Jagnięcina podhalańska - kolejny produkt wpisany na unijną listę produktów regionalnych
Dnia 11.10.2012 r. zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 929/2012r. z dnia 8 października, które informuje, iż nastąpiła rejestracja produktu - „jagnięcina podhalańska” (ChOG) w rejestrze, jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to 36 polski produkt, a 11 z województwa małopolskiego znajdujący się na liście produktów regionalnych z certyfikatem UE.
Wniosek złożyła Tatrzańsko–Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” z Leśnicy oraz Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
Zostały ustalone ściśle zasady, na których jagnięcina może posiadać certyfikat i być sprzedawana, jako „jagnięcina podhalańska”. Jest to: teren hodowli, rasy owiec oraz szczególne cechy mięsa oraz chowu.
Certyfikat obejmuje mięso z ras: polska owca górska, polska owca górska odmiany barwnej oraz cakiel podhalański.
Obejmuje jagnięta, tzw. tuszki jagniąt mlecznych do wieku 60 dni, oraz wagi od 4kg do 8 kg.
Mięso charakteryzuje się kolorem jasnoróżowym, soczystym, delikatnym, miękkim, o zapachu zbliżonym do dziczyzny, a szczególnie do sarniny, z niskim odtłuszczeniem tuszy.
Owce muszą być wypasane na halach przez cały sezon, tj. od końca kwietnia do początku października.
Obszar hodowli owiec:
- powiat cieszyński - gmina Istebna,
- powiat żywiecki - gminy: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia, Koszarawa,
- powiat nowotarski,
- powiat tatrzański,
- powiat suski - gminy: Zawoja, Bystra Sidzina,
- powiat limanowski - gminy: Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica,
gmina Mszana Dolna - sołectwa: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz,
- powiat nowosądecki - gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica.
Karolina Zegzda
Opracowane na podstawie:
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 929/2012 z dnia 8 października 2012 r.