Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
22 lipca 2016

Wizyta małopolskich hodowców w gospodarstwie Gut Hülsenberg GmbH w Niemczech

Pamiątkowe zdjęcie uczestników wyjazdu, gospodarzy i organizatorów

Na przełomie czerwca i lipca br., dzięki uprzejmości polskiego i niemieckiego zarządu firmy Schaumann, 40. hodowców bydła mlecznego oraz trzody chlewnej z województw małopolskiego, śląskiego i opolskiego wzięło udziału w szkoleniu wyjazdowym z zakresu najnowocześniejszych technologii w hodowli i żywieniu krów mlecznych oraz świń. Współorganizatorem wyjazdu był Dział Systemów Produkcji Rolnej, Ekologii i Ochrony Środowiska Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Szkolenie miało charakter wizyty studyjnej w kampusie doświadczalno-produkcyjnym Gut Hülsenberg (miejscowość Wahlstedt, północne Niemcy, kraj związkowy Szlezwik-Holsztyn, ok. 70 km od Hamburga), podczas której uczestnicy wzięli udział w wykładach z zakresu żywienia bydła i świń, zwiedzili laboratoria analityczne, biogazownię, silosy i obszar hodowli krów mlecznych. Przybyłych na miejsce gości serdecznie powitali panowie Götz Resenhoeftpan – zarządca Gut Hülsenberg oraz Marek Poławski – Prezes polskiego oddziału firmy, który towarzyszył nam podczas wizyty tłumacząc wykłady i część praktyczną szkolenia.

Firma Schaumann należy do kompanii Huelsenberg Holding GmbH&Co. działającej w 50 krajach w branżach: elektroniki przemysłowej, rolnictwa, bioenergetyki i biotechnologii. Przedsiębiorstwo Schaumann do dziś prowadzone jest w oparciu o zasadę wiarygodności wyników ekonomicznych w produkcji, czyli „nie wyniki analiz a zwierzę powie prawdę o produkcie”, wyznawaną przez jego założyciela – Heinricha Wilhelma Schaumanna, żyjącego w latach 1904-1992. Wszystkie produkty firmy, zarówno dodatki paszowe jak i produkty biotechnologii, są wprowadzane na rynek dopiero po pozytywnym przejściu testów produkcyjnych i strawnościowcych z udziałem zwierząt, czy w komorach biofermetacyjnych w rzeczywistych warunkach. Gospodarstwo doświadczalne funkcjonuje od 1953 r., do którego w 1966 r. reimportowane zostały pierwsze krowy mleczne rasy holsztyńsko-fryzyjskiej ze Stanów Zjednoczonych, a 3 lata temu na terenie kampusu wybudowane zostały nowoczesne obiekty doświadczalno-naukowe, laboratoria oraz centrum konferencyjne. Obecnie gospodarstwo składa się z:

- obszaru dla bydła, w skład którego wchodzą 2 obory dla krów mlecznych, nowoczesny cielętnik z 2013 r. i budynek dla młodzieży wraz z okólnikiem i pastwiskiem, „centrum mlecznego” z halą udojową, budynek do prowadzenia doświadczeń z udziałem cieląt,

- obszaru doświadczalnego dla trzody chlewnej: dla 200 prosiąt, 400 tuczników,

- obszaru doświadczalnego dla drobiu: dla 120 niosek i 600 brojlerów,

- biogazowi zbudowanej z 2 niezależnych linii komór fermentacyjnych,

- zbiornika na gnojowicę,

- zespołu laboratoriów analitycznych funkcjonujących w ramach Instytutu Badawczego ISF,

- centrum szkoleniowego, kantyny i sali konferencyjnej,

- budynku administracyjnego,

- magazynu na sprzęt i park maszynowy połączonego z warsztatem,

- 2 odrębnych linii silosów przejazdowych (osobno dla potrzeb bydła i biogazowni),

- wagi przejazdowej,

- 653 ha pól uprawnych.

W 2016 r. w Gut Hülsenberg uprawia się kukurydzę na kiszonkę i ziarno, żyto z przeznaczeniem na GPS, pszenicę, jęczmień, trawy oraz poplony.

W ramach spółki Schaumann prowadzona jest także fundacja wspierająca młodych naukowców, która współpracuje z ośrodkami naukowymi, instytutami badawczymi i uniwersytetami, m.in. w Clausthal czy w Rostocku. W zakresie doświadczeń i wykorzystania odnawialnych źródeł energii firma współpracuje z Izbą Rolniczą regionu Dolnej Saksonii.

