II Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku
W dniach 9 – 10 września tego roku odbył się II Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Organizatorem Festiwalu był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego przy współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Finał natomiast został przygotowany przez Jurajską Izbę Gospodarczą i Urząd Marszałkowski.
Festiwal był rozpatrywany w dwóch kategoriach : plebiscytu i konkursu.
W półfinałowych plebiscytach najlepsze produkty w poszczególnych kategoriach wybierała publiczność. Podczas konkursu natomiast potrawy były oceniane przez jury, w skład którego weszli znawcy regionalnej kuchni polskiej.
Laureaci z poszczególnych półfinałów, które miały miejsce w Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem i Klikowej zostali zaproszeni do wzięcia udziału w finale festiwalu.
Laureaci półfinałów i finału oceniani byli w następujących kategoriach:
-,,przetwory owocowe i warzywne”
-,,wyroby piekarnicze i cukiernicze”
-,,sery i przetwory mleczne”
-,,gotowe dania i potrawy”
-,,inne potrawy”
I w przypadku konkursu dodatkowo - ,, najatrakcyjniejsze danie”.
Każdy z wystawców mógł zgłosić do oceny tylko jeden produkt z danej kategorii. Festiwal cieszył się ogromnym zainteresowaniem zarówno ze strony uczestników jak i odwiedzających. Na Placu Wolnica zgromadziły się tłumy mieszkańców Krakowa i całego województwa małopolskiego wraz z władzami – marszałkiem województwa małopolskiego Januszem Sepiołem. Ogromnym atutem całego festiwalu była możliwość degustacji wszystkich prezentowanych potraw jak i również ich zakupu. Imprezę prowadzili znani wszystkim Karol Okrasa z TVP1 oraz Robert Karpowicz z RMF MAXX. Oprócz degustacji potraw jak i również oglądania pokazów kiszenia kapusty, mielenia w żarnach, można było posłuchać koncertów takich zespołów jak: Whiskey River, Rubens Band, BluesMobile, Dread Rock i Waldemara Domańskiego. Wśród wszystkich uczestników, którzy oddali głos rozlosowane zostały nagrody ( m.in. odtwarzacz DVD). Wystawcy natomiast oprócz wielu nagród będą promowani w broszurach informacyjnych dotyczących produktów regionalnych województwa małopolskiego, w portalach internetowych ,, Wrota Małopolski” i w mediach.
W II Finale Konkursu ,,Małopolski Smak” pod przewodnictwem Roberta Sowy – szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie zostały nagrodzone :
- chleb metrowy z Piekarni A.Tyran z Polanki Wielkiej
- jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie
- kiełbasa grajowska z Zakładów Przetwórstwa Mięsa w Grajowie k/Wieliczki
- ziemniaki po cabańsku z Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z restauracjami ,, Stare Mury” i ,, Barter” z Chrzanowa
- miód z Pasieki p. Jana Józefczyka z Krościenka
W plebiscycie publiczność wybrała :
- ogórki konserwowe z Zakładów Przetwórstwa Owoców i Warzyw p. Stanisława i Marii Traczów z Dąbrowy Tarnowskiej
- orzechowiec z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczan
- jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie
- pasztet z królika z Gospodarstwa Agroturystycznego p. Kazimierza Łątka z Ciężkowic
- przekąska poskwitowska z Firmy Krak-Marfish z Poskwitowa k/Krakowa
- miód nektarowo-spadziowy z Pasieki Malwa z Grojca.