Agroturystyka jako alternatywa rozwoju produktu tradycyjnego – relacja z konferencji

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Instytutem Zootechniki Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach zorganizował w dniu 8 grudnia br. konferencję nt. „ Agroturystyka jako alternatywa rozwoju produktu tradycyjnego” Celem wydarzenia była propagowanie idei rozwoju produktu tradycyjnego poprzez gospodarstwa agroturystyczne z wykorzystanie ras rodzimych jako inspiracji do kreowania nowych produktów, zarówno dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jak również lokalnych producentów w ramach krótkich łańcuchów dostaw. Promocja gospodarstw agroturystycznych poprzez produkt to najlepsza alternatywa popularyzacji walorów kulinarnych regionu.


Spotkanie zaszczycili swoją obecnością: Pan Piotr Serafin - doradcę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej oraz Prezes Małopolskiej Hodowli Roślin, Pan dr Krzysztof Duda - dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, Pani Jolanta Brudnik – dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie, Pani Agnieszka Szlubowska - dyrektor Urzędu Statystycznego w Krakowie, Pan dr Michał Szanduła - dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Pani Elżbieta Wróbel - zastępca dyrektora Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pan Michał Mrówka – zastępca dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Pani Krystyna Janecka - wiceprezes Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej oraz przedstawiciele instytucji okołorolniczych, samorządów, właściciele gospodarstw agroturystycznych i mieszkańcy obszarów wiejskich. Otwierając konferencję Pan Dominik Pasek – dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreślił: „Agroturystyka to wyjątkowe miejsce tworzone na przestrzeni wieloletniej tradycji rodzinnej, gdzie miało miejsce wiele zmian i zjawisk zachodzących w małopolskim rolnictwie chociażby rozwój rolniczego handlu detalicznego.

Agroturystyka z roku na rok owocuje kolejnymi innowacyjnymi przedsięwzięciami gospodarstw rolnych, rozwojem sfery edukacyjnej poprzez włączenie do sieci zagród edukacyjnych oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego wsi, służąc promocji obszarów wiejskich”. Wykład wprowadzający wygłosił Pan dr Krzysztof Duda – dyrektor Instytutu Zootechniki, który nakreślił łańcuch powiązań tradycji z kreowaniem wizerunku gospodarstwa poprzez produkt wysokiej jakości.


Swoje prezentacje wygłosili również: Pan Jędrzej Jakubowski, przedstawiając: „ Dobre praktyki rozwoju produktu tradycyjnego na przykładzie gospodarstwa agroturystycznego Gościniec Banica”.

W kolejnych wystąpieniach dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza prof. IZ oraz dr inż. Jolanta Calik omówiły „ Rodzime rasy wieprzowiny i drobiu jako źródło surowców dobrej jakości do wykorzystania w agroturystyce i przetwórstwie".


W części warsztatowej Pan Piotr Lenart, Koordynator Szlaku Kulinarnego Niech Cię Zakole przeprowadził warsztaty dotyczące efektywnego wykorzystania wieprzowiny i drobiu ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu. A podsumowaniem spotkania była degustacja produktów z drobiu i wieprzowiny. Mamy nadzieję, że produkty ras rodzimych zostaną na stałe wpisane w ofertę kulinarną gospodarstw agroturystycznych.