Obszar hodowli bydła mlecznego

W gospodarstwie utrzymywanych jest 230 krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. W roku 1996 przeciętna wydajność stada wynosiła 8 600 kg, obecnie jest to 12 tys. kg mleka o zawartości 3,27 % białka i 3,90 % tłuszczu. Średnia dzienna wydajność wynosi 18-22 kg/szt., a w przypadku najlepszych krów jest to nawet 27 kg. Przeciętna długość użytkowania krów w gospodarstwie wynosi 3,2 laktacji, średnia życiowa wydajność liczona od urodzenia do opuszczenia stada wynosi 18,2 kg/szt./dzień. Jako kryterium ekonomiczne w gospodarstwie przyjmuje się średnią dzienną produkcję od sztuki na poziomie minimum 15,5 kg oraz minimalny udział mleka w laktacji wyprodukowanego z pasz objętościowych w ilości 7000 kg. Okres międzywycieleniowy wynosi 405 dni (gospodarstwo nie dąży do uzyskania cielęcia co roku), pierwsze krycie następuje w 80-90. dniu po wycieleniu. Zdaniem Martina Grabowa – głównego doradcy w zakresie hodowli i żywienia bydła, wcześniejsza inseminacja z uwagi na występujący u krów w tym okresie ujemny bilans energii jest nieskuteczna. Zasuszenie trwa 6 tygodni, a w przypadku krów o nadmiernej kondycji – 8 tyg. Krowy w tym czasie żywione są 1-fazowym TMR-em przygotowywanym 3x w ciągu tygodnia. W okresie okołoporodowym dąży się do maksymalizacji pobrania pasz oraz stymulowania układu odpornościowego krów poprzez stosowanie w ich żywieniu kiszonek i TMR-u wysokiej jakości i bardzo dobrej strawności oraz kontroli pobrania witamin A, E, selenu, jodu, cynku i żelaza. W tym celu stosowana jest m.in. wit. A chroniona przed rozkładem w żwaczu oraz związki mineralne o wysokiej przyswajalności w postaci chelatowanych połączeń organicznych z aminokwasami – glicynianów i lizynianów. W produkcji mleka dąży się do spłaszczenia i łagodnego obniżania krzywej laktacji oraz utrzymania stałej i wysokiej produkcji do końca okresu dojenia. Jak twierdzą specjaliści od hodowli i żywienia w Gut Hülsenberg, taki system zapobiega występowaniu zatrzymania łożyska, ketozy i gorączki mlecznej. W gospodarstwie priorytetem jest również maksymalizacja okresu użytkowania krów.

 

Pokaz zakiszania zielonki z żyta ozimego

 

Pan Martin Grabow tłumaczy wyniki pokazu rozpuszczalności żelaza z różnych form połączeń chemicznych stosowanych w produkcji dodatków mineralnych

 

