Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
02 października 2019

Wspieranie działań innowacyjnych i współpracy w produkcji warzywniczej - wyjazd studyjny do Holandii

W dniach 24-27 września 2019 r. odbył się wyjazd studyjny do Holandii pt. „Wspieranie działań innowacyjnych i współpracy w produkcji warzywniczej”. Organizatorem wyjazdu był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR). W wyjeździe wzięło udzięło 25 osób, w tym producenci rolni specjalizujący się w produkcji warzywniczej, doradcy i redaktor portalu podosłonami.pl.

Celem wyjazdu było poznanie specyfiki holenderskiego rolnictwa, zapoznanie się z bieżącą ofertą wiodących firm nasiennych oraz z innowacyjnymi metodami uprawy warzyw.

Dwudniowy program wyjazdu studyjnego obejmował uczestnictwo w targach w branży hodowlano-nasiennej, w tym dniach otwartych firmy Bejo. Dodatkowo uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia dużego rodzinnego gospodarstwa rolnego.

Holandia jest przykładem kraju, gdzie uprawia się intensywne rolnictwo. Wydajność z hektara jest tu kilkukrotnie większa niż w Polsce. Mimo słabych oraz ciężkich gleb, wilgotny i łagodny klimat sprawia, że uprawa roślin jest tu opłacalna. Holandia znajduje się w czołówce państw na świecie, które eksportują najwięcej produktów rolnych. Jednak warunki naturalne sprzyjają przede wszystkim hodowli zwierząt gospodarskich, zatem łąki i pastwiska zajmują większość użytków rolnych. Krajobraz holenderskiej wsi różni się znacznie od naszej, rodzimej. Wszechobecne niziny oraz kanały, rzeki są ogromnym atutem holenderskiego rolnictwa. Ułatwia to technologię uprawy roślin w polu oraz zapobiega katastrofalnym skutkom suszy, które bardzo mocno doświadczyły w tym roku naszych rolników.

Niezwykle cennym doświadczeniem była możliwość zwiedzenia holenderskiego gospodarstwa rolnego A. S. DE BOER  B. V. w Valbrugweg. Ma ono powierzchnię ponad 250 ha i specjalizuje się w uprawie tulipanów, ziemniaków oraz kapusty (białej, czerwonej oraz stożkowej). Specyfiką większości holenderskich gospodarstw jest rok roczna wymiana pól pod uprawę z zaprzyjaźnionymi gospodarstwami, a w efekcie odpowiednie zmianowanie. Ciężko było dojrzeć pole pozostawione bez okrywy roślinnej. Holenderscy rolnicy współpracują ze sobą na różnych płaszczyznach oraz dbają wspólnie o jakość gleby i jej wysoką kulturę.

Budynki gospodarcze i ich wyposażenie zrobiło na uczestnikach wyjazdu ogromne wrażenie. Właściciel gospodarstwa oprowadził producentów przez magazyn maszyn rolniczych, przechowalnie, w tym chłodnie z kontrolowaną atmosferą (o pojemności 16 tys. ton), linie do pakowania i chłodnie na gotowy towar. W trakcie prezentacji sprzętu rolniczego okazało się, że Holendrzy zwracają dużą uwagę na różnego rodzaju uprawki, m.in. w celu spulchnienia ciężkiej gleby. Następnie zaprezentowano chłodnie z kontrolowaną atmosferą. W takich kontrolowanych warunkach w temp. 1oC i odpowiednim stosunku tlenu do dwutlenku węgla, przechowywana jest przede wszystkim kapusta stożkowa, która jest bardzo delikatnym produktem. Kapusta biała i czerwona są przechowywane w standardowej chłodni. Pomieszczenia do przechowywania są wykorzystywane cały rok. W momencie, gdy ziemniaki ze standardowej chłodni w listopadzie są eksportowane, na ich miejsce wchodzi kapusta, którą zbierają do końca grudnia. Przechowywana jest ona w chłodni aż do lipca/sierpnia następnego roku. W międzyczasie przechowywane są tam również cebulki tulipanów. W pomieszczeniu, w którym znajdowała się linia do pakowania, było bardzo głośno. Pracownicy przygotowywali kapustę białą do pakowania. Jedną z form gotowego produktu do sprzedaży była kapusta, oczyszczona z liści zewnętrznych, przekrojona na dwie części i zafoliowana. U nas taka forma sprzedaży nie jest popularna.

