Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
22 stycznia 2007

Spotkanie producentów trzody chlewnej z Małopolski w Brzesku

Tradycyjnie już producenci trzody chlewnej spotykają się w Brzesku aby wymienić między sobą doświadczenia i pogłębić swoją wiedzę. Organizatorzy tych spotkań Stowarzyszenie Producentów i Doradców Rolnictwa i Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprosili do współpracy dwie firmy Inter Yeast z Krośniewic oraz San Vit z Gniezna.

Tematyka wykładów nawiązywała do aktualnych problemów producentów świń, a mianowicie:

  1. Stosowanie pasz leczniczych w oparciu o diagnostykę laboratoryjną
  2. Naturalne bioregulatory o działaniu dietetycznym i probiotycznym na przykładzie drożdży piwnych.

W spotkaniu uczestniczyli oprócz rolników również lek. weterynarii oraz doradcy z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Zaproszenie tych trzech grup zawodowych równocześnie nie było przypadkowe, bowiem wszyscy działamy w kierunku uzyskania ostatecznego produktu jakim jest wysokiej jakości mięso wieprzowe z zachowaniem małopolskiego smaku. Rolnicy z Małopolski zapewne długo jeszcze nie dorównają Wielkopolsce w znakomitej organizacji i skali produkcji świń, ale mamy przewagę w możliwościach produkowania mięsa wieprzowego o wyjątkowych walorach smakowych. Małopolska Ziemia wykreowała znakomite wyroby z mięsa wieprzowego wpisane na listę wyrobów regionalnych i tradycyjnych.

Spotkanie otworzył Andrzej Gmiąt inicjator brzeskich szkoleń integracyjnych i zaprezentował strategię produkcji małopolskiej wieprzowiny.

W pierwszej części wystąpił dr med. wet. Piotr Kołodziejczyk, który przedstawił temat. "Praktyczne uwagi na temat streptokokozy świń i sposobów jej zwalczania".Doktor Piotr Kołodziejczyk prezentuje odchodzącą niestety do przeszłości solidną szkołę nauki od ucznia do mistrza, tym ostatnim już w tej chwili jest pod względem wiedzy i sposobu jej przekazu rolnikom. W trakcie wykładu wspominał swoją pracę w Instytucie Weterynarii w Puławach pod okiem pana prof. dr hab. Zygmunta Pejsaka.

Lekarz weterynarii Karol Wierzchosławski przedstawił prawidłową drogę postępowania przy diagnozowaniu chorób świń w oparciu o analizy laboratoryjne. Firma San Vit jest bardzo dobrze przygotowana do świadczenia usług doradczych dla producentów świń, którzy chcą wdrażać programy ochrony zdrowia w swoich chlewniach.

W drugiej części uwaga słuchaczy skupiła się na znanych hodowcom świń drożdżach piwnych, ale prezentowanych w nowoczesnej formule. preparatów drożdżowych. Działanie zawartych w drożdżach substancji biogennych przedstawił prof. dr hab. J. Preś, naukowiec z ogromnym dorobkiem i doświadczeniem w zakresie żywienia zwierząt.

W trakcie przerwy wymieniano doświadczenia i zachwycano się wyrobami z małopolskiej wieprzowiny, które przygotowała restauracja Galicyjska gdzie spotkanie się odbyło.

Efekty działania drożdży piwnych na różnych grupach produkcyjnych świń zaprezentował prof. dr hab. Fochus. Pan profesor Fochus podzielił się również swoimi bogatymi doświadczeniami z zakresu prawidłowego układania dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych świń.

Spotkanie w Brzesku było doskonałą okazją do zaprezentowania znakomitego kompendium wiedzy jakim jest Trzoda Chlewna. Trudno dziś sobie wyobrazić, aby producent świń, którego oferta produkcyjna skierowana jest na rynek nie śledził nowości i porad zawartych w Trzodzie Chlewnej.

Spotkanie zakończyło się złożeniem życzeń świątecznych i nadzieją organizatorów, że małopolska wieprzowina zdobędzie jeszcze większe uznanie wśród konsumentów w kraju i zagranicą.

Andrzej Gmiąt