Martin Grabow omawia jakość kiszonek i strukturę TMR-u

Bydło mleczne zajmuje łącznie 4 otwarte, wysokie i przestrzenne budynki inwentarskie: cielętnik, budynek dla młodzieży, 2 obory dla krów mlecznych (z 1997 i 2010 r.). Wszystkie budynki dla każdej z grup wiekowych bydła skonstruowane są ze ścian długich otwartych wzdłuż całej ich linii i zabezpieczonych siatkami przeciwwietrznymi oraz regulowanymi kurtynami, wyposażone są w świetliki kalenicowe, posiadają też dachy izolowane termicznie, co sprawia, że nienagrzewaną się, są dobrze przewietrzone i zapewniają zwierzętom komfortowe warunki bytowania. Taki system budownictwa niweluje konieczność montowania wentylatorów. Nowsza obora wyposażona jest w poidła wannowe. Cielęta przez pierwsze 14. dni życia utrzymywane są w indywidualnych boksach ustawionych szeregowo trójkami. Boksy wyposażone są w kółka i mogą być przemieszczane, np. na zewnątrz budynku cielętnika. W 15.dniu życia cielęta przechodzą do drugiej części budynku, gdzie utrzymywane są najpierw grupowo na głębokiej ściółce. Ze względu na przestrzeganie rygoru higienicznego w gospodarstwie w przypadku cieląt stosuje się zasadę „pomieszczenie pełne – pomieszczenie puste” z kompleksową dezynfekcją cielętnika pomiędzy cyklami zasiedlenia, a przed wejściem do cielętnika zamontowane są też maty dezynfekcyjne. W cielętniku znajduje się też wydzielona część służąca do przeprowadzania kwarantanny. Na terenie kampusu znajduje się pomieszczenie do prowadzenia doświadczeń z udziałem cieląt, przewidziane dla około 100 szt. W żywieniu cieląt najpierw stosowana jest mieszanka muesli, granulatu z traw/lucerny i gniecionych ekstrudowanych płatków z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, a następnie tzw. suchy TMR. W wieku 5. miesięcy cieliczki przemieszczane są do wolnostanowiskowego jałownika z dostępem do okólnika i pastwiska. W jałowniku i oborach zwierzęta korzystają z dwurzędowego układu legowisk umieszczonych po obu stronach budynku przedzielonego korytarzem przejazdowym i szerokimi stołami paszowymi. Powierzchnia stołów paszowych zabezpieczona jest żywicą epoksydową o szerokości 1 m. W jednej oborze legowiska wyłożone są materacami gumowymi, w drugiej – materacami ze słomy i wapna. Korytarze gnojowe stanowią „uszorstnione” betonowe ruszty również częściowo wyłożone matami gumowymi i obsługiwane przez zgarniacze odchodów. Porodówka zajmuje 3 obszerne, szerokie i wygodne boksy ścielone grubo słomą, ulokowane przy wejściu do  jednej z obór. Krowy dojne żywione są systemem TMR, w skład którego wchodzi kiszonka z kukurydzy, kiszonka z traw i mieszanka treściwa złożona z ziarna kukurydzy, pszenicy, poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej, melasowanych suszonych wysłodków buraczanych i dodatków mineralnych. Pobranie pasz wynosi 23,6-24,2 kg suchej masy, niedojady są regularnie ważone, a w gospodarstwie dąży się do tego, aby ich ilość nie przekraczała 5-8%. W ramach prowadzonych doświadczeń żywieniowych tworzone są najczęściej 2 grupy krów po minimum 60 szt. w każdej. Po 1 etapie badań zwierzęta są zamieniane grupami, co pozwala na obiektywne porównanie wyników doświadczeń w rzeczywistych warunkach. Krowy dojone są dwukrotnie w ciągu doby w hali udojowej typu bok w bok, 2 x 12 stanowisk. Nowsza obora wyposażona jest w sterowaną i otwieraną stalową klapę zamontowaną w poprzek korytarza paszowego i naprzeciwległych stanowisk, która tworzy korytarz przepędowy łączący 2 strony obory i otwierający się na czas doju – krowy nauczone są samodzielnego przechodzenia do poczekalni przed halą udojową.         

Widok ogólny obór:   

W cielętniku i odchowalni młodzieży:  

Każda grupa wiekowa krów ma zapewniony wysoki komfort bytowania


Biogazownie

 

 

