Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
05 września 2014

Agroliga 2014 - rozstrzygnięcie etapu wojewódzkiego konkursu

W dniach 14,15,16 lipca 2014 r. na drogach Małopolski można było zobaczyć firmowy samochód Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Pasażerami samochodu byli członkowie Komisji Konkursowej Wojewódzkiej Edycji „Agroligi”. Gdyby ktoś podsłuchiwał ich w czasie jazdy, usłyszałby głównie zachwyty nad wspaniałościami małopolskiego pejzażu. Członkowie Komisji Konkursowej odwiedzili w tym roku 14 zgłoszonych do konkursu kandydatów, w tym 8 firm branży rolniczej i 6 gospodarstw rolnych. Jak co roku, trudnym zadaniem okazało się wybranie Mistrzów Małopolski w dwóch regulaminowych kategoriach, gdyż poziom i fachowość zarządzania zarówno firmami, jak i gospodarstwami rolnymi jest coraz wyższy.


Jednak po długiej i ostrej debacie wybraliśmy naszych reprezentantów w Krajowym Finale Konkursu „Agroliga 2014”.

I tak Mistrzem Małopolski w kategorii „ROLNIK” została


SZKÓŁKA ROŚLIN OZDOBNYCH EKO-GARTEN,

PAŃSTWA BARBARY I RYSZARDA GRZESIK

Z LIPNICY GÓRNEJ W POWIECIE BOCHEŃSKIM




Szkółka powstała w 1999 roku na bazie gospodarstwa rolnego. Miejscowość, gdzie znajduje się szkółka, czyli Lipnica Górna w gminie Lipnica Murowana, położona jest w malowniczym zakątku Wiśnicko-Lipnickiego Parku Krajobrazowego, na styku pogórza Wiślickiego i Beskidu Wyspowego. Szkółka prowadzi działalność na obszarze 25 hektarów, w tym na 2,5 hektarach jest produkcja w kontenerach, a na pozostałych gruntach prowadzone są uprawy drzew i krzewów iglastych i liściastych (5 ha drzew alejowych i 6 ha plantacji choinek). Państwo Barbara i Ryszard Grzesik od chwili powstania szkółki wkładają wiele starań, aby rośliny pochodzące z ich upraw były jak najwyższej jakości oraz w coraz szerszym asortymencie. Podczas naszego pobytu mieliśmy szczęście oglądać orgię barw i kształtów wszystkich roślin, uprawianych w zróżnicowanym terenie, co dodatkowo wzmacniało efekt piękna szkółki. Na terenie szkółki znajduje się punkt sprzedaży detalicznej roślin, środków, akcesoriów i urządzeń koniecznych w uprawie roślin ozdobnych. Właściciele szkółki zajmują się również projektowaniem, zakładaniem i pielęgnacją ogrodów i terenów zielonych. W ramach tej działalności prowadzone jest profesjonalne doradztwo w zakresie projektowania zieleni, doboru szaty roślinnej, zakładania i pielęgnacji całorocznej ogrodów. W szkółce zatrudnionych jest 19 osób. Na terenie swojego zamieszkania i pracy w gospodarstwie szkółkarskim Państwo Grzesik nie pozostają obojętni na potrzeby lokalnej społeczności, chętnie podejmują działania na rzecz gminy Lipnica Murowana, a najlepiej świadczą o tym dołączone do Karty Zgłoszenia do Konkursu „Agroliga 2014” listy intencyjne podpisane przez Wójta Gminy oraz Proboszcza Parafii św. Andrzeja Apostoła w Lipnicy Murowanej.

Mistrzem Małopolski w kategorii „FIRMA” zostało:

GOSPODARSTWO PASIECZNE „SĄDECKI BARTNIK”

