II Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych w Opatkowicach
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w:
II Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych
pt. "Potrawy na co dzień i od święta"
Konkurs odbędzie się 17.02.2007 r. (sobota) w Opatkowicach (świetlica wiejska) koło Proszowic. Rozpoczęcie o godz. 14.00.
Celem konkursu jest wytypowanie i wypromowanie proszowickiego produktu regionalnego oraz przybliżenie tradycji i wiedzy z zakresu przygotowania i spożywania potraw, a także obrzędów z tym związanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W Konkursie udział weźmie 11 Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie powiatu proszowickiego, które zaprezentują starodawne produkty, potrawy, napoje i przepisy oraz obrzędy i obyczaje w formie opowieści, wierszyków, powiedzonek, starych porzekadeł, piosenek i kolęd. Niektóre koła przestawią sposoby i sprzęty do robienia masła, wypiekania chleba, wyciekania sera itp., a także darcie pierza, przędzenie owczej wełny. Spotkanie ubarwią występy zespołów ludowych.
Konkurs ma formę pokazu połączonego z degustacją. Ocenie podlegają dwa elementy: potrawy przygotowane przez KGW (regionalność jadłospisu, smak potraw, łatwość przyrządzenia itp.) oraz sposób ich podania (przystrojenie stołów), a także przyśpiewki związane z przyrządzeniem i podaniem przepisu na potrawę.
Konkursowe potrawy są dawne i tradycyjne, związane ze świętami dorocznymi, rodzinnymi oraz życiem codziennym, zgodnie z grupami tematycznymi:
- Boże Narodzenie
- Wigilia
- Wielkanoc
- Na przednówku
- W czasie postu
- Chrzciny
- Wesele
- Codzienne potrawy wsi
Po raz pierwszy w tym roku (poza konkursem) Kongregacja Kupiecka z Proszowic przygotuje specjalne stoisko (piękna scenografia!), na którym będzie częstować przysmakiem kupieckim i grzańcem kupieckim czyli miodem + winem podanym na gorąco.
Warto przypomnieć, że w roku ubiegłym gospodynie biorące udział w Konkursie przyrządziły tak smaczne, typowo regionalne potrawy jak: sodzioki czyli placki na sodzie, garus (zupa ze śliwek) z ziemniakami, kaszą lub kluskami, "maciek z kaszą" tj. żołądek wieprzowy z kaszą, macanka olejowa, zupa "dziadowska spółka" z jarzyn, fasoli, ziemniaków, makaronu i "czegoś tłustego", ziemniaki obtaczane w otrębach, kasza jaglana z prosa ze śliwkami, skwarkami lub na serwatce, kluski prażone ze słoniną, zupa fitka, kaczka nadziewana i inne.
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa!!!
PROGRAM
II Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych
,,POTRAWY NA CODZIEŃ I OD ŚWIĘTA"
17.02.2007, Opatkowice k/ Proszowic /świetlica wiejska/
- Przedstawienie regulaminu i zasad oceny uczestników konkursu, powołanie jury (przedstawiciel Muzeum Etnograficznego w Krakowie)
- Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w konkursie oraz występy zespołów ludowych działających na terenie powiatu proszowickiego
- Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
Współorganizatorzy imprezy: Starostwo Powiatowe w Proszowicach i Urząd Gminy i Miasta w Proszowicach.