Małopolski Festiwal Smaku – trwa XI edycja
Impreza organizowana już po raz jedenasty przez Samorząd Województwa Małopolskiego. Partnerem przedsięwzięcia jest Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne. W czerwcu i lipcu w siedmiu miastach odbywać się będą półfinały festiwalu, na których lokalni producenci powalczą o uznanie jury i publiczności.
Podczas każdego półfinału, jak również w trakcie finału, organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy ocenia komisja konkursowa, która przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty z całej Małopolski.
Półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku w roku bieżącym odbywać się będą w następujących miastach i terminach:
• 7 czerwca - Wieliczka
• 14 czerwca - Oświęcim
• 21 czerwca - Wadowice
• 5 lipca - Miechów
• 13 lipca - Nowy Targ
• 19 lipca - Tarnów
• 26 lipca - Stary Sącz
• 29-30 sierpnia - wielki finał, plac Wolnica w Krakowie
Producenci zgłaszają produkty do konkursu w kategoriach:
a) „Ekologiczne przysmaki” – przetwory i potrawy zawierające produkty wytwarzane w gospodarstwach i przetwórniach podlegających certyfikacji na zgodność z zasadami rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa ekologicznego. Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym na terenie Unii Europejskiej regulowana jest rozporządzeniem Rady 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. W Polsce szczegółowe warunki wprowadzenia w życie powyższego rozporządzenia reguluje Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 roku o rolnictwie ekologicznym,
b) „Tradycyjne specjały” – produkty z małopolskiej Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub przetwory i potrawy zawierające te produkty, a także produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej lub przetwory i potrawy zawierające te produkty
c) „Smakołyki z legendą” - inne produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię dotyczącą ich wytwarzania, tradycji, procesu produkcji, itp. Historia taka powinna zostać dostarczona razem ze zgłoszeniem udziału w kiermaszu w formie pisemnej. Długość tekstu poświęconego historii nie powinna przekraczać 1 strony A4,
d) „Jak u mamy” – związane z tradycją kulinarną małopolskie przetwory i potrawy prezentowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne, stowarzyszenia i inne organizacje.
Wystawcy, którzy chcą wziąć udział w kiermaszach półfinałowych zobowiązani są do przesłania zgłoszenia (na odpowiednim Formularzu Zgłoszeniowym) na adres Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, os. XXXV- lecia PRL 9, 32-082 Bolechowice, faks: (12) 285 11 07, e-mail: agroturystykamodr [dot] pl oraz wpłacenie zwrotnej kaucji w wysokości 300,00zł na konto: NBP O/O Kraków, Nr konta: 60 1010 1270 0047 5013 4100 0000
Kaucja stanowi formę potwierdzenia, że wystawca wykorzysta przydzielone mu stoisko.
Zgłoszenia produktu do konkursu należy dokonać w następujących terminach:
• półfinał wielicki – do 25 maja 2015 r.
• półfinał oświęcimski – do 1 czerwca 2015 r.
• półfinał wadowicki – do 8 czerwca 2015 r.
• półfinał miechowski – do 22 czerwca 2015 r.
• półfinał nowotarski- do 29 czerwca 2015 r.
• półfinał tarnowski – do 6 lipca 2015 r.
• półfinał sądecki – do 13 lipca 2015 r.
• kiermasz finałowy – do 27 lipca 2015 r.
Zapraszamy producentów do udziału w Małopolskim Festiwalu Smaku i zapoznania się z Regulaminem wydarzenia.
Do pobrania:
1. Regulamin
2. Formularz Zgłoszeniowy