Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
12 grudnia 2022

Agroturystyka jako alternatywa rozwoju produktu tradycyjnego – relacja z konferencji

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Instytutem Zootechniki Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach zorganizował w dniu 8 grudnia br. konferencję nt. „ Agroturystyka jako alternatywa rozwoju produktu tradycyjnego” Celem wydarzenia była propagowanie idei rozwoju produktu tradycyjnego poprzez gospodarstwa agroturystyczne z wykorzystanie ras rodzimych jako inspiracji do kreowania nowych produktów, zarówno dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jak również lokalnych producentów w ramach krótkich łańcuchów dostaw. Promocja  gospodarstw agroturystycznych poprzez produkt to najlepsza alternatywa popularyzacji walorów kulinarnych regionu.

Spotkanie zaszczycili swoją obecnością: Pan Piotr Serafin - doradcę Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej oraz Prezes Małopolskiej Hodowli Roślin, Pan dr Krzysztof Duda - dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, Pani Jolanta Brudnik – dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie, Pani Agnieszka Szlubowska -  dyrektor Urzędu Statystycznego w Krakowie, Pan dr Michał Szanduła -  dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego  Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Pani Elżbieta Wróbel - zastępca dyrektora  Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pan Michał Mrówka – zastępca dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Pani Krystyna Janecka -  wiceprezes Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej oraz przedstawiciele instytucji okołorolniczych, samorządów, właściciele gospodarstw agroturystycznych i mieszkańcy obszarów wiejskich. Otwierając konferencję Pan Dominik Pasek – dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreślił: „Agroturystyka to wyjątkowe miejsce tworzone na przestrzeni wieloletniej tradycji rodzinnej, gdzie miało miejsce wiele zmian i zjawisk zachodzących w małopolskim rolnictwie chociażby rozwój rolniczego handlu detalicznego.

Agroturystyka z roku na rok owocuje kolejnymi innowacyjnymi przedsięwzięciami gospodarstw rolnych, rozwojem sfery  edukacyjnej poprzez włączenie do sieci zagród edukacyjnych oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego wsi, służąc promocji obszarów wiejskich”. Wykład wprowadzający wygłosił  Pan dr Krzysztof Duda – dyrektor Instytutu Zootechniki, który  nakreślił łańcuch powiązań tradycji z kreowaniem wizerunku gospodarstwa poprzez  produkt wysokiej jakości.

Swoje prezentacje wygłosili również: Pan Jędrzej Jakubowski, przedstawiając: „ Dobre praktyki rozwoju produktu tradycyjnego na przykładzie gospodarstwa agroturystycznego Gościniec Banica”.

W kolejnych wystąpieniach dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza prof. IZ oraz dr inż. Jolanta Calik omówiły „ Rodzime rasy wieprzowiny i  drobiu jako źródło surowców dobrej jakości do  wykorzystania w agroturystyce i przetwórstwie".

W części warsztatowej Pan Piotr Lenart, Koordynator Szlaku Kulinarnego Niech Cię Zakole przeprowadził warsztaty dotyczące efektywnego wykorzystania wieprzowiny i drobiu ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.  A podsumowaniem spotkania  była degustacja produktów z drobiu i wieprzowiny. Mamy nadzieję, że produkty ras rodzimych zostaną na stałe wpisane w ofertę kulinarną gospodarstw agroturystycznych.