Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych
Szanowni Państwo !
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowane w ramach II etapu operacji pn. „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/le kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Udział w warsztatach jest bezpłatny
Informacje dotyczące terminów i miejsc, w których będą realizowane warsztaty:
- 23.01.2023 - Zajazd Bartnik, Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie
- 26.01.2023 - Insomnia Restauracja, ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin – woj. lubelskie
- 01.02.2023 - Życie Gruzji, Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko – woj. kujawsko-pomorskie
- 02.02.2023 – Winne Grono, Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj. pomorskie
- 07.02.2023 – Zamek Pułtusk Dom Polonii, Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie
- 09.02.2023 - Hotel Basztowy, Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie
- 21.02.2023 – Restauracja Zamku Niepołomice, ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomic, woj. małopolskie
- 22.02.2023 - Dwór Bismarcka, Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice, woj. śląskie
W programie wydarzenia m.in. :
- Prezentacja ras rodzimych zwierząt gospodarskich, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie,
- Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy,
- Część praktyczna pn. „Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno - gastronomicznej regionu” - poprowadzona przez eksperta kulinarnego.
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
-Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel [dot] radomskiiz [dot] edu [dot] pl
-Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr [dot] moskalaiz [dot] edu [dot] pl
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń !
Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich