Informacja dla rolników zamierzających dokonać uboju zwierząt na terenie gospodarstwa rolnego w celu produkcji mięsa
Do uboju można przeznaczyć : cielęta do 6-tego miesiąca życia, owoce, kozy i trzodę chlewną.
Rolnik powinien zgłosić się do POWIATOWEJ INSPEKCJI Weterynaryjnej
(najpóźniej na 24 godziny przed planowanym ubojem) w celu wypełnienia formularza zawierającego:
1. Informację o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła. owiec, kóz, która określa:
- gatunek zwierząt poddanych ubojowi,
- liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia,
- miejsce i termin uboju.
2.Oświadczenie o zagospodarowaniu materiałów szczególnego ryzyka (dotyczy uboju cieląt do 6-tego miesiąca życia owiec i kóz).
3.Informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego.
4.Przy uboju zwierząt konieczna jest obecność lekarza weterynarii w celu stwierdzenia prawidłowego sposobu oraz warunków uboju. Odpady poubojowe powinny być odebrane przez firmę posiadającą uprawnienia do utylizacji (koszty ponosi rolnik).
Zamiar uboju trzody chlewnej w zagrodzie rolnik powinien zgłosić na odpowiednim formularzu do lekarza weterynarii przynależnego do danego terenu.
W/w warunki uboju zwierząt w gospodarstwie Można pominąć poprzez ubój w rzeźni zatwierdzonej przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną.
W opłacie za ubój mieści się: schłodzenie mięsa, badanie poubojowe i zagospodarowanie produktów ubocznych.
Zwierzę do rzeźni może rolnik dostarczyć transportem własnym lub innego rolnika.
W przypadku ubojnia znajduje się w odległości do 65 km od gospodarstwa rolnego środek transportu nie musi spełniać wymagań.
Informacje na podstawie art. 11a ust.2 z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (dz.U z 2006 r. Nr 17, poza. 127 i Nr 171,po. 1225 oraz z 2007 r. Nr.64, poz.429)