ZE STRÓŻY W GMINIE GRYBÓW, W POWIECIE NOWOSĄDECKIM



Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” to firma rodzinna Państwa Anny i Janusza Kasztelewiczów, dla których pszczelarstwo jest czymś więcej, niż zawodem i pracą, to autentyczna pasja i fascynacja pszczołami. Firma znajduje się w Stróżach, niewielkiej miejscowości, malowniczo położonej na skraju Beskidu Sądeckiego. Tutaj rozstawione są pasieki w liczbie około 2000 pni rodzin pszczelich. Ekologicznie czysta okolica pozwala uzyskiwać najwyższej jakości miody, zarówno delikatne wiosenne, jak i ciemne spadziowe. Firma ma już 40-letnią tradycję, gdyż rozpoczęła swoją działalność w 1973 roku, a dynamicznie rozwinęła się po roku 1989. „Sądecki Bartnik” to firma zajmująca się kompleksowo pszczelarstwem. To nie tylko pozyskiwanie wspaniałych miodów, innych produktów pszczelich, ale także skup, uszlachetnianie, konfekcjonowanie i sprzedaż tego wszystkiego, co wyprodukowały pszczoły. Logo „Bartnika”, umieszczane na opakowaniach, rozpoznawalne jest nie tylko przez polskich konsumentów, ale jest dobrze znane w USA i krajach UE. Właściciele firmy od lat starają się dbać o współpracujących z nimi pszczelarzy. Prowadzone są prace hodowlane i wychów w uznanej pasiece zarodowej, wysokiej wartości matek pszczelich. W ofercie handlowej znajduje się sprzęt pszczelarski i fachowa literatura, prowadzone jest także doradztwo i edukacja. Od 2000 roku w „Sądeckim Bartniku” dostępne jest przez cały rok dla zwiedzających, Muzeum Pszczelarstwa z unikatowymi ulami figuralnymi i skrzyniowymi oraz zabytkowymi przyrządami dawnego pszczelarstwa. Niebagatelną pozycję w funkcjonowaniu firmy zajmuje działalność wydawnicza książek i produkcja filmów o tematyce pszczelarskiej (m.in. poradniki, albumy, reprinty, filmy szkoleniowe i popularnonaukowe). Wszechstronny i dynamiczny rozwój firmy oraz niezwykłe zaangażowanie jego właścicieli zaowocowało wieloma medalami i nagrodami na rynku polskim i zagranicznym. Wysokiej jakości produkty pszczele posiadają liczne certyfikaty społeczności krajowej i międzynarodowej. Państwo Kasztelewiczowie nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa w kwestii pielęgnowania najświetniejszych tradycji polskiego pszczelarstwa.

Komisja Konkursowa jak zwykle przyznała również Tytuły Wicemistrzowskie.


W kategorii „ROLNIK” otrzymały ten tytuł następujące gospodarstwa rolne:


PANA MARCINA WÓJCIKA,

EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO ROLNE „JASIONKA”

W KRZYWEJ, GMINA SĘKOWA, POWIAT GORLICKI




Krzywa to miejscowość położona prawie na końcu świata, swoim ukształtowaniem przypomina trochę amerykańskie rancza lub nowozelandzkie hodowle owiec. W tym pięknym plenerze Pan Marcin Wójcik prowadzi hodowlę i chów bydła mięsnego rasy Limousin na obszarze około 100 hektarów. Stado hodowlane liczy 30 krów, natomiast młode bydło opasowe w liczbie ponad 200 sztuk, odchowywane jest do przedziału wiekowego 8-12 miesięcy. Średniorocznie daje to od 3500 do 4500 kg mięsa kulinarnego, tzw. „różowej cielęciny kulinarnej”. W gospodarstwie, oprócz bydła przebywającego w miesiącach wiosenno/letnio/jesiennych na pastwiskach, Pan Wójcik hoduje 11 sztuk koni i hobbystycznie stado kóz (20 szt.). Właściciel nieustająco rozwija swoje gospodarstwo, korzystając z funduszy unijnych oraz ściśle współpracuje z Katedrą Hodowli Bydła Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (sam jest jego absolwentem) oraz czynnie udziela się na rzecz Stowarzyszenia Rozwoju sołectwa Krzywa.

PANA ANDRZEJA KOCONIA

W ŁOSOSINIE DOLNEJ, POWIAT NOWOSĄDECKI



Pan Andrzej Kocoń wraz z rodziną prowadzi gospodarstwo warzywnicze w tunelach i pod szkłem. Łącznie w szklarniach uprawianych jest 15 120 m2 ogórka i pomidora. Nowoczesne szklarnie typu Venlo wyposażone są w zautomatyzowany system ogrzewania, nawadniania kropelkowego, wentylacji i klimatu. Przy wysokiej produkcji (ogórek: 38-45 kg/1m2) niezbędna jest chłodnia warzywna ze sterowanym klimatem przechowywania ogórków i pomidorów. W gospodarstwie pracują Państwo Kocoń z synem. Sezonowo (10 m-cy w roku) zatrudnionych jest od 6 do 10 osób, jak nam powiedzieli gospodarze, od lat pracują u nich te same osoby, wdrożone już w tę specyficzną i wymagającą precyzji pracę.

