Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Walory żywieniowe pszenicy orkisz

Zawartość glutenu w mące orkiszowej jest wyższa niż w pszenicy zwyczajnej. Chleb wykonany z mąki orkiszowej jest dłużej świeży. W tej mące występuje dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają cholesterol w krwi człowieka. Orkisz zawiera  więcej witamin rozpuszczanych w tłuszczach, czyli A, E, D niż pszenica zwyczajna. Poza tym orkisz zawiera więcej witamin z grupy B: B1,B2 oraz PP.Podkreśla się też wysoką zawartość fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, kobaltu.

Orkisz korzystnie wpływa na układ trawienny i jest stosowany w dietach leczniczych. Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który roślina pobiera z gleb mineralnych. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację. Cynk zawarty w orkiszu jest uznanym terapeutykiem stosowanym w chorobach wątroby.

Duży udział ściśle przylegających plew i plewek stwarza co prawda szereg problemów w przetwórstwie, ale ma też i dobre strony. Po pierwsze stanowią one skuteczną ochronę ziarniaka w niekorzystnych warunkach siedliskowych- w wyziębionej glebie chronią przed patogenami. Grube i sztywne plewy gromadzą w sobie pozostałości metali ciężkich, których koncentracja w ziarnie jest dzięki temu zmniejszona. Plewy mają korzystne działanie ochronne nie tylko przed zanieczyszczeniami metalami ciężkimi ,ale i pestycydami, jak lindan czy DDT.

Ponato plewy chronią ukryte wewnątrz ziarniaki przed promieniowaniem radioaktywnym.

Plewy mają też zastosowanie gospodarcze. Wykorzystuje się je jako paszę i ściółkę dla zwierząt. Plewy są dobrym materiałem wyściółkowym kurzych gniazd- ptaki chętnie na nich siadają, a jajka zapadają się w plewach, dzięki temu się nie brudzą. Jaja wybiera się, czy też raczej wyławia, z grubej warstwy plew specjalną ażurową łopatką. Z plew produkuje się poduszki, napełnia nimi kołdry i materace. Uważa się, że plewy orkiszowe chronią przed poceniem i zapewniają dobry sen. Plewy orkiszowe są też dobrym materiałem izolacyjnym.

Z dojrzałego ziarna orkiszu produkowane są następujące grupy artykułów spożywczych:

  • odplewione ziarno, ziarno odplewione i polerowane, ziarno prażone;
  • mąka razowa i biała, otręby, płatki, kasze;
  • makarony;
  • pieczywo (chleb,bułki,pieczywo chrupkie);
  • ciastka, wafle;
  • kawy;
  • piwo, spirytus, wódki.

Jeszcze innym atrybutem pszenicy orkisz jest możliwość wykorzystywania ziarna w różnych fazach jego dojrzałości. ”Zielone ziarno” czyli orkisz zbierany w dojrzałości mlecznej, tzn. wówczas, gdy ziarno posiada już wszystkie składniki odżywcze, a nie jest jeszcze „nalane” skrobią, wysuszone bezpośrednio po zbiorze a następnie odplewione, charakteryzuje się wysoką zawartością białka i soli mineralnych. Zielone ziarno jest zjadane w postaci zup, kotletów, sosów, polewek, puddingów, dodatków do jogurtów itd. Stosowane jako dodatek do zup przysparza im aromatu. Jest ono chętnie spożywane m.in. przez panie dbające o zdrową cerę i szczupłą sylwetkę, a nawet konie wyścigowe.