracy w ramach dystrybucji żywności lokalnej w łańcuchach dostaw.
• Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego i form dystrybucji żywności.

W wyjeździe studyjnym uczestniczyło 30 osób z terenu województwa małopolskiego: przedstawiciele państwowych jednostek doradztwa rolniczego, przedstawiciele partnerów projektu, przedstawiciele jednostek naukowych, organizacji pozarządowych działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, rolników i samorządu lokalnego. Ponadto połowa uczestników była w wieku do 35 roku życia i z obszarów wiejskich.

Operacja wpisuje się w kluczowe kierunki działań określone zarówno w unijnych, jak i krajowych dokumentach mających na celu wsparcie rozwoju rolnictwa - rozwój krótkich łańcuchów dostaw i lokalnych systemów żywnościowych oraz produkcji żywności wysokiej jakości. Podczas wyjazdu zostały zaprezentowane przykłady działalności w zakresie wytwarzania żywności wysokiej jakości w oparciu o lokalne surowce i zasoby, w tym wytwarzania w systemach jakości żywności oraz przykłady organizowania sprzedażyz gospodarstw rolnych i działań partnerskich na rzecz tworzenia systemów dystrybucji i promocji żywności lokalnej. Przeprowadzone zostały wizyty w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w rożnych kierunkach produkcji, upraw i hodowli zwierząt. Zaprezentowana została hodowla bydła rasy Maremmana, świń rasy Cinta Senese, Nero dei Nebrodi, Maiale Rosa, kóz rasy Camosciata delle Alpi, produkcja produktów mięsnych, w tym Prosciutto di Norcia IGP oraz produktów mlecznych z mleka koziego, owczego (Pecorino) i krowiego, produkcja oliwy i przetworów z oliwek, w tym oliwy Olio Extravegrine d'Oliva Umbria DOP, produkcja wina z certyfikatami DOC, DOCG, IGT, uprawa i przetwórstwo szafranu (Zafferano dell'Aquila DOP), pozyskiwanie i przetwórstwo trufli białych i czarnych, uprawa i przetwórstwo soczewicy (Lenticchia di Castelluccio di Norcia IGP) i innych roślin strączkowych: groch roveja, różne rodzaje fasoli, ciecierzyca, orkisz, produkcja lokalnej czekolady i typowych produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów, w tym produkowanych w ramach systemu Rolnictwo Ekologiczne. Sprzedaż produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych odbywa się różnymi kanałami: sprzedaż we własnym sklepie stacjonarnym, sprzedaż prze Internet, sprzedaż do innych punktów sprzedażowych/sklepów rolnych oraz lokali gastronomicznych, sprzedaż z automatów, na lokalnych rynkach, adopcja uprawy/zwierzęcia, promocja i sprzedaż poprzez wspólne działania w ramach konsorcjów.

Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z działalnością konsorcjów i kooperatyw rolników zrzeszonych pod jedną marką i ich funkcjonowaniem na rzecz sprzedaży i promocji produktów lokalnych, w tym Kooperatywa zrzeszająca producentów szafranu DOP, Konsorcjum Ochrony win w Abruzji, Konsorcjum Ochrony win w Toskanii, Kooperatywa producentów soczewicy IGP, Konsorcjum producentów oliwy z oliwek Umbria DOP i inne.

Podczas wyjazdu odbyły się spotkania z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa we Włoszech - Ministero delle politiche agricole alimentari, forestali e del turismo (Mipaaf), Rady ds. badań rolniczych i analizy gospodarki rolnej - Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria (CREA), Uniwersytetu w Perugii/Wydział Rolniczy - Univerità degli Studi di Perugia, Facoltà di Agraria dell’Università degli Studi di Perugia. Podczas spotkań została omówiona tematyka promocji i wsparcia oraz organizacji łańcuchów dostaw dla funkcjonowania produktów lokalnych i regionalnych we Włoszech.

Zgromadzone w broszurze informacyjnej przykłady mogą stać się inspiracją do tworzenia innowacyjnych projektów w zakresie prowadzenia produkcji żywności i podejmowania przedsięwzięć na rzecz sprzedaży produktów lokalnych.

Partnerzy projektu: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych, Akademia Ignatianum w Krakowie.

Broszura informacyjna podsumowująca wyjazd - do pobrania w załączniku poniżej.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

Do pobrania: