Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
28 września 2018

Relacja ze szkolenia pn. „Innowacyjne technologie w przetwórstwie mięsnym na poziomie gospodarstwa rolnego”

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą  w Karniowicach w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II. Instytucja Zarządzająca – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizował operację pn. ”Innowacyjne technologie w przetwórstwie mięsnym na poziomie gospodarstwa rolnego”. Szkolenie odbyło się w dniu 12 września br. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, Wydział Technologii Żywności pod kierownictwem prof. dr hab. inż. Władysława Migdała. W szkoleniu uczestniczyło 20 osób, w skład których weszli rolnicy i doradcy.

Celem szkolenia było przekazanie wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zakresie przetwarzania produktów mięsnych w gospodarstwie rolnym. Rozwój małego przetwórstwa w obrębie gospodarstwa rolnego daje możliwość wykorzystania surowców własnych w produkcji, skrócenie łańcucha dostaw producent- konsument, zróżnicowania działalności rolniczej oraz podniesienia kondycji ekonomicznej gospodarstw na obszarach wiejskich. Konsument końcowy kupując produkty przetworzone będzie miał pewność ich jakości i pochodzenia co  niejednokrotnie nie jest to możliwe  z różnych względów. Zależy na tym na pewno wszystkim, także ostatnie działania MRiRW wychodzą temu naprzeciw (możliwość wsparcia przetwórstwa środkami pomocy UE oraz preferencje  w kontekście wprowadzanych od 01.01.2017 r przepisów umożliwiających rozwój rolniczego handlu detalicznego (RHD) zmian w przepisach w szczególności przetwórczych i możliwości prowadzenia działalności dotychczas traktowanej jako pozarolnicza na specjalnych zasadach Rozwój tej formy dywersyfikacji dochodów rolniczych tak korzystnej zarówno dla rolników-przetwórców jak i konsumentów końcowych.

W trakcie szkolenia uczestnicy otrzymali wiedzę z zakresu technologii produkcji , wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem rolniczego handlu detalicznego. Zajęcia prowadzone były  z podziałem na część: teoretyczną (wykłady obejmujące 3 godziny dydaktyczne) i praktyczną (warsztaty 5 godzinne obejmujące proces produkcyjny: kiełbasy, parówek i szynki).

W ramach operacji opracowana została publikacja w ilości 500 szt. w której zawarte zostały zagadnienia dotyczące: procesów produkcyjnych oraz bezpieczeństwa żywności przy zakładaniu małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego.  Publikacja przekazana została uczestnikom szkolenia oraz mieszkańcom obszarów wiejskich celem dotarcia do szerszej grupy beneficjentów zamierzających w najbliższym czasie uruchomić w swoim gospodarstwie małe przetwórstwo. Efektem przeprowadzonych działań ma być wartość dodana operacji poprzez dywersyfikację dochodów rolniczych oraz rozwój lokalnego przetwórstwa.

W celu ułatwienia wymiany informacji zachęcamy wszystkich zainteresowanych do zarejestrowania się na stronie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich jako partnerzy SIR.  Działania Sieci SIR na poziomie krajowym koordynuje Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Na stronie www.sir.cdr.gov.pl znajdują się aktualne informacje na temat podejmowanych działań a także bazy danych innowacyjnych rozwiązań i prac naukowo badawczych.

Operacja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.

Anna Tobiasz