PAŃSTWA SABINY I WIESŁAWA WIKTOR

W WOŹNIKACH, GMINA WITANOWICE, POWIAT WADOWICKI



Państwo Wiktor prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne na powierzchni 60 hektarów. Głównymi kierunkami produkcji są uprawa zbóż i kukurydzy oraz chów trzody chlewnej. Stan stada to 50 loch, od których odchowywanych jest średnio 20 prosiąt rocznie od 1 lochy. Żywienie oparte jest na paszach własnych, uzupełnianych koncentratami paszowymi. Gospodarstwo Państwa Wiktor to nowoczesne, bardzo dobrze funkcjonujące i o wysokim wyniku produkcyjnym przedsięwzięcie. Właściciele, dbając o systematyczny rozwój swojego gospodarstwa, korzystali ze środków finansowych UE, dzięki którym uzupełnili niezbędny do produkcji park maszynowy. Budynki inwentarskie spełniają wysokie wymagania dobrostanu zwierząt.


W kategorii „FIRMA” otrzymały ten tytuł następujące przedsiębiorstwa:


PRZETWÓRSTWO MIĘSNE „PŁATEK”

Z NOWEJ WSI SZLACHECKIEJ, GMINA LISZKI, POWIAT KRAKOWSKI



Właścicielami firmy są obecnie Państwo Marzena i Janusz Zalarscy, którzy przejęli prowadzenie przedsiębiorstwa od ojca Pani Marzeny Tadeusza Płatka. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek” oficjalnie został zarejestrowany w roku 1992 jako jednoosobowa firma. W 2011 roku został przekształcony w formę Spółki Jawnej, ale produkcja wędlin i wędzonek trwa nieprzerwanie od lat 50-tych ubiegłego wieku. Wyrobem wędlin i wędzonek zajmowali się ówcześnie ojciec i dziadek obecnych właścicieli: Władysław Płatek, który uczył się u mistrza wędliniarstwa Władysława Przebindy. Nazwisko to jest znane obok innych wytwórców kiełbasy lisieckiej, która była i jest wytwarzana z najlepszych gatunków mięsa i odpowiednio rozdrabniana. Państwo Zalarscy nadal bazują na doświadczeniu ojca. Nowoczesny zakład produkcyjny stwarza warunki do zachowania wysokiej jakości wyrobów i tradycji ich tworzenia. Na przestrzeni lat poszerzono asortyment wędlin, wzrosła produkcja, a smak i zapach wyrobów pozostaje bez zmian. Jakość surowca do wyrobu wędlin i wędzonek gwarantuje także własna produkcja trzody chlewnej i ubojnia. Pani Marzena Zalarska prowadzi bowiem własne gospodarstwo rolne o powierzchni 20 hektarów oraz chów trzody chlewnej.

SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W WIEPRZU, POWIAT WADOWICKI


W 2010 roku Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu obchodziła 100-lecie istnienia. Historia tej firmy jest niezwykle ciekawa, jej funkcjonowanie od 1910 roku, nieprzerwanie podczas I wojny światowej i dwudziestolecia międzywojennego, zakłóciła dopiero II wojna światowa. Niemcy przyłączyli Wieprz do Rzeszy i przejęli pod swój zarząd także mleczarnię. Jedynym pozytywem w tym czasie było doprowadzenie przez okupanta do mleczarni prądu elektrycznego i sprowadzenie bardziej nowoczesnych maszyn. W latach 70-tych Wieprzowska Mleczarnia została przyłączona do Okręgowej Spółdzielni w Wadowicach i dopiero w latach 90-tych zrodził się pomysł ponownego gospodarowania na własną rękę. W obecnym kształcie Mleczarnia funkcjonuje jako nowoczesny zakład w pełni zmodernizowany i spełniający wymogi UE potwierdzone certyfikatem. Mleczarnia przetwarza ponad 20 tysięcy litrów mleka od około 80 rolników. Zakład zatrudnia 40 osób przy produkcji mleka spożywczego, śmietany, masła, serów twarogowych i żółtych, jogurtów, maślanki i kefiru. Wyroby wysokiej jakości można spotkać w sklepach Małopolski i Śląska.


