Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
24 września 2019

Relacja ze szkolenia „Chów i hodowla bydła mięsnego - ocena wartości użytkowej i hodowlanej”

W dniach 19-20 września br. w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach odbyło się szkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Głównymi tematami tegorocznego szkolenia były aktualne problemy oraz nowości dotyczące chowu i hodowli bydła mięsnego. Dwudniowe szkolenie zostało podzielone na część praktyczną, przypadającą pierwszego dnia oraz część teoretyczną.

Pierwszego dnia selekcjonerzy PZHiPBM Ewelina Udziela i Marcin Radecki przeprowadzili zajęcia praktyczne z oceny punktowej bydła mięsnego rasy Limousine. Zbiórka oraz rozpoczęcie szkolenia odbyło się w Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodniczego POLAN Spółka z o.o. Zakład w Dziekanowicach. Dla uczestników przygotowano karty oceny punktowej, gdzie na podstawie wybranych sztuk bydła każdy miał okazję indywidualnej oceny danego zwierzęcia. Następnie selekcjonerzy omówili w sposób obiektywny ocenę wartości hodowlanej zwierząt biorąc pod uwagę takie czynniki jak wiek, stan fizjologiczny, rasa i in. Hodowcy mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w zajęciach i wymiany własnych poglądów.

Drugi dzień szkolenia obejmował prezentacje obejmujące tematykę m. in.: zagrożenia pasożytnicze w stadach bydła mięsnego, perspektywy rozwoju sektora wołowiny w Polsce, systemy certyfikacji w gospodarstwach ekologicznych, standardy systemu QMP, zanieczyszczenia wód azotanami ze źródeł pochodzenia rolniczego, podawanie mieszanek paszowych uzupełniających w postaci bolusów u bydła opasowego.

Poruszona tematyka wzbudziła duże zaciekawienie wśród słuchaczy, zwrócono uwagę na aktualny problem pasożytów występujących w gospodarstwach i możliwości ich zwalczania. Dr inż. Jerzy Kowal z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przedstawił zagrożenia pasożytnicze w stadach bydła mięsnego, zwracając uwagę na straty bezpośrednie oraz pośrednie wywoływane brakiem zapobiegania i leczenia inwazji różnych grup i gatunków pasożytów a także ich wpływ na zdrowotność i produkcyjność stada. Wykładowca zwrócił uwagę na znaczenie oceny stada w celu opracowania odpowiednich schematów zwalczania pasożytów. Wśród uczestników powstała dyskusja na temat skutecznych metod zapobiegania inwazji muchówek. Rozwiązaniem problemu może być zastosowanie lamp i pułapek ze specjalnym środkiem wabiącym. Należy również zwrócić uwagę na owadoszczelność budynków i usytuowanie płyty gnojowej. 

Hodowcy i producenci omawiali kwestie braku oznakowania wołowiny wysokiej jakości oraz poszukiwali metod rozwiązania tego problemu nie tylko wśród hodowców i producentów bydła mięsnego ale także wśród grup konsumentów. Zainteresowanie wśród uczestników wzbudził również temat zadawania mieszanek paszowych podawanych w formie bolusów. Hodowcy chętnie zadawali pytania i omawiali różne możliwości codziennej suplementacji diety w stadach bydła mięsnego.

Wszyscy uczestnicy zostali zapoznani z programem mającym na celu poprawę jakości wód – programem azotanowym. Na podstawie art. 106 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne, przyjęto „Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu”.

Wymogi Programu azotanowego zobowiązane są stosować gospodarstwa prowadzące produkcję rolną, działalność, w ramach której przechowywane są odchody zwierzęce lub stosowane nawozy. Według programu gospodarstwa podzielono na grupy:

- małe – poniżej 10 ha UR lub poniżej 10 DJP w gospodarstwie,

- średnie – równe i powyżej 10 ha UR lub równe i powyżej 10 DJP w gospodarstwie

- duże – powyżej 100 ha UR lub równe i powyżej 10 DJP w gospodarstwie

- bardzo duże –prowadzące chów lub hodowlę: powyżej 40 000 stanowisk dla drobiu lub powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior.

Podstawą przestrzegania programu jest stosowanie nawozów naturalnych w dawce nie przekraczającej 170 kg N/ha azotu ogólnego z tych nawozów. Zabrania się stosowania nawozów na glebach zamarzniętych powierzchniowo, zalanych wodą, nasyconych wodą lub pokrytych śniegiem. Pojemność zbiorników na nawozy naturalne płynne powinna umożliwiać ich przechowanie przez okres 6 miesięcy. Powierzchnia miejsc przechowywania nawozów naturalnych stałych powinna umożliwiać ich przechowanie przez okres 5 miesięcy.

Możliwe jest czasowe, do 6 miesięcy, składowanie obornika bezpośrednio na gruntach rolnych, przy czym pryzmy należy lokalizować na płaskim terenie (spadek do 3%), w odległości większej niż 25 m od brzegu wód powierzchniowych.

Działania, jakie należy podjąć w gospodarstwie według zasad programu azotanowego:

  1. Określić powierzchnię użytków rolnych, przygotować obrót stada. Obliczyć: przelotowość zwierząt w grupie technologicznej, stan średnioroczny, DJP, DJP/ha.
  2. Określić powierzchnię i pojemności do przechowywania nawozów naturalnych.
  3. Ustalić dostępne terminy stosowania nawozów.
  4. Prowadzić ewidencję zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem – z pominięciem małych gospodarstw.
  5. Sporządzanie uproszczonego planu nawożenia azotem dla średnich gospodarstw lub pełnego planu w gospodarstwach dużych i bardzo dużych.

Spotkanie zakończyła prezentacja Eweliny Udzieli i Marcina Radeckiego, w której posumowali ocenę wartości mięsnej oraz rozpłodowej na przykładzie wybranych ras bydła mięsnego. Uczestnicy wykazali duże zainteresowanie omawianymi prezentacjami, sami poruszali tematy problematyczne i poszukiwali najlepszych rozwiązań wymieniając się własnymi doświadczeniami. W ramach szkolenia powstało wiele ciekawych dyskusji, które z pewnością nasunęły nowe pomysły i możliwości.

Katarzyna Pietrzyk