Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
02 grudnia 2011

Smaki małopolskiej kuchni na Wojewódzkim Konkursie Potraw Regionalnych w Krakowie

2 grudnia 2011 roku, w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie odbył się Wojewódzki Konkurs Potraw Regionalnych.
Organizatorami Konkursu, jak co roku, byli: Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych i Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Organizację konkursu wsparł również samorząd województwa małopolskiego przyznając środki z programu „Nasz region, nasza szansa”.
Celem konkursu jest popularyzacja potraw regionalnych i ukazanie piękna małopolskiej tradycji.
W Konkursie uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z Dojazdowa - gmina Kocmyrzów, Niegowici - gmina Gdów, Kościelca - gmina Proszowice, Miękini - gmina Krzeszowice, Wawrzeńczyc - gmina Igołomia Wawrzeńczyce, Woli Batorskiej - gmina Niepołomice, Rusocic - gmina Czernichów, Przesławic - gmina Koniusza, Kobielnika - gmina Wiśniowa oraz Gminne Koło Gospodyń Wiejskich z Tokarni.

Uczestniczki Konkursu przygotowały potrawy związane z obchodami Świat Bożego Narodzenia, zgodnie z tradycjami danego regionu. Na suto zastawionych stołach, pięknie udekorowanymi akcentami świątecznym, posmakować można było wyśmienitych pierogów, potraw z ryb, tradycyjnej zupy grzybowej, barszczu z uszkami, doskonałych makowców, pierników oraz innych tradycyjnych specjałów.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej Małopolski w osobach Andrzeja Harężlaka Wicewojewody Małopolskiego, Wojciecha Kozaka Wicemarszałka Województwa Małopolskiego, którzy w swoich wystąpieniach zwrócili uwagę na ogromne znaczenie jakie  dla przyszłości regionu ma dziedzictwo kulturowe w tym także kulinarne.
W spotkaniu uczestniczyli także Władysław Serafin Prezes Krajowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz przedstawiciele instytucji otoczenia rolnictwa - Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS), Agencji  Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Oddziału w Krakowie, Agencji Rynku Rolnego, przedstawiciele Gmin województwa małopolskiego oraz gospodarze tego spotkania Pan Bohdan Laskosz Wiceprezes Zarządu  WZRKiOR i Zbigniew Tomaszek, pełniący obowiązki Dyrektora MODR.



Komisja Konkursowa powołana przez organizatorów biorąc pod uwagę jakość, smak przygotowanych potraw a także zgodność z tradycją, bardzo wysoko oceniła zgłoszone do konkursu potrawy przyznając wszystkim uczestnikom równorzędne nagrody i okolicznościowe dyplomy.
Konkursowi Towarzyszył występ Kapeli Ludowej „Maszkowiacy” z Maszkowa, gmina Iwanowice, która zaprezentowała dawne kolędy i pastorałki wprowadzając wszystkich w świąteczny nastrój.

                                                                                        Grażyna Poloczek