W gospodarstwie znajdują się 2 funkcjonujące niezależne od siebie linie do wytwarzania biogazu, służące do celów doświadczalnych oraz produkcyjnych. Od 2009 r. biogazownie pracują na 98 % swojej wydajności. Każda z nich składa się z:  dwóch komór fermentacyjnych o pojemności 1500 m3 z małym i dużym mieszadłem, dwóch mniejszych zbiorników (1300 m3 każdy) do wtórnej fermentacji wyposażonych w jednakowe mieszadła zanurzeniowe oraz dwóch zbiorników służących jako magazyny na poferment o pojemności 3000 m3 każdy, wyposażonych w 2 programowane mieszadła. Do produkcji biogazu wykorzystuje się kiszonkę z kukurydzy, kiszonkę z traw i całych roślin zbożowych oraz gnojowicę bydlęcą. Do obu linii codziennie dostarczanych jest ok. 35 t świeżej masy materiału, ważonego bezpośrednio przed załadowaniem i zaszczepianego odpowiednimi gatunkami mikroorganizmów – w zależności od rodzaju i składu surowców używanych do biofermentacji. Wszystkie substraty, półprodukty i produkty na każdym etapie inkubacji są ważone i analizowane pod kątem składu chemicznego i mikrobiologicznego. Celem zaszczepiania i dodawania substratów energetycznych do zakiszanej biomasy jest – oprócz zwiększenia efektywności produkcji biogazu – uzyskanie równomiernej, pulchnej, półpłynnej masy bez twardej skorupy, co wpływa na mniejsze zużycie energii potrzebnej do pracy mieszadeł. Fermentacja prowadzona jest w stałych i kontrolowanych warunkach ciśnienia, temperatury. Odrębność linii pozwala na niezależną produkcję, uzupełnianie biomasy tylko składnikami których brakuje w danej komorze i prowadzenie doświadczeń porównawczych. Moc produkcyjna każdej z biogazowi wynosi 780 kW. W każdej z linii znajdują się czujniki i urządzenia służące do odczytu i analizy zawartości dwutlenku węgla, siarki i metanu oraz system alarmowy. Co roku zakład przechodzi kontrolę jakości wyprodukowanego gazu. Wszystkie substraty dodawane w trakcie produkcji biogazu opakowane są w  biodegradowalne worki, które w procesie fermentacji ulegają rozpuszczeniu. W dniu szkolenia mieliśmy okazję przyjrzeć się technologii zakiszania całych roślin żyta ozimego – zielonka zbierana w fazie dojrzałości woskowej ziarna, po dokładnym rozdrobnieniu, starannym ugnieceniu w silosie przejazdowym (o wysokości ok. 10 m i szerokości ok. 30 m) zaszczepiona została mieszaniną bakterii kwasu octowego i przykryta 3-warstwową folią. Technologia ta pozwala na szybkie uzyskanie substratu do produkcji biogazu – silos można otworzyć po ok. 2-3 tygodniach, bez ryzyka strat fermentacyjnych. Uzyskany biogaz przetwarzany jest na prąd, który następnie jest sprzedawany do lokalnej sieci zasilającej pobliskie miejscowości (ok. ¾ produkcji). Ciepło otrzymywane z biogazowi wykorzystywane jest także do zasilania obiektu dla cieląt oraz podgrzania wody do mycia. Do obsługi biogazowi oraz prac polowych związanych z zaopatrzeniem komór fermentacyjnych w surowiec zatrudnione są 4 osoby. Poferment po zważeniu i analizie składu chemicznego wykorzystywany jest jako nawóz. Gospodarstwo pod względem produkcji komponentów do produkcji biogazu jest samowystarczalne.

Laboratoria Instytutu Badawczego ISF

Na terenie kampusu znajduje się Instytut Badawczy wraz z laboratoriami analitycznymi, w których na stałe zatrudnionych jest łącznie 17 pracowników. Instytut prowadzi liczne doświadczenia, zarówno zlecone z zewnątrz przez różne uczelnie i przedsiębiorstwa, jak i wynikające z potrzeb własnych firmy. W laboratoriach prowadzone są analizy chemiczne i mikrobiologiczne kiszonek i innych pasz objętościowych, mieszanek i premiksów mineralnych, dodatków paszowych, prowadzone są doświadczenia strawnościowe, fizyczne (np. dotyczące rozpuszczalności preparatów mlekozastępczych, inokulantów, siły nacisku na zakiszaną zielonkę w silosach), badania efektywności różnych zakiszaczy i konserwantów w ochronie składników pokarmowych przed rozkładem, badania stabilności tlenowej kiszonek wg metody Honiga. W kiszonkach, materiałach i dodatkach paszowych, substratach fermentacyjnych i pofermencie oznaczany jest skład chemiczny: zawartość suchej masy, białka i tłuszczu surowego, skrobi, węglowodanów, frakcji włókna, etanolu, kwasów organicznych, metali ciężkich, makro- i mikroelementów, a także skład mikrobiologiczny: izolowane są mikroorganizmy pożyteczne (bakterie kwasu mlekowego, octowego), jak i  mikroflora niepożądana – grzyby pleśniowe z oznaczeniem ich gatunków, drożdże, clostridia.

 

Pan Dietmar Ramhold – kierownik instytutu ISF omawia procedurę badania stabilności tlenowej kiszonek wg metody Honiga

 

W laboratorium chemicznym

 

Laboratorium „fermentacyjne” – tutaj testuje się efektywność różnych substratów i szczepionek w mikroskali

Jałówki na pastwisku:

 

Szkolenie zakończył wspólny obiad gospodarzy, organizatorów i uczestników z Polski. MODR w Karniowicach serdecznie dziękuje firmie Schaumann, a w szczególności panom Markowi Poławskiemu oraz Piotrowi Kwiecińskiemu za organizację wyjazdu, zapewnienie uczestnikom wysokiego i merytorycznego poziomu szkolenia, a także za gościnność i ciepłe przyjęcie w Gut Hülsenberg.

Tekst i zdjęcia: Agata Karpowicz