Relacja ze szkolenia pn. „Innowacyjne technologie w przetwórstwie mięsnym na poziomie gospodarstwa rolnego”
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II. Instytucja Zarządzająca – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizował operację pn. ”Innowacyjne technologie w przetwórstwie mięsnym na poziomie gospodarstwa rolnego”. Szkolenie odbyło się w dniu 12 września br. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, Wydział Technologii Żywności pod kierownictwem prof. dr hab. inż. Władysława Migdała. W szkoleniu uczestniczyło 20 osób, w skład których weszli rolnicy i doradcy.
Celem szkolenia było przekazanie wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zakresie przetwarzania produktów mięsnych w gospodarstwie rolnym. Rozwój małego przetwórstwa w obrębie gospodarstwa rolnego daje możliwość wykorzystania surowców własnych w produkcji, skrócenie łańcucha dostaw producent- konsument, zróżnicowania działalności rolniczej oraz podniesienia kondycji ekonomicznej gospodarstw na obszarach wiejskich. Konsument końcowy kupując produkty przetworzone będzie miał pewność ich jakości i pochodzenia co niejednokrotnie nie jest to możliwe z różnych względów. Zależy na tym na pewno wszystkim, także ostatnie działania MRiRW wychodzą temu naprzeciw (możliwość wsparcia przetwórstwa środkami pomocy UE oraz preferencje w kontekście wprowadzanych od 01.01.2017 r przepisów umożliwiających rozwój rolniczego handlu detalicznego (RHD) zmian w przepisach w szczególności przetwórczych i możliwości prowadzenia działalności dotychczas traktowanej jako pozarolnicza na specjalnych zasadach Rozwój tej formy dywersyfikacji dochodów rolniczych tak korzystnej zarówno dla rolników-przetwórców jak i konsumentów końcowych.
W trakcie szkolenia uczestnicy otrzymali wiedzę z zakresu technologii produkcji , wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem rolniczego handlu detalicznego. Zajęcia prowadzone były z podziałem na część: teoretyczną (wykłady obejmujące 3 godziny dydaktyczne) i praktyczną (warsztaty 5 godzinne obejmujące proces produkcyjny: kiełbasy, parówek i szynki).
W ramach operacji opracowana została publikacja w ilości 500 szt. w której zawarte zostały zagadnienia dotyczące: procesów produkcyjnych oraz bezpieczeństwa żywności przy zakładaniu małego przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego. Publikacja przekazana została uczestnikom szkolenia oraz mieszkańcom obszarów wiejskich celem dotarcia do szerszej grupy beneficjentów zamierzających w najbliższym czasie uruchomić w swoim gospodarstwie małe przetwórstwo. Efektem przeprowadzonych działań ma być wartość dodana operacji poprzez dywersyfikację dochodów rolniczych oraz rozwój lokalnego przetwórstwa.
W celu ułatwienia wymiany informacji zachęcamy wszystkich zainteresowanych do zarejestrowania się na stronie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich jako partnerzy SIR. Działania Sieci SIR na poziomie krajowym koordynuje Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Na stronie www.sir.cdr.gov.pl znajdują się aktualne informacje na temat podejmowanych działań a także bazy danych innowacyjnych rozwiązań i prac naukowo badawczych.
Operacja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.
Anna Tobiasz