PRZETWÓRSTWO MIĘSA „GAWOR” W PODSTOLICACH, POWIAT WIELICKI


Właściciel Pan Szczepan Gawor to jeden z wielu producentów wędlin, który łączy nowoczesność produkcji z wysoką jakością i tradycją. Firma istnieje od 1989 roku i jest firmą rodzinną. Nieduży zakład przetwórczy zatrudnia 7 osób, a wysokość produkcji to około 250 ton wędlin (w szerokim asortymencie) na rok. Nie stosowane są żadne sztuczne konserwanty, co decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie wyrobów. Firma pochwalić się może szeregiem certyfikatów, miedzy innymi zatwierdzonym przez COBICO „Jakość tradycji”, ECO (PL – ECO – 03). Na listę Ministerstwa Rolnictwa wpisanych jest także 6 produktów wytwarzanych w firmie „Gawor”. Firma bierze udział w licznych konkursach w Polsce i zagranicą, zdobywając laury dla swoich wyrobów.

PRZEDSIĘBIORSTWO ARKOP SP. Z O. O. W BUKOWNIE, POWIAT OLKUSKI


Firma ARKOP jest niekwestionowanym liderem w branży paszowej na rynku krajowym. Posiada również grono stale współpracujących klientów na rynkach zagranicznych. Przedsiębiorstwo istnieje od 1992 roku i głównymi obszarami działalności są dodatki paszowe i nawozy. Szeroki asortyment produktów opartych na najnowszych rozwiązaniach biotechnologicznych to w szczególności wysokiej klasy chelaty. Firma ściśle współpracuje z placówkami naukowymi i uczelniami, co w rezultacie pozwala na wytwarzanie produktów sprawdzonych i skutecznych. Produkty spełniają standardy jakości i ekologii, wymagania aktualnych przepisów prawa paszowego, nawozowego oraz chemicznego. W przedsiębiorstwie wdrożone są systemy zarządzania jakością, firma posiada liczne certyfikaty oraz jest członkiem organizacji EMFEMA i konsorcjum TREAC. Oprócz wysokiej jakości produkcji, firma ARKOP wspiera działania lokalne na rzecz społeczności powiatu olkuskiego: inicjatywy sportowe, edukacyjne, historyczne i charytatywne.


Komisja Konkursowa przyznała Wyróżnienia następującym gospodarstwom rolnym i firmom:

1. Państwu Danucie i Kazimierzowi Trojan z Kaszowa w powiecie krakowskim,

2. Panu Pawłowi Pazdanowi z Janowic w powiecie limanowskim

3. Producentowi Soków Owocowych „Słoneczna Tłocznia” z Żmiącej

w powiecie limanowskim

4. Firmie Roleski Ranch ze Starych Żukowic w powiecie tarnowskim

5. Sprzedaż Artykułów do Produkcji Rolnej „Rolnik” z Opatkowic w powiecie proszowickim


Wszystkim uczestnikom Konkursu gratuluję i dziękuję za udział w Wojewódzkiej Edycji Konkursu „Agroliga 2014”.


Mistrzowie Małopolski w kategorii „Rolnik” i „Firma” reprezentować będą nasze województwo w Krajowym Finale Konkursu „Agroliga 2014”


Chciałabym także serdecznie podziękować Pani Jadwidze Ciukaj z PZDR Tarnów oraz Panom Marianowi Kulpie i Franciszkowi Michno z PZDR Nowy Sącz, którzy już od 15 lat dzielnie wspierają mnie w pracach przygotowawczych do Konkursu oraz objeżdżają razem ze mną drogi i bezdroża Małopolski podczas zwiedzania gospodarstw i firm zgłaszanych do Wojewódzkich Edycji Konkursu „Agroliga”.

Opracowanie:

Krystyna Maliszewska

Przewodnicząca Komisji Konkursowej