Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
01 grudnia 2023

Jak zorganizować ekologiczne Święta Bożego Narodzenia

          Święta Bożego Narodzenia każdemu kojarzą się ze wspólnie spędzonym czasem z najbliższymi w atmosferze spokoju, refleksji i wzajemnej radości. Jednakże zanim zasiądziemy do wspólnej celebracji uroczystości wigilijnej musimy zmierzyć się z wyzwaniami związanymi z trudem przygotowań – organizacja kolacji wigilijnej, zakup upominków, wybór i przyozdobienie choinki oraz zaplanowanie czasu tak, aby móc odwiedzić poszczególnych członków rodziny w tym świątecznym czasie. To wszystko sprawia, że przedświąteczna atmosfera zamiast sprawiać przyjemność wzbudza stres,  niepokój i okres pełen wyzwań. Nasze chaotyczne postępowanie, nie przemyślane czynności mogą również oddziaływać negatywnie na otaczające środowisko naturalne ponieważ w stresie często robimy rzeczy zbędne, jak zbyt duży zakup produktów, które po świętach po prostu wyrzuci się do kosza. Dlatego warto zadać pytanie: Co należy zrobić, by organizacja i same święta Bożego Narodzenia były bardziej ekologiczne, mniej stresujące i przede wszystkim pozwoliły bez przeszkód cieszyć się nimi?

         Na początku warto poruszyć kwestię zakupów świątecznych produktów, ponieważ to co pozyskamy, w jakiej ilości i czy będą one przemyślane oddziaływać będzie na nasze środowisko i ślad węglowy. Planując przedświąteczne sprawunki, po pierwsze należy opracować listę najpotrzebniejszych produktów, które są niezbędne do przygotowania kolacji wigilijnej oraz poszczególnych dni świąt Bożego Narodzenia. Taka lista pozwala uniknąć problemu z nieprzemyślanym zakupem i ewentualnym brakiem w torbie ważniejszego artykułu - na przykład maku do przygotowania masy makowej do makowca. Ponadto, w czasie zakupów należy wybierać produkty, które są jak najmniej pakowane w plastikowe opakowania. Zredukujemy dzięki temu ilość śmieci dostarczanych do środowiska, ale też jakość towarów niepakowanych jest o wiele lepsza. Najlepiej wybrać się na lokalny targ, na którym kupimy świeże warzywa do sałatki, owoce lub inne produkty do dań świątecznych. Często  artykuły pozyskiwane z lokalnego rynku są sprzedawane w jakości ekologicznej co dodatkowo podnosi rangę i zdrowotność takiego produktu, gdyż jesteśmy pewni że nie jest to żywność chemicznie i przemysłowo przetworzona. Również na takim targu kupimy głównie artykuły, które stricte potrzebujemy. Nic innego nie rozproszy naszej uwagi w porównaniu z dużą gamą dostępności produktów w supermarketach.

         Z rozsądnymi zakupami bardzo mocno wiąże się pogoń za gwiazdkowymi upominkami dla najbliższych. Pragniemy, aby każda osoba otrzymała wręcz idealny prezent, przez co wpadamy w spiralę kupowania „byle ile” i dużo, zamiast konkretnego, jakościowego podarunku. Zapominamy, że w tym okresie świątecznym nie liczy się ilość, prestiż podarowanych prezentów drugiej osobie, a pamięć. Należy pamiętać, że przede wszystkim chodzi bowiem o potrzebę sprawiania radości innym. Nie trzeba ograniczać prezentów do zakupu jednego, bo wówczas będzie bardziej „eko” itd. Tutaj warto pomyśleć o jakościowym znaczeniu podarunków, najlepiej podpytać rodziny czego konkretna osoba potrzebuje, co by chciała dostać. Jeśli nie chce robić „wywiadu środowiskowego” wśród członków rodziny można pomyśleć o własnoręcznym wykonaniu prezentu z materiałów naturalnych, które mamy w domu, w otoczeniu. Jednym z takich pomysłów są samodzielnie wykonane kalendarze adwentowe wykonane z jutowych małych woreczków, do których włożony został mały podarunek lub sentencja (na każdy dzień adwentowy inny). Na prezent pod choinkę dobrze sprawią się własnoręcznie wykonane figurki z drewna, ceramiki lub inne podobnej jakości prezenty. Ekologiczny upominek, to taki który będzie cieszył najbliższą osobę przez dłuższy czas, a nie tylko chwilowy moment.

          Nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia, który nadaje im magicznego charakteru jest drzewko bożonarodzeniowe – choinka. Zaopatrując się w choinkę warto skłonić się do inwestycji zamiast w sztuczną wersję, w żywego świerka lub jodłę. Jest to bardzo ekologiczna alternatywa ozdoby świątecznej, która ogranicza nadmiar produkcji plastiku.
Żywe drzewko w porównaniu do sztucznego swoją leśną wonią, naturalnym wyglądem zdecydowanie bardziej kojarzy się i wprowadza w radosny klimat świąt Bożego Narodzenia niż plastikowy odpowiednik,  „bez tzw. wyrazu”. Również świąteczne ozdoby, jak bombki, lampki choinkowe, ręcznie robione zawieszki z suszonych pomarańczy, jabłek lub innych owoców lepiej prezentują się na żywym drzewku dla naszego oka. Oczywiście zakup żywego świerka lub jodły (najpopularniejszych drzew iglastych wybieranych na choinkę) wiąże się z problemem utylizacji poświątecznej. Jednakże ten problem można rozwiązać na kilka sposób. Po pierwsze, warto wziąć drzewko doniczkowe z system korzeniowym. Po świętach taką choinkę możemy spokojnie wkopać w grunt – nawet w doniczce. Drzewko się wówczas nie zmarnuje i będzie cieszyć nas swoim wyglądem przez kolejne lata albo wykorzystane zostanie w przyszłorocznych świętach Bożonarodzeniowych.  Jeżeli wybierzemy ciętą choinkę, to problemu z usunięciem jej po gwiazdce też nie będzie, gdyż od paru lat działają firmy i są ogłoszenia w mediach, które informują o zbiórce poświątecznych drzewek od mieszkańców. Stosunkowo nową i młodą praktyką jest wynajem choinki na okres wigilijno-świąteczny. W Polsce na ten moment działa kilka takich firm. Zakład wypożycza klientowi choinkę na okres od wigilii do końca świąt. Jest to bardzo dobra i niedroga alternatywa. Dzięki wypożyczeniu drzewka bożonarodzeniowego nie dość, że zaoszczędzamy pieniądze, ponieważ wynajem jest tańszy niż zakup, to jeszcze redukuje ilość drzew, którą się wycina, a potem wyrzuca. Z drzewkiem świątecznym nieodzownie związane są dekoracje. Aby przyozdabianie choinki było bardziej ekologiczne, można plastikowe ozdoby zastąpić własnoręcznie zrobionymi zawieszkami z suszonych owoców, pomalowanymi szyszkami, lub innymi samodzielnie wykonanymi dekoracjami. W kwestii oświetlenia warto rozważyć lampki świetlne LED, zużywające do 90% mniej prądu niż tradycyjne żarówki.

       Najważniejszym punktem kulminacyjnym każdych świąt Bożego Narodzenia jest oczywiście kolacja wigilijna, na którą czeka się z niecierpliwością w ten grudniowy wieczór. Jednakże, by przebiegła ona w spokojnej, radosnej atmosferze trzeba zadbać o najmniejszy poziom stresu w czasie przygotowań. W ich płynnym przebiegu bardzo dobrze sprawdzi się przygotowanie listy czynności do wykonania, na której z każdym wykonanym zadaniem będziemy odhaczać kolejne etapy. Warto poprosić najbliższych o pomoc w kuchni w przygotowaniu potraw albo w dekorowaniu stołu. Aby organizacja wieczerzy wigilijnej była bardziej ekologiczna, pozwoliła zmniejszyć koszty poniesione na energię podczas gotowania warto skorzystać z produktów, jak najmniej przetworzonych, a także postawić na potrawy jakościowe, a nie ilościowe. Wybierając dania na stół wigilijny poza standardowym barszczem, zupą grzybową dobrze jest postawić na potrawy, które będzie można przechować potem w zamrażarce. Natomiast tych, których mrozić nie da się (sałatka jarzynowa, galareta, czy ryba po grecku) zrobić w przemyślanej ilości, ewentualnie nadmiar po świętach zawieść do banku z żywnością dla potrzebujących. Jeżeli kolacja wigilijna będzie odbywać się w szerszym gronie najbliższych, nie tylko domowników można zaproponować podział obowiązków związany z przygotowaniem potraw na stół wigilijny. Dzięki temu zaoszczędzi się czas, koszty, energię i poziom stresu.

         Podsumowując, ekologiczne święta Bożego Narodzenia wcale nie są to trudne do zrealizowania, jakby się mogło wydawać. Wystarczą wyłącznie chęci i dobrze opracowany plan działania. Jeżeli zastosujesz w swoich przygotowaniach wigilijnych kilka zaproponowanych powyżej pomysłów to nie tylko święta staną się przyjemniejsze, ale przyczynimy się do poprawy jakości naszego środowiska naturalnego.

 

Źródło:

  1. https:/zielonyogrodek.pl/do-i-balkon/aranzacje-i-ozdoby/1122-swierk-jodla-czy-sosna-jaka-choinke-wybrac-na-boze-narodzenie.
  2. https://wlaczoszczedzanie.pl/na-co-należy-zwrocic-uwage-przy-zakupie-mapek-choinkowych/.
  3. https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/ekologiczne-swieta.
  4. Zdjęcia: www.pixabay.com

 

 

Dawid Madej

Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska