Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
24 października 2007

Seminarium o produktach regionalnych w Żegocinie

18 października 2007 r. w Żegocinie odbyło się seminarium na temat: "Produkty regionalne ofertą markową gospodarstw agroturystycznych Małopolski". Seminarium adresowane było do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, kwaterodawców i wytwórców tzw. tradycyjnych produktów. Ziemia bocheńska obfituje w produkty żywnościowe wytwarzane według starych receptur. W gminie Żegocina i gminach sąsiednich jest ich szczególnie dużo. Należałoby je zidentyfikować i chronić przez wpis do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez Ministra Rolnictwa. Ochronie podlega nazwa, receptura, walory smakowe i żywieniowe. Produkty te są już i mogą być w większej skali elementem składowym tzw. produktu agroturystycznego ziemi bocheńskiej, na który składają się między innymi: kwatera, atrakcje architektury i krajobrazu, osobliwości przyrody, praca w gospodarstwie kwaterodawcy oraz żywność. Produkty tradycyjne, zarejestrowane mogą mieć chronioną nazwę i stanowić wyłączność danego terenu. Same w sobie są i będą atrakcją dla której turyści przyjeżdżają do nas. Trzeba te produkty rejestrować.
Żegocińskie seminarium było jednym z 10 szkoleń na terenie Małopolski, organizowanych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach przy udziale Urzędu Marszałkowskiego województwa. Seminarium żegocińskie zorganizował Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni dzięki pomocy samorządu gminy Żegocina, Pań z Zespołu Zespołu Regionalnego z Łąkty Górnej. Finansowo wsparte zostało przez Fundację Fundusz Współpracy w ramach programu "Agro - Smak 2". Program "Agro-Smak 2" jest kontynuacją niektórych elementów Polsko-Amerykańskiego Projektu Rozwoju Produktów Lokalnych "Agro-Smak" i realizowany jest na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej przez Fundację Fundusz Współpracy. Obok wykładów na temat rejestracji i ochrony produktów tradycyjnych, zasad tworzenia grup producentów, marketingu w agroturystyce z wykorzystaniem tych produktów, uczestnicy mogli smakować kilkanaście przysmaków wykonanych przez panie z Łąkty Górnej, które przygotowały stół zastawiony wyłącznie produktami tradycyjnymi.
Na stole znalazły się: kotlety z pęcaku panierowane w otrębach z dodatkiem macierzanki, kapusta z krupami i fasolą Piękny Jaś, placek drożdżowy z rabarbarem z dodatkiem mąki orkiszowej, ciasteczka drożdżowe św. Hildegardy z mąki orkiszowej, łąkiecki chleb wiejski z dodatkiem orkiszu, surówki, sałatki i soki oraz wina z malin, wiśni i jabłek sporządzone według oryginalnych receptur. Przepisy te znajdują się w Żegocińskiej Książce Kucharskiej wydanej w 2002 roku i wznowionej w 2005 r. Spotkanie było możliwe do zorganizowania dzięki pomocy Pani Zofii Grabskiej wraz z Zespołem z Łąkty Górnej, Barbary Urban i Kingi Rzymek z MODR.
W spotkaniu wziął udział wójt gminy Jerzy Błoniarz, który podkreślał w swojej wypowiedzi ważność zachowania tego co tradycyjne, zdrowe i przyjazne ludziom. Dla mieszkających na naszym terenie jak i przyjezdnych. Produkty te mogą być wizytówką naszego terenu, przyciągającą znawców i smakoszów dobrej, tradycyjnej żywności. Trzeba ją zidentyfikować i oferować tym, którzy już dzisiaj chcą zapłacić dobre pieniądze za dobre jedzenie.

Wacław Majcher