W trakcie rozmowy oraz wymiany doświadczeń producenci z Polski wskazali na duży problem z mączlikiem w uprawie kapusty. W Holandii, ze względu na większe opady, sztuczne nawadnianie oraz silniejsze wiatry nie muszą się z nim zmagać, natomiast występuje u nich w dużym nasileniu wciornastek. Podobnie jak u nas, w Holandii występuje problem z dostępem do ŚOR, co utrudnia walkę ze szkodnikami w uprawach warzyw.

Producenci warzyw mieli również możliwość odwiedzenia targów organizowanych przez wiodące firmy nasienne m.in. Bejo Open Days, gdzie Paweł Glanowski przedstawiciel firmy Bejo, osobiście oprowadzał uczestników po poletkach doświadczalnych. Uwaga producentów skupiona była głównie wokół warzyw, które sami uprawiają, czyli: kapusty białej, czerwonej oraz pekińskiej, kalafiora, brokułu, marchwi, buraków i innych. Na terenie dni otwartych uczestnicy mogli zobaczyć 36 poletek demonstracyjnych w uprawie konwencjonalnej oraz 16 poletek ekologicznych, gdzie uprawianych było setki odmian warzyw. Nowe odmiany charakteryzowały się lepszymi parametrami zewnętrznymi, zwiększoną odpornością na choroby, przydatnością do przechowywania oraz smakowitością. Dużym zainteresowaniem cieszyła się kapusta stożkowa. Producenci stawiali pytania o technologię uprawy, o cechy odmianowe oraz przydatność jej uprawy w warunkach Małopolski.

W pomieszczeniach wystawowych były wyeksponowane w skrzyniach różne odmiany marchwi, buraka, pietruszki, pasternaku, cebuli, pora, szparaga, rzodkiewki, cukinii oraz jako ciekawostka zostały zaprezentowane siewki ziemniaka. Oliver F1 jest odmianą ziemniaka, którą można uprawiać właśnie z siewu. Obecnie te nasiona nie są jeszcze dostępnie w sprzedaży. Związane jest to z wciąż nie zadowalającym plonowaniem tej odmiany. Jest to jednak ziemniak, który charakteryzuje się bardzo dobrymi innymi cechami odmianowymi tj. lekko mączystymi bulwami, gładką skórką i, co podkreślają hodowcy, bardzo dobrym smakiem. Odmiana ta została również zaprezentowana na poletkach demonstracyjnych. Uczestnicy mogli zapoznać się również z odmianą Redlander, czyli pierwszą czerwoną (eko) cebulą z siewu, która jest odporna na mączniaka oraz odpowiednia do długiego przechowywania. Dodatkowo można tam było zobaczyć oraz skosztować innowacyjne koncepty Bejo w formie zapakowanych i gotowych do zjedzenia przekąsek z kalarepy, marchewki oraz selera. Całość dekorowały piękne kompozycje florystyczne, oczywiście z udziałem roślin warzywnych.

Na terenie targów producenci odwiedzili również szklarnie, gdzie testowane są nowe odmiany pomidora, papryki, oberżyny, ogórka oraz fasoli w formie tunelu. Warzywa są uprawianie na włóknie kokosowym w systemie automatycznego nawożenia i nawadniania, czyli fertygacji. Szklarnia wyposażona jest również w system ogrzewania oraz wentylacje. Ponadto do ochrony przed agrofagami stosowane są tam metody biologiczne m.in. poprzez zastosowanie dobroczynków w celu ograniczenia populacji przędziorków. W szklarni standardowo kwiaty zapylały trzmiele. Dodatkowo tuż przed wejściem do szklarni, pszczelarze zaprezentowali, jak wygląda i funkcjonuje rodzina pszczela.

Wyjazdy studyjne są szansą pogłębienia wiedzy nie tylko w produkcji roślinnej, ale również na temat innej kultury. Holenderska wieś to nie tylko intensywne rolnictwo i dobrze prosperujące gospodarstwa rolne, ale również oryginalny krajobraz, rozległe niziny z niezliczoną liczbą rzek, kanałów. To także urocze domki jednorodzinne, o stonowanej kolorystyce, wykonane z naturalnych materiałów tj. cegły i otoczone starannie wypielęgnowanymi ogródkami przydomowymi. To miejsce, do którego ogrodnik powinien wracać i czerpać inspirację.

Ilona Maczek
fot. Ilona Maczek, red. Piotr Bucki - podosłonami.pl