Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
30 października 2012

Jagnięcina podhalańska - kolejny produkt wpisany na unijną listę produktów regionalnych

Dnia 11.10.2012 r. zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 929/2012r. z dnia 8 października, które informuje, iż nastąpiła rejestracja produktu - „jagnięcina podhalańska” (ChOG) w rejestrze, jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to 36 polski produkt, a 11 z województwa małopolskiego znajdujący się na liście produktów regionalnych z certyfikatem UE.

Wniosek złożyła Tatrzańsko–Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” z Leśnicy oraz Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.

Zostały ustalone ściśle zasady, na których jagnięcina może posiadać certyfikat i być sprzedawana, jako „jagnięcina podhalańska”. Jest to: teren hodowli, rasy owiec oraz szczególne cechy mięsa oraz chowu.

Certyfikat obejmuje mięso z ras: polska owca górska, polska owca górska odmiany barwnej oraz cakiel podhalański.

Obejmuje jagnięta, tzw. tuszki jagniąt mlecznych do wieku 60 dni, oraz wagi od 4kg do 8 kg.

Mięso charakteryzuje się kolorem jasnoróżowym, soczystym, delikatnym, miękkim, o zapachu zbliżonym do dziczyzny, a szczególnie do sarniny, z niskim odtłuszczeniem tuszy.

Owce muszą być wypasane na halach przez cały sezon, tj. od końca kwietnia do początku października.

Obszar hodowli owiec:

- powiat cieszyński - gmina Istebna,

- powiat żywiecki - gminy: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia, Koszarawa,

- powiat nowotarski,

- powiat tatrzański,

- powiat suski - gminy: Zawoja, Bystra Sidzina,

- powiat limanowski - gminy: Niedźwiedź i cześć gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica,

gmina Mszana Dolna - sołectwa: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz,

- powiat nowosądecki - gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica.

Karolina Zegzda
Opracowane na podstawie:
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 929/2012 z dnia 8 października 2012 r.