Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
04 grudnia 2009

Informacja dla rolników zamierzających dokonać uboju zwierząt na terenie gospodarstwa rolnego w celu produkcji mięsa

Do uboju można przeznaczyć : cielęta do 6-tego miesiąca życia, owoce, kozy i  trzodę chlewną.

Rolnik powinien zgłosić się do POWIATOWEJ INSPEKCJI Weterynaryjnej

(najpóźniej na 24 godziny przed planowanym ubojem) w celu wypełnienia formularza zawierającego:

1.    Informację o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła. owiec, kóz, która określa:

-    gatunek zwierząt poddanych ubojowi,

-    liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,

-    numer identyfikacyjny zwierzęcia,

-    miejsce i termin uboju.

2.Oświadczenie o zagospodarowaniu materiałów  szczególnego ryzyka (dotyczy uboju cieląt do 6-tego miesiąca życia owiec  i kóz).

3.Informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego.

4.Przy uboju zwierząt konieczna jest obecność lekarza weterynarii w celu stwierdzenia prawidłowego sposobu oraz warunków uboju. Odpady poubojowe powinny być odebrane przez firmę posiadającą uprawnienia do utylizacji (koszty ponosi rolnik).

Zamiar uboju  trzody chlewnej w zagrodzie rolnik powinien zgłosić na odpowiednim formularzu do lekarza weterynarii przynależnego do danego terenu.

W/w warunki uboju zwierząt w gospodarstwie Można pominąć poprzez ubój w rzeźni zatwierdzonej przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną.

W opłacie za ubój mieści się: schłodzenie mięsa, badanie poubojowe i zagospodarowanie produktów ubocznych.

Zwierzę do rzeźni może rolnik dostarczyć transportem własnym lub innego rolnika.

W przypadku ubojnia znajduje się w odległości do 65 km od gospodarstwa rolnego środek transportu nie musi spełniać wymagań.

Informację przygotowała Anna Kosiarska na podstawie:


Informacje na podstawie art. 11a ust.2 z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (dz.U z 2006 r. Nr 17, poza. 127 i Nr 171,po. 1225 oraz z 2007 r. Nr.64